ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου για τη φορολόγηση της διατροφής

ερώτηση-αλ-μεϊκόπουλου-για-τη-φορολόγ-74351

Ερώτηση για τη φορολόγηση διατροφής διαζευγμένων συζύγων για το έτος 2013 κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Μεϊκόπουλος στα εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, τα οποία έλαβαν διαζευγμένες/οι σύζυγοι (στην πλειοψηφία τους γυναίκες) και αφορούσαν τη χρήση 2013, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της φορολόγησης της διατροφής που λάμβαναν διαζευγμένες/οι σύζυγοι από το πρώτο ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τον καταργημένο πλέον Ν.2238/1994 (άρθρο 48) το ποσό της διατροφής που καταβάλλεται στη σύζυγο ή στον σύζυγο, βάσει δικαστικής απόφασης ή συμβολαιογραφικής πράξης, φορολογείται ως εισόδημα από ελεύθερα επαγγέλματα. Σε ανακοίνωση που εξεδωσε η Με βΣΥΓΚΕΚΡΙΜlt decision made by the governentis decision comes from the net benefits between theseΟμως λόγω του γεγονότος ότι πλέον η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών ξεκινάει από το πρώτο ευρώ, όσες/οι λάμβαναν διατροφή κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ για το οικονομικό έτος 2014 και προκαταβολή φόρου για το επόμενο οικονομικό έτος 2015.

Τέλος ο βουλευτής ζητά να γίνει τροποποίηση του νόμου 2238/1994 έτσι ώστε να μην κληθούν οι λαμβάνοντες και λαμβάνουσες διατροφή να πληρώσουν αυτόν τον παράλογο φόρο για το οικονομικό έτος 2014 και την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου