ΤΟΠΙΚΑ

Εγκατάσταση για την αποθήκευση στερεών αποβλήτων στην Α’ ΒΙ.ΠΕ

εγκατάσταση-για-την-αποθήκευση-στερε-743292

Τη γνώμη του καλείται να εκφράσει στη σημερινή του συνεδρίαση στις 6:30 το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Εγκατάσταση προσωρινής αποθήκευσης στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων (εργασία R12, R13) – επεξεργασία θειικού σιδήρου» της εταιρείας REWASTE IKE, που βρίσκεται στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.

Η μελέτη και τα συνοδευτικά έγγραφα έχουν ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς διαβούλευση.

Οι εγκαταστάσεις χωροθετούνται σε οικόπεδο στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. όπου υπάρχει βιομηχανικό κτίριο, μέρος του οποίου θα αξιοποιήσει η εταιρεία για την προσωρινή αποθήκευση πρώτων υλών οι οποίες αποτελούν απόβλητα προβληματικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ κατά τη φάση κατασκευής του έργου δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεγάλες εργασίες κατασκευής καθώς το κτίριο της δραστηριότητας είναι υφιστάμενο και όλες οι υποδομές έχουν πραγματοποιηθεί. Αναμένονται μικρές αλλαγές μόνο στα συστήματα διαμόρφωσης του χώρου (π.χ. σύστημα πυρασφάλειας, εξοπλισμός) καθώς και εργασίες για την εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Κατά τη φάση λειτουργίας του έργου θα αναπτυχθούν δύο δραστηριότητες.

Η πρώτη δραστηριότητα αφορά στην προσωρινή αποθήκευση και επεξεργασία στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων (εργασία R12, R13) με δυναμικότητα 100.000 tn/έτος, περίπου 330 tn/ημέρα. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πρώτες ύλες αυτής της δραστηριότητας περιλαμβάνουν: στερεά υλικά υψηλής θερμογόνου δύναμης, δευτερογενή καύσιμα (π.χ. SRF) που προκύπτουν από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων μέσω διαχωρισμού και συστήματα μηχανικής επεξεργασίας, τα οποία παραδίδονται και αξιοποιούνται από τις τσιμεντοβιομηχανίες και μονάδες παράγωγης ενέργειας. Επιπλέον περιλαμβάνονται υλικά από τη μηχανική κατεργασία αποβλήτων, που προκύπτουν από το υπόλειμμα επεξεργασίας μονάδων ανακύκλωσης μη επικινδύνων στερεών αποβλήτων και διαθέτει υψηλή θερμογόνο δύναμη, καθώς και ξαφρίσματα προκύπτουν από τις χυτεύσεις ανακυκλωμένων αλουμίνιων, αλλά και απόβλητα υλικών αμμοβολής.

Η δεύτερη δραστηριότητα αφορά στην επεξεργασία θειικού σιδήρου που φθάνει στους χώρους της επιχείρησης σε ανομοιόμορφη μορφολογική κατάσταση και σε χονδρούς κόκκους, δυναμικότητας 15.000 tn/έτος.

Η εταιρεία προτίθεται αφενός να αυξήσει το μέγεθος της δραστηριότητας της προσωρινής αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα τη δυναμικότητα των πρώτων υλών σε σχέση με την περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη δραστηριότητα από 70 σε 330 tn/ημέρα και αφετέρου να προχωρήσει σε προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Εχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά και με βάση τη μελέτη, κατά το στάδιο κατασκευής, δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (παρά κάποιες μικρής κλίμακας επιπτώσεις στο ακουστικό περιβάλλον οι οποίες θα είναι κατά τις περιόδους (μικρές σε διάρκεια) που θα λάβουν χώρα οι εργασίες κατασκευής και διαμόρφωσης του χώρου.

Το θέμα έχει ήδη εξετάσει το τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου, το οποίο έχει εισηγηθεί θετικά επί της μελέτης και ζητά από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας να πραγματοποιούν ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα για την διαπίστωση της τήρησης των όρων εκ μέρους της εταιρείας. «Το Τοπικό Συμβούλιο εφόσον κρίνει πως δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν οριστεί, θα μπορεί εγγράφως ή με νεότερη απόφαση να εισηγηθεί την διακοπή της λειτουργίας της εταιρείας», αναφέρεται στην απόφαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου