ΤΟΠΙΚΑ

Αδειάζουν τα ράφια από αντικαταθλιπτικά

αδειάζουν-τα-ράφια-από-αντικαταθλιπτ-74654

Μεγάλες ελλείψεις σε κoρτιζονούχα, αντικαταθλιπτικά, αντιβιοτικά και αντιυπερτασικά πρωτότυπα φάρμακα παρατηρείται στη Μαγνησία. Γολγοθάς για χρόνια πάσχοντες αλλά και άλλους ασφαλισμένους που κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τη θεραπεία τους.

Όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί δεν είναι απλά φάρμακα αλλά αφορούν σε σοβαρές παθήσεις και αυτό είναι που δημιουργεί ανησυχία στους ασθενείς που δεν βρίσκουν στα ράφια των φαρμακείων τα φάρμακά τους.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ωστόσο στη Μαγνησία μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους με πίστωση, μετά από την απόφαση που πάρθηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης.

Οι ελλείψεις φαρμάκων εντοπίζονται κυρίως σε είδη όπως medrol ( 4 και 16 mg), Atacand (16 και 12,5 mg), Micardis plus (80 και 40 mg), Zyprexa, Zypadera, Χanax και Seroquel.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελλείψεις μπορεί να είναι καθολικές, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν σκευάσματα στα φαρμακεία. Στην καλύτερη περίπτωση ο ασφαλισμένος πρέπει να απευθυνθεί σε δύο και τρία φαρμακεία προκειμένου να εξασφαλίσει ένα σκεύασμα λόγω της περιορισμένης διάθεσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να κρατούν… κορτιζονούχα φάρμακα για τις μέρες που έχουν εφημερία για τις περιπτώσεις που θα τύχει κάποιο έκτακτο περιστατικό.
Όπως είναι φυσικό οι ασθενείς που δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους πανικοβάλλονται και εκνευρίζονται αφού νιώθουν εκτεθειμένοι, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ασθενών που αναγκάστηκαν να προμηθευτούν δραστική ουσία αντί του πρωτότυπου και υπέστησαν παρενέργειες που επιβάρυναν την υγεία τους και τη σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου