ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες πωλητήρια σε ξενοδοχεία της Μαγνησίας

δεκάδες-πωλητήρια-σε-ξενοδοχεία-της-μ-745580

Περισσότερες από 100 αγγελίες έχουν αναρτηθεί διαδικτυακά σε σάιτ πώλησης ακινήτων

Ανησυχητική αύξηση παρατηρείται στα πωλητήρια ξενοδοχείων της Μαγνησίας, με 114 αντίστοιχες αγγελίες να καταγράφονται σε διαδικτυακό site που επικεντρώνεται στον χώρο του real estate. Στο μεταξύ, εκφράζονται φόβοι ότι το πρόβλημα θα ενταθεί από το φθινόπωρο, με δεκάδες ξενοδόχους να βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω της δυσάρεστης κατάστασης και του κλίματος αβεβαιότητας που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αποδέκτες της νέας τάσης πραγμάτων οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του real estate και έχουν πιο σαφή εικόνα της κατάστασης και των απρόβλεπτων συνεπειών της υγειονομικής κρίσης που πλήττει και την Μαγνησία, παράλληλα με όλη την Ελλάδα.

Οι τηλεφωνικές κρούσεις ξενοδόχων και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων που ενδιαφέρουν να βάλουν πωλητήριο στις επιχειρήσεις τους, ξεκίνησαν ήδη τον περασμένο Μάιο, με το φαινόμενο να εντείνεται σταδιακά. «Οι ενδιαφερόμενοι να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους, προέρχονται κατά βάση από περιφερειακά σημεία της Μαγνησίας, παραθαλάσσιους οικισμούς και νησιά» όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, επαγγελματίας στον χώρο του real estate.

Περιγράφοντας την εικόνα που αντικρίζει σχεδόν καθημερινά, υπογραμμίζει ότι η μείωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, σε συνδυασμό με το κλίμα αβεβαιότητας που προκύπτει λόγω της πανδημίας, δημιουργούν μια νέα τάξη πραγμάτων, με απρόβλεπτη εξέλιξη στο μέλλον. «Όπως μου αναφέρουν επαγγελματίες του Πηλίου, υπήρχαν ικανοποιητικές πληρότητες τον Δεκαπενταύγουστο αλλά η κίνηση μιας, δύο ή τριών εβδομάδων, δεν είναι αρκετές για να σώσουν μια κατάσταση. Κατά συνέπεια δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσοι ακόμη επιχειρηματίες του τουρισμού, θα οδηγηθούν στην απόφαση του πωλητηρίου» υπογραμμίζει, για να προσθέσει ότι δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις επιχειρηματιών που αποφασίζουν να πωλήσουν τις επιχειρήσεις τους, διότι δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση.

Εντονότατος προβληματισμός επικρατεί, στο μεταξύ, στον κλάδο των ξενοδόχων, με τον γενικό γραμματέα της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γρηγόρη Κοντορίζο, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η τάση αυτή δεν δημιουργήθηκε τώρα ενόψει αυτής της κρίσης, αλλά από την προηγούμενη οικονομική κρίση, διότι η χερσαία Μαγνησία έχει ως επί το πλείστον Ελληνες πελάτες. Αρα, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη του έλληνα, δεν μπορεί να ανακάμψει ο ξενοδόχος της χερσαίας Μαγνησίας».

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλές επενδύσεις έγιναν ένα ή δύο χρόνια πριν την οικονομική κρίση, είναι δεδομένα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ξενοδόχοι, με τον κ. Κοντορίζο να επισημαίνει ότι «το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι μηδενικό», ενώ εκτιμά ότι «είναι πολύ πιθανό να οξυνθεί το πρόβλημα».

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ περισσότερα τα ξενοδοχεία προς πώληση διατυπώνει από την πλευρά του ο Κώστας Ζεμπέκης, ιδιοκτήτης επιχείρησης realestate στη Σκιάθο, επισημαίνοντας ότι πολλοί κινούνται με διακριτικότητα, αποφεύγοντας να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους.

Σε μια χρονιά με πολύ χαμηλές πληρότητες και πρωτοφανή μείωση στην τουριστική κίνηση είναι αναμενόμενη η αύξηση του προβληματισμού σχετικά με την πώληση ή μη μιας ξενοδοχειακής μονάδος. Κανείς δεν γνωρίζει τι έπεται την επόμενη σεζόν, με τον κ. Ζεμπέκη να επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι υπάρχουν δύο ταχυτήτων ξενοδόχοι στο νησί. Εκείνοι που λειτουργούν οι ίδιοι τις επιχειρήσεις τους και όσοι είναι συμβεβλημένοι με τουριστικά γραφεία. «Οσοι ανήκουν στην δεύτερη περίπτωση, έχουν περιέλθει σε οικονομική δυσχέρεια, λόγω της μείωσης του τουρισμού από το εξωτερικό. Προηγήθηκε η κρίση του 2010 που χαμήλωσε τις τιμές όλα αυτά τα χρόνια, η φορολογία ανέβηκε σε όλους τους τομείς και ήρθαν απανωτές κρίσεις, η πτώχευση της Thomas Cook σε ένα νησί που έχει 60% εξάρτηση από τον αγγλικό τουρισμό. Είναι μεγάλες οι οικονομικές απώλειες των τελευταίων ετών, ενώ το πρόβλημα οξύνθηκε λόγω του κορονοϊού» αναφέρει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου