ΤΟΠΙΚΑ

Μετρούν απώλειες λόγω χιονιού

μετρούν-απώλειες-λόγω-χιονιού-739719

Οι παραγωγοί του Νοτίου και Κεντρικού Πηλίου καθώς έσπασαν κλαδιά δέντρων και κάηκαν δέντρα από τον παγετό

Οι πρώτες καταγραφές των ζημιών ξεκίνησαν σιγά – σιγά από τους αγρότες του Νοτίου και Κεντρικού Πηλίου εξαιτίας του χιονιού και του παγετού. Μαζί με το λιώσιμο του χιονιού εμφανίζονται οι πρώτες απώλειες σε παραγωγές, σπασίματα σε κλαδιά δέντρων αλλά και καμένα δέντρα λόγω του παγετού.

Οι ζημιές που μέχρι στιγμής είναι σε μικρή κλίμακα, εντοπίζονται κυρίως σε ελαιόδεντρα αλλά και εσπεριδοειδή. Οσον αφορά τα ελαιόδεντρα χάθηκε ένα μικρό μέρος της παραγωγής το οποίο, οι παραγωγοί δεν είχαν προλάβει να μαζέψουν ενώ παράλληλα έσπασαν πολλά κλαδιά από το βάρος του χιονιού.

Μικρές απώλειες παρατηρήθηκαν επίσης σε εσπεριδοειδή δέντρα, κυρίως στο Κεντρικό Πήλιο, λόγω του παγετού. Μάλιστα, γεωπόνοι της περιοχής συστήνουν στους παραγωγούς να κόβουν τα σπασμένα κλαδιά των δέντρων όσο πιο κοντά στη βάση τους ενώ στα δέντρα που έχουν ακόμη πάνω τους χιόνι να απομακρύνεται προκειμένου να μην καούν από τον παγετό.

«Οι ζημιές των αγροτών ευτυχώς δεν είναι πάρα πολλές αφού με το χιόνι που έπεσε θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες. Μέχρι στιγμής παρατηρούνται ορισμένες ζημιές σε εσπεριδοειδή ενώ χάθηκε μικρό μέρος της παραγωγής από τα ελαιόδεντρα», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανω Λεχωνιών κ. Γιάννης Αλπάκης, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι από τους αγρότες σε όλα τα κτήματα.

Στον αντίποδα, πέρα από τις μικροζημιές που σημειώθηκαν, οι παραγωγοί τονίζουν ότι το χιόνι ήταν σωτήριο για τα νερά του Πηλίου, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά. «Με το χιόνι που έπεσε θα ενισχυθούν τα νερά της περιοχής οπότε φέτος ελπίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με το νερό, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές», κατέληξε ο κ. Αλπάκης.

Οι παραγωγοί πλέον ανησυχούν μήπως υπάρξουν και άλλες ζημιές, από το νέο κύμα της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη Μαγνησία εντός της εβδομάδας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου