ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο σήμερα η Νίκη Μαρωνίτη

στον-βόλο-σήμερα-η-νίκη-μαρωνίτη-745768

Παρουσία της γενικής γραμματέως του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, της ιστορικού Νίκης Μαρωνίτη, εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στις 7μ.μ., στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου Τσικρίκη (Γαμβέτα 6 & Ιάσονος, Βόλος), η έκθεση με θέμα «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990, ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις». Στα εγκαίνια θα παραβρεθεί η αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, αν. καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου.

Η Νίκη Μαρωνίτη είναι ιστορικός και σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεγάλη ερευνητική πορεία στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκή ως διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι κόρη του αείμνηστου Δημήτρη Μαρωνίτη, σπουδαίας μορφής των ελληνικών γραμμάτων. Τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται στους χώρους της ιστορίας των εξουσιαστικών σχέσεων και της διανοητικής ιστορίας. Εχει συμμετάσχει με άρθρα της σε πολλούς συλλογικούς τόμους και έχει γράψει τα βιβλία «Πολιτική εξουσία και εθνικό ζήτημα στην Ελλάδα, 1880 – 1910» (2009) και «Το κίνημα στο Γουδί εκατό χρόνια μετά» (2010).

Η έκθεση για τον φεμινισμό, που εγκαινιάζεται σήμερα, εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 30 χρόνια δημιουργίας» και θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες και οργανωμένες ξεναγήσεις και μουσικές εκδηλώσεις.

Η τόσο γόνιμη για το γυναικείο ζήτημα και την ελληνική κοινωνία εποχή παρουσιάζεται μέσα από την έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990, ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με μεγάλη απήχηση.

Το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μεταφέρει την έκθεση στον Βόλο, στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου Τσικρίκη (Γαμβέτα 6 &Ιάσονος, Βόλος).

Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, βιβλία και περιοδικά αναπαριστούν τα γυναικεία κινήματα της εποχής της Μεταπολίτευσης παρουσιάζοντας τις συλλογικότητες, τις ιδέες, τις διεκδικήσεις και τη δράση τους.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του κτιρίου Τσικρίκη μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου