ΤΟΠΙΚΑ

Προσκλητήριο συμμετοχής αποφοίτων ΕΠΑΛ της Μαγνησίας στην τρίτη φάση μαθητείας

προσκλητήριο-συμμετοχής-αποφοίτων-ε-742334

Αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μαθητείας καλούνται να καταθέσουν έως και σήμερα Τρίτη 2 Οκτωβρίου απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

Οι δηλώσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://e-mathiteia.minedu.gov.gr, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ., απολυτηρίου ΓΕΛ και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑΛ ή απολυτηρίου και πτυχίου Ε.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. (Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, στα ΕΠΑΛ του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου – Ν. Ιωνίας θα λειτουργήσουν οι ειδικότητες:

Τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων,

τεχνικός οχημάτων, βοηθός νοσηλευτή, τεχνικός Η/Υ και δικτύων Η/Υ, τεχνικός ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων, εγκαταστάσεων, δικτύων και τηλεπικοινωνιών, βοηθός φυσικοθεραπευτή, κομμωτικής τέχνης.

Στο ΕΠΑΛ Αλμυρού θα λειτουργήσουν οι ειδικότητες:

Τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων, τεχνικός οχημάτων, τεχνικός μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών, τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, τεχνικός φυτικής παραγωγής, βοηθός βρεφονηπιοκόμων.

Στο ΕΠΑΛ Αγριάς θα λειτουργήσει η ειδικότητα υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών και στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου θα λειτουργήσει η ειδικότητα υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών.

Το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας στην Ελλάδα με διάρκεια εννέα μηνών θα περιλαμβάνει μαθητεία με εκπαίδευση στον χώρο εργασίας και μαθήματα ειδικότητας στη σχολική μονάδα. Την ευθύνη υλοποίησης του μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας έχει το ΕΠΑ.Λ. στο οποίο και εγγράφονται οι μαθητευόμενοι, σε συνεργασία με το Ε.Κ., στο οποίο θα γίνεται το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας (7 ώρες).

Με την ολοκλήρωση του μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας και πριν τη συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης κάθε μαθητευόμενος δύναται να παρακολουθήσει προπαρασκευαστικά μαθήματα πιστοποίησης, που οργανώνονται με την ευθύνη του ΥΠΠΕΘ. Οι απόφοιτοι της τάξης μαθητείας λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Αναλυτικότερα κατά τη διάρκεια του μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας θα πραγματοποιηθούν:

– Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας συνολικής διάρκειας 203 ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία ημέρα την εβδομάδα για επτά διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, στο Ε.Κ.

– Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας, διάρκειας 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις ημέρες για 9 μήνες.

Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων της τάξης μαθητείας ορίζεται στο 75% επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπου για τους κάτω των 25 ετών ανέρχεται σε (22,83€) δηλαδή 17,12€. και για τους άνω των 25 ετών (26,18€) δηλαδή 19,64€. Η επιδότηση για τους κάτω των 25 ετών είναι 11€ ανά ημέρα εργασίας και για τους άνω των 25 ετών 14€ ανά ημέρα εργασίας αντίστοιχα. Τα ποσά των επιδοτήσεων προέρχονται από τους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού-Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το υπολειπόμενο ποσό της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, καταβάλλεται μηνιαίως από τον εργοδότη, στον οποίο πραγματοποιείται το πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας και ανέρχεται σε κάθε περίπτωση στο ποσό των 9,35€ ανά ημέρα εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου