ΤΟΠΙΚΑ

Νέες «κόκκινες γραμμές» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

νέες-κόκκινες-γραμμές-από-το-πανεπι-741420

Παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου καταθέτει η Σύγκλητος που συνεδρίαζε για τέσσερις και πλέον ώρες

Νέες «κόκκινες γραμμές» για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έθεσε χθες στην έκτακτη συνεδρίασή της η Σύγκλητος του ιδρύματος, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τη νέα αρχιτεκτονική θεσσαλικού ΑΕΙ.

Στη διάρκεια της τετράωρης και πλέον συζήτησης επί του Σχεδίου Νόμου που τέθηκε στη διαβούλευση από την περασμένη Παρασκευή, δεν έλειψαν εντάσεις μεταξύ συγκλητικών για μια σειρά «ανοιχτών» ζητημάτων επί του νομοσχεδίου.

Η ίδρυση Σχολής Οικονομικών Επιστημών με έδρα τον Βόλο, δημιουργία μονοτμηματικής Ιατρικής Σχολής στη Λάρισα, η ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας στον Βόλο, τα πειραματικά σχολεία στον Βόλο, η πρόσληψη 130 νέων μελών ΔΕΠ για τη στελέχωση των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως και η διατήρηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών σε λογικά επίπεδα, είναι μερικές μόνο από τις παρατηρήσεις που θα στείλει το θεσσαλικό ΑΕΙ στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή προκειμένου να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2019.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με μεγάλη πλειοψηφία θα προτείνει συγκεκριμένες διορθωτικές παρατηρήσεις στο Υπουργείο Παιδείας για τη βελτίωση του Νομοσχεδίου», σχολίασε ο πρύτανης, Ζήσης Μαμούρης.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με πλειοψηφία 23 μελών υπέρ και πέντε κατά αναφέρεται ότι «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διεκδικεί μία δυναμική θέση στον νέο πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας όπως αυτός διαμορφώνεται στο πλαίσιο του εγχειρήματος αναδιαμόρφωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Βασική αρχή που διέπει τη νέα αρχιτεκτονική του Π.Θ. είναι η παροχή υψηλού επιπέδου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, μεγάλου εύρους γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων ανθρώπων και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Η Σύγκλητος αποφασίζει ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί επί της αρχής τα παραπάνω. Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επίτευξη των ακαδημαϊκών και ερευνητικών στόχων του ιδρύματος, η Σύγκλητος συμβάλλει στη διαβούλευση με την κατάθεση των προτάσεών της».

Οι προτάσεις αναλυτικά αναμένεται να σταλούν σήμερα κιόλας στο Υπουργείο Παιδείας. Σημειώνεται ότι η περίοδος διαβούλευσης ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Απόσυρση ζητά το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Στο μεταξύ, εντείνονται σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας οι αντιδράσεις για το νέο Πανεπιστήμιο σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας με οριακή απόφαση της Συγκλήτου του και μετά από πρόταση του πρύτανη, Ξενοφών Σπηλιώτη θα ζητήσει απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις του ιδρύματος.

Υπέρ της πρότασης του κ. Σπηλιώτη ψήφισαν 14 μέλη της Συγκλήτου, 12 ψήφισαν κατά και ένα μέλος ψήφισε λευκό.

Κάθοδος στην Αθήνα του Δήμου Τρικκαίων

Δυναμική αντίδραση από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων στο νομοσχέδιο για την κατανομή Σχολών και Τμημάτων στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αποφασίστηκε η κάθοδος στην Αθήνα, η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και η επίδοση σχετικού ψηφίσματος διαμαρτυρίας. Η απόφαση ελήφθη στη χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων. Η απόφαση αφορά σε ενεργότερη αντιμετώπιση του θέματος της κατανομής σχολών – τμημάτων και, όπως πρότεινε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, θα κινείται στους εξής άξονες:

– έκφραση δυσαρέσκειας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου

– έκφραση δυσαρέσκειας για το ότι δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν οι προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που με πλήθος υπομνημάτων – και ιδιοχείρως – υποβλήθηκαν στον Υπουργό. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή θα αναφέρεται ότι η πρόταση για τη νέα αρχιτεκτονική που δημοσιοποιήθηκε, δεν θεράπευσε επί της ουσίας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και έδωσε την αίσθηση ότι πρόκειται για «συρραφή ενδοπανεπιστημιακών επιθυμιών και ευσεβών πόθων» ή άλλων συμφωνιών, οι οποίες μάλιστα κατά τα φαινόμενα δεν τηρήθηκαν.

– ανάδειξη των βασικών πλεονεκτημάτων και δεδομένων, που αιτιολογούν την αύξηση του αριθμού των τμημάτων του νέου πανεπιστημίου στα Τρίκαλα (πρωτογενής τομέας, τουρισμός, τεχνολογία, αθλητισμός).

– Στην κάθοδο στην Αθήνα καλούνται να μετάσχουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και όλοι οι φορείς των Τρικάλων.

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε επίσης ότι η κίνηση αυτή γίνεται καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξε από νωρίς το ζήτημα, παρά τις επιμέρους διαφορές. Βεβαίως, στόχος είναι να γίνει ο διάλογος, ενώ αναγνώρισε ότι το κύριο βάρος είναι πλέον στην πλευρά των τρικαλινών βουλευτών.

Επίσης ο Δήμαρχος Τρικκαίων στην εισήγησή του είχε αναφερθεί σε «αδικία», στο ότι «διαχρονικά τα Τρίκαλα ήταν ουραγοί σε κατανομή σχολών» και ότι προφανώς στόχος δεν είναι η ενοικίαση απλώς κάποιων διαμερισμάτων στους φοιτητές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου