ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 30χρονα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

συνεχίζονται-οι-εκδηλώσεις-για-τα-30χρο-745048

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τιμά τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης – Επίτιμος διδάκτορας του ΠΤΔΕ ο Μανώλης Γλέζος

Τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, τον πρωταγωνιστή μιας από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις στην κατεχόμενη Ελλάδα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τον Μανώλη Γλέζο ο οποίος το 1941 κατέβασε τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης στην Αθήνα, τιμά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Ο Μανώλης Γλέζος θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η αναγόρευση του κ. Γλέζου σε επίτιμο διδάκτορα δεν εντάσσεται μόνο στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και στον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί, στην αίθουσα του Πρυτανικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του τμήματος, Παναγιώτης Πολίτης, υπογράμμισε ότι «ως τμήμα έχουμε την άποψη ότι πέρα από το γνωστικό, οφείλουμε να καλλιεργούμε κι ένα επίπεδο αξιών και αρχών στους μελλοντικούς δασκάλους. Με αυτό το σκεπτικό προσεγγίσαμε και ζητήσαμε από τον Μανώλη Γλέζο να αποδεχθεί πρόταση για την αναγόρευσή του ως επίτιμος διδάκτορας. Και πραγματικά δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω αν η τιμή είναι στον Μανώλη Γλέζο ή κυρίως στο τμήμα από τη στιγμή που μία τόσο γνωστή μορφή πανελλαδικά, αποδέχθηκε την πρόταση. Είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει αγώνες για την ελευθερία, την δικαιοσύνη, την ισότητα, ο οποίος έχει συμβάλλει στο να προάγονται αξίες, ιδέες και πρακτικές, και αποτελεί σύμβολο για δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική χειραφέτηση».

Εκτός από την αναγόρευση του κ. Γλέζου, το ΠΤΔΕ θα γιορτάσει τα 30χρονα του και μία ακόμη ξεχωριστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 7:30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος». Στη συγκεκριμένη εκδήλωση σύμφωνα με την αναπληρωτή πρόεδρο του τμήματος, Μαρία Παπαρούση θα προβληθεί ένα βίντεο που δημιουργήθηκε με τίτλο «Μιλάμε για το τμήμα μας». Στο βίντεο φοιτητές –εκπρόσωποι των τριών γενεών που πέρασαν από το τμήμα θα μοιραστούν τις αναμνήσεις τους, φωτογραφίες, εμπειρίες, συναισθήματα και σκέψεις. «Ο τρόπος που πορευόμαστε στο τμήμα είναι φοιτητοκεντρικός και στο πλαίσιο αυτό αντί να διοργανώσουμε μια αυστηρά ακαδημαϊκού τύπου εκδήλωση, αποφασίσαμε να ρίξουμε το βάρος στους αποφοίτους μας», ανέφερε η κ. Παπαρούση για το βίντεο που παραδίδεται στο τμήμα την ερχόμενη εβδομάδα.

Εκτός από την προβολή του βίντεο, η εκδήλωση θα πλαισιωθεί και μουσικά. Το κουαρτέτο του Στέλιου Χατζηκαλέα, αποφοίτου του τμήματος που εξελίχθηκε σε διεθνούς φήμη μουσικό και διδάσκει τρομπέτα σε πανεπιστήμιο της Παλαιστίνης θα συμπράξει επί σκηνή με τρεις από τους πλέον αναγνωρισμένους Παλαιστίνιους μουσικούς και συνθέτες σε όλον τον αραβικό κόσμο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά πρωτότυπες συνθέσεις αλλά και γνωστές μελωδίες από την κουλτούρα της κλασικής αραβικής μουσικής.

30χρονα μέρος… δεύτερο

Η επιστροφή στο Πανεπιστήμιο για την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου, σηματοδοτεί σύμφωνα με την αντιπρύτανη του Π.Θ., Ιωάννα Λαλιώτου την έναρξη του δεύτερου μέρους των εκδηλώσεων για τα 30χρονα λειτουργίας του ιδρύματος, που ξεκίνησαν από το περασμένο ακαδημαϊκό έτος. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν έως και τις 18 Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με την κ. Λαλιώτου, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και την ερχόμενη άνοιξη.

«Ηδη πιστεύουμε ότι έχουμε πετύχει το στόχο μας να εμπλέξουμε την τοπική κοινωνία και οι πόλεις να γιορτάσουν το πανεπιστήμιό τους. Απευθύνουμε πρόσκληση στους πολίτες να συμμετέχουν και στον νέο κύκλο εκδηλώσεων», σημείωσε η κ. Λαλιώτου, δίνοντας έμφαση κυρίως στο 1ο Φεστιβάλ Επιστημών που θα πραγματοποιηθεί στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό δρώμενο που δεν αφορά μόνο την επιστήμη αλλά και την τεχνολογία, την καινοτομία και την τέχνη. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές ομιλίες, να συμμετέχουν σε εντυπωσιακά πειράματα, διαδραστικά δρώμενα και προβολές με θέμα την επιστήμη. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Εκδήλωση με θέμα: «30 χρόνια Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα πρώτα βήματα»

Αίθουσα Εκδηλώσεων κτιρίου Τσικρίκη, ώρα 19:00

Κεντρικό θέμα είναι η παρουσίαση της επιστημονικής φυσιογνωμίας των πρώτων φοιτητών, όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από τις εργασίες εκείνης της περιόδου. παρουσιάσεις από τα πρώτα βήματα οργάνωσης και δράσης των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης μέσα από τις εισηγήσεις των:

  • Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως Διευθύντριας Ακαδημίας Αθηνών – Κέντρο Λαογραφίας ,
  • Διονύση Κλάδη, Ομότιμου Καθηγητή ΠανεπιστημίουΠελοπονήσου
  • Πασχάλη Δήμου, απόφοιτου Π.Τ.Δ.Ε. – Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-διευθυντή 30ού Δ. Σχ. Βόλου.

Στην εκδήλωση θα εκτίθεται και υλικό αποφοίτων, οδηγοί σπουδών, σημειώσεις κ.ά. αντικείμενα) από τα αρχεία φοιτητών ενώ θα παρουσιαστεί και φωτογραφικό υλικό .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 και ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Παραστάσεις από τη Θεατρική Ομάδα (Τρίτος Όροφος) του Π.Θ, με το έργο του W. Shakespeare «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας»

Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα 21:00

Είσοδος δωρεάν

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αναγόρευση Αντώνη Λιάκου σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΙΑΚΑ

Αμφιθέατρο «Δημήτρη Σαράτση», ώρα 19:00

Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου