ΤΟΠΙΚΑ

«Oχι» στις δίκες κακουργημάτων χωρίς συνήγορο

oχι-στις-δίκες-κακουργημάτων-χωρίς-σ-74624

Απείχαν χθες από τις 9 έως τις 11 το πρωί οι δικηγόροι του Βόλου, από τις ποινικές δίκες των Εφετείων Κακουργημάτων, των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και των Μικτών Ορκωτών Εφετείων, διαμαρτυρόμενοι για την τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τη συνέχιση δικών μακράς διάρκειας χωρίς συνήγορο.

Οι δικηγόροι είχαν καθολική συμμετοχή στην αποχή που κήρυξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τροποποίηση του επίμαχου άρθρου, του 340 παρ.1 ΚΠΔ.

«Η ανωτέρω διάταξη όχι μόνο είναι προδήλως αντισυνταγματική αλλά εφαρμόζεται και εσφαλμένα, αφού η εφαρμογή της δεν γίνεται κατ’ εξαίρεση σε δίκες μακράς διαρκείας, αλλά κινδυνεύει να εξελιχθεί σε κανόνα με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα δικονομικά δικαιώματα των κατηγορουμένων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Οι δικηγόροι ζητούν την άμεση τροποποίηση του σχετικού άρθρου, ώστε οι κατηγορούμενοι για κακουργήματα να έχουν τη δυνατότητα υπεράσπισης.

Σε αποχή προχώρησαν χθες και άλλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα.

Ο δικηγορικός κόσμος τονίζει ότι: «Οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, επιδιώκουν σχέσεις συνεργασίας με τους δικαστές. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως γι’ αυτό αποτελεί ο αμοιβαίος σεβασμός του θεσμικού και διακριτού ρόλου τους. Δίκες χωρίς υπερασπιστές δικηγόρους δεν νοούνται. Εάν το ποινικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ακραία όριά του, είναι συνευθύνη της Πολιτείας αλλά και όλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα, να προασπίσουν τη νομιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία της».

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου