ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ ~ Την ίδια ώρα πολλές θέσεις μένουν κενές

εκατοντάδες-παιδιά-εκτός-κδαπ-την-ίδι-744747

Αυξήθηκε το όριο μοριοδότησης, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των μισών και πλέον δικαιούχων, που δεν πήραν τελικώς voucher

Ψυχρολουσία για εκατοντάδες γονείς και μόνο στον Δήμο Βόλου αποτέλεσε η χθεσινή ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων των δικαιούχων voucher από την ΕΕΤΑΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» για τη δωρεάν φοίτηση των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών). Εκατοντάδες γονείς που είχαν κάνει αίτηση για να επιδοτηθούν για τη φοίτηση των παιδιών τους στα ΚΔΑΠ (κατηγορία γ’) δεν έλαβαν το πολυπόθητο voucher, παρά τον υψηλό αριθμό μορίων που διέθεταν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ίδιους τους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να αποκλείονται από τα ΚΔΑΠ, αλλά και στελέχη δημοτικών και ιδιωτικών κέντρων, φέτος φαίνεται να δόθηκε προτεραιότητα στη φοίτηση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς έναντι των ΚΔΑΠ. Γονείς που είχαν λιγότερα μόρια κατάφεραν να πάρουν voucher για τη φοίτηση των παιδιών τους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ωστόσο γονείς με υψηλά μόρια έμειναν εκτός επιδότησης.

Από τα… συμφραζόμενα των λιστών των δικαιούχων, στελέχη των ΚΔΑΠ «μετέφρασαν» ότι η μοριοδότηση για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών φέτος αυξήθηκε. Ο… πήχης των απαιτούμενων μορίων φέρεται να «σκαρφάλωσε» στα 150 με αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς γονείς που έκαναν αιτήσεις για επιδότηση θέσεων σε ΚΔΑΠ να μην πάρουν «εισιτήριο».

Το οξύμωρο είναι ότι γονείς με ίδια μόρια που είχαν δηλώσει για το ένα παιδί για παράδειγμα παιδικό σταθμό και για το άλλο ΚΔΑΠ, πήραν voucher για το πρώτο όχι όμως για το δεύτερο!

Από το πρωί χθες, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης επικράτησε αναστάτωση. Γονείς κατήγγειλαν αποκλεισμό τους και ζητούσαν μία «ερμηνεία». Όπως ανέφεραν είχαν πλήρεις φακέλους και επιπλέον κάποιοι από αυτούς πληρούσαν τις προϋποθέσεις και κάθε χρόνο έπαιρναν voucher, όχι όμως φέτος.

Στελέχη των ΚΔΑΠ που επιχείρησαν επανειλημμένως να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της ΕΕΤΑΑ για να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί και αποκλείστηκαν πάνω από τους μισούς γονείς, δεν τα κατάφεραν. Οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι αυξήθηκε το όριο της μοριοδότησης με αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς δικαιούχους να αποκλειστούν.

Αδεια τα ΚΔΑΠ, σε κίνδυνο εργαζόμενοι

Ωστόσο το πρόβλημα με τα εκατοντάδες παιδιά που μένουν εκτός δεν είναι η μοναδική παράμετρος. Ενώ παιδιά αποκλείονται, τα ΚΔΑΠ μένουν με εκατοντάδες κενές θέσεις με άμεσο αντίκτυπο στα τμήματα που θα συσταθούν και άρα στις θέσεις εργασίας του προσωπικού. «Ούτε το 50% των θέσεων δεν συμπληρώνεται μέσω ΕΣΠΑ στα ΚΔΑΠ και την ίδια ώρα έχουν αποκλειστεί εκατοντάδες παιδιά τα οποία κάθε χρόνο φοιτούσαν σε προγράμματα των δομών αυτών», ανέφερε εργαζόμενη σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Βόλου. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι ότι ενώ αποκλείστηκαν γονείς που ενδιαφέρονταν για ΚΔΑΠ, επιδοτήθηκαν γονείς για παιδικούς ή βρεφικούς σταθμούς που θα μείνουν με τα voucher στο χέρι επειδή δεν θα υπάρχει επαρκής αριθμός θέσεων σε δημοτικές και ιδιωτικές δομές.

Πέρυσι για παράδειγμα είχαν εκδοθεί περισσότερα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς από τις διαθέσιμες θέσεις στον Βόλο, σε δημοτικές και ιδιωτικές δομές.

Σημειώνεται ότι έως τις 2 Σεπτεμβρίου οι γονείς μπορούν να ενεργοποιήσουν τα voucher και τότε θα φανεί αν υπάρχουν επιδοτούμενοι που δεν μπορούν να βρουν θέση σε δομές βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών την ίδια ώρα άλλοι με υψηλά μόρια δεν έχουν επιδοτηθεί και αποκλείστηκαν παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε ΚΔΑΠ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου