ΤΟΠΙΚΑ

Ισόβια σε 39χρονο για ανθρωποκτονία

ισόβια-σε-39χρονο-για-ανθρωποκτονία-741741

Ισόβια κάθειρξη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου προχθές σε έναν 39χρονο Αλβανό κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία που τελέστηκε κατά συναυτουργία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Η υπόθεση αφορούσε σε έγκλημα που διαπράχθηκε το 2001 στο Δαμάσι Τυρνάβου Λάρισας. Στις 12 Σεπτεμβρίου στις 12:45 το βράδυ ο 39χρονος επιτέθηκε με άλλους έξι συμπατριώτες του σε 32χρονο Αλβανό και τον χτυπούσαν μέχρι θανάτου με τα χέρια τους, με ξύλα και γεωργικά μηχανήματα.

Μετά τη διάπραξη του εγκλήματος ο 39χρονος είχε διαφύγει της σύλληψης και επέστρεψε στην πατρίδα του όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε σε κάθειρξη δεκαπέντε ετών.

Στην Ελλάδα επέστρεψε το 2014 και διέμενε με την οικογένειά του στις Σέρρες όπου εργαζόταν στα χωράφια. Το καλοκαίρι του 2018 και συγκεκριμένα στις 19 Ιουνίου ο κατηγορούμενος απευθύνθηκε στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα για να εκδώσει άδεια διαμονής και συνελήφθη από τους αστυνομικούς δυνάμει εντάλματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Ο 39χρονος κρατήθηκε και προχθές δικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου.

Απολογούμενος στο Δικαστήριο ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε την πράξη του και τόνισε ότι όταν έφτασε στην Αλβανία παραδόθηκε ο ίδιος στις Αρχές. Από κει και πέρα δεν θέλησε να αναφέρει τίποτε περισσότερο για την ανθρωποκτονία, λέγοντας ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, ότι έχει εκτίσει και κάθειρξη και ότι έχει μετανοήσει πραγματικά για τις πράξεις του.

Ο 39χρονος δεν θέλησε να απαντήσει ούτε στην ερώτηση του εισαγγελέα έδρας γιατί είχε γίνει ο αιματηρός τσακωμός λέγοντας ότι «δεν κατάλαβα τι συνέβη. Για ασήμαντη αφορμή».

«Εφτά άνθρωποι χτυπούσαν έναν άνθρωπο. Και σκύλο να βλέπαμε να τον χτυπούν εφτά άτομα δεν θα ξεχνούσαμε τις εικόνες», είπε τότε η πρόεδρος του Δικαστηρίου παίρνοντας τον λόγο.

Νωρίτερα πάντως μεταξύ των μαρτυρικών καταθέσεων που αναγνώστηκαν στο Δικαστήριο ένας μάρτυρας έλεγε ότι το διάστημα της δολοφονίας ο θανών είχε σχέση με γυναίκα κάποιου εκ των δραστών.

Ο εισαγγελέας έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου επισήμανε τότε στο Δικαστήριο ότι σήμερα ο 39χρονος έχει σωφρονιστεί για τις πράξεις του και ότι όταν είχε διαπραχθεί η ανθρωποκτονία, εκείνος ήταν ηλικίας μόλις 22 ετών.

Εντούτοις, ομόφωνα το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς να του αναγνωρίσει με κατά πλειοψηφία απόφασή του ότι μετά από την αποφυλάκισή του είχε μία νομοταγή και φιλήσυχη ζωή, αν και ο εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει νωρίτερα να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό.

Στον τόπο της δολοφονίας οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει μία χρυσή αλυσίδα και την αγκράφα από τη δερμάτινη ζώνη του 39χρονου.

Μάρτυρας της δολοφονίας είχε καταθέσει ότι από το σπίτι του που βρίσκεται σε κοντινή απόφαση από το θερμοκήπιο στο οίκημα του οποίου έμεναν οι κατηγορούμενοι είχε ακούσει φωνές και είχε δει οχτώ άτομα να λογομαχούν και σε κάποια στιγμή το ένα να τρέχει.

Στα 200 μέτρα από το θερμοκήπιο, ο 39χρονος με τους συμπατριώτες του σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας ακινητοποίησαν το θύμα και στη συνέχεια άρχισαν να τον χτυπούν μέχρι θανάτου. Βλέποντας ακολούθως ότι ο ομοεθνής τους έχει πεθάνει τον πέταξαν σε παρακείμενο αρδευτικό κανάλι και σκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Το Κακουργιοδικείο Βόλου επέβαλε στον 39χρονο ισόβια κάθειρξη χωρίς η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη και μετά τη δίκη ο καταδικασθείς οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή.

Να επισημανθεί ότι στο Δικαστήριο δεν υπήρξε παράσταση πολιτικής αγωγής.

Για την υπόθεση είχαν κατηγορηθεί συνολικά εννέα άτομα και τα δύο είχαν κριθεί αθώα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου