ΤΟΠΙΚΑ

Υποβολή δηλώσεων συγκομιδής αμπελουργικών προϊόντων

υποβολή-δηλώσεων-συγκομιδής-αμπελου-740636

Ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση συγκομιδής αμπελουργικών προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (www.minagric.gr) υποβάλλονται οι δηλώσεις συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει ότι οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς μόνο στην εν λόγω ιστοσελίδα με ημερομηνία λήξης την 15η Ιανουαρίου 2019, οπότε και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει για τις νέες δηλώσεις.

Ειδικότερα για το έτος 2018, οι κάτοχοι νόμιμων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων των οποίων η σταφυλική παραγωγή προορίζεται για οινοποίηση, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής.

Επιπλέον, όσοι αμπελουργοί οινοποιήσουν τα δικά τους σταφύλια, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής. Επίσης, υποχρέωση έχουν και οι αμπελουργοί που παραδίδουν οινοποιούν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο τρίτου προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό-οινοποιό.

Σε περίπτωση μηδενικής σταφυλικής παραγωγής, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν «μηδενική» δήλωση συγκομιδής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο.

Να επισημανθεί ότι από την υποβολή απαλλάσσονται αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης είναι λιγότερο από 1 στρέμμα.

Εντούτοις, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων συγκομιδής οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου και παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο και οι αμπελουργοί που παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της σταφυλοπαραγωγής προς χυμοποίηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου