ΤΟΠΙΚΑ

Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Μαγνησία

λαμπρός-ο-εορτασμός-των-θεοφανείων-στ-739072

Βούτηξε για 18η χρονιά ο 43χρονος Δημήτρης Μεντεκίδης ανέσυρε για μια ακόμη χρονιά το σταυρό

Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκε προχθές η τελετή Αγιασμού των υδάτων, με τον 43χρονο Δημήτρη Μεντεκίδη, να βουτάει για δέκατη όγδοη χρονιά στα παγωμένα νερά, για να ανασύρει τον Τίμιο Σταυρό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Φωτό: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

Δεκατέσσερα συνολικά παλικάρια βούτηξαν στα παγωμένα νερά, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, και τη χιονόπτωση, ενώ το σταυρό ανέσυρε, όπως προαναφέρθηκε, για μια ακόμη χρονιά ο Δημήτρης Μεντεκίδης, ο οποίος συμμετέχει ανελλιπώς, τα δεκαοκτώ τελευταία χρόνια.

Ο 43χρονος Βολιώτης επιχειρηματίας εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του, επισημαίνοντας ότι η γιορτή των Θεοφανείων είναι για τον ίδιο ταυτισμένη με την συμμετοχή του στο τελετουργικό της ημέρας. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μεντεκίδης υπογράμμισε ότι «υπηρετώ τα 18 τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο έθιμο και συνεχίζω όσο μου δίνει δύναμη ο Θεός». Τα συναισθήματά του είναι πάντα «θετικά, συναισθήματα προσμονής. Νιώθω χαρά κάθε φορά που συμμετέχω, διότι δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα κάνω κάτι διαφορετικό μόλις ξημερώσει η συγκεκριμένη μέρα» τόνισε παράλληλα ο ίδιος. Η ευχή που απευθύνει σε όλους, είναι «φώτιση για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, διότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για όλους μας».

Στην τελετή του μεγάλου αγιασμού, παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, εκπρόσωποι των Πολιτικών, Στρατιωτικών, Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών, αλλά και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής μας.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε λιτανεία, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, που κατέληξε στην παραλία της πόλης. Ο Σεβασμιώτατος, ο ιερός Κλήρος και οι τοπικές Αρχές, υπό δριμύ ψύχος και σποραδική χιονόπτωση, επιβιβάστηκαν σε πλοιάριο, το οποίο έριξε άγκυρα στο κέντρο του κόλπου.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος αγίασε τα ύδατα, ρίχνοντας τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα, στην οποία βούτηξαν δεκατέσσερις θαρραλέοι άνδρες, που αψήφησαν, όπως προαναφέρθηκε, τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, λαμβάνοντας την ευλογία του Τιμίου Σταυρού.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας και της αγάπης, στοιχεία ταυτόσημα με την Αγία Τριάδα και προέτρεψε τους πάντες «όπως όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να σταθούμε στο διπλανό μας, στον άνθρωπο που έχει ανάγκη, σε όλους όσους ζητούν τη βοήθειά μας, έτσι σας παρακαλώ να συνεχίσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, κάνοντας την αγάπη πράξη και την αλληλεγγύη». Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε «ο Θεός να διώξει τα προβλήματα και τις αντιξοότητες, να μας χαρίσει ενότητα και συνοχή, για να είμαστε πάντοτε όπως μας θέλει η ιστορία μας και η παράδοσή μας».

Μετά το πέρας της τελετής, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, όπου ευλόγησε τη Βασιλόπιτα του Σώματος, παρουσία των Λιμενικών και των λοιπών τοπικών Αρχών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Δημήτρης Μεντεκίδης με την οικογένειά του

Είκοσι εννέα τολμηροί κολυμβητές βούτηξαν στις Πλάκες συμμετέχοντας στην εορτή των Θεοφανείων στην Παναγία «Τρύπα»

Πολύ όμορφες σκηνές εκτυλίχθηκαν προχθές το πρωί στη γραφική εκκλησία Παναγία «Τρύπα» Γορίτσας Βόλου στο λιμάνι στις Πλάκες, όπου γιορτάστηκαν και εκεί όπως και σε όλη την Ελλάδα τα Θεοφάνεια. Μάλιστα προς το τέλος της τελετής της ρίψης του Σταυρού που όπως πάντα έγινε από το καράβι, έπεφτε αρκετό χιόνι, κάνοντας ακόμη πιο εντυπωσιακές τις σκηνές.

Εξίσου εντυπωσιακός ήταν και ο αριθμός των 29 κολυμβητών που έπεσαν για το Σταυρό σε όλη τη διάρκεια των 10 λεπτών που κράτησε η διαδικασία της ρίψης, με συνέπεια ο αριθμός αυτός να αποτελεί ίσως την πολυπληθέστερη συμμετοχή κολυμβητών σε όλη την Ελλάδα. Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι οι 7 από τους κολυμβητές ήταν γυναίκες, που πιθανότατα αποτελεί αριθμό ρεκόρ.

Την πρώτη φορά που ρίφθηκε ο Σταυρός, τον έπιασε ο εορτάζων Ιορδάνης Θεοφανίδης, αλλά στη συνέχεια ο Σταυρός έπεσε στη θάλασσα από όπου τον ανέβασε ο Γιάννης Κουντετάκης. Τη δεύτερη φορά έπιασε το Σταυρό ο Αντώνης Σιδηρόπουλος, και τη τρίτη ο Ηλίας Νάνος. Ο Αντώνης Σιδηρόπουλος κολυμπάει καθημερινά στον ίδιο χώρο, δηλαδή στη θάλασσα της εκκλησίας, ενώ οι άλλοι τρεις είναι μέλη του Συλλόγου Χειμερινών Κολυμβητών Ιάσωνας. Και στους τέσσερις δόθηκε από μια εικόνα για ενθύμιο, ενώ όλους τους κολυμβητές τους υποδέχτηκαν και τους κέρασαν οι υπεύθυνοι στο χώρο της Εκκλησίας.

Από τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Παναγία «Τρύπα»

Εικόνα δόθηκε στους τέσσερις κολυμβητές που ανέσυραν το σταυρό

Γυναίκες «πρωταγωνίστριες» στα Θεοφάνεια στο Νότιο Πήλιο ~ Στο Χόρτο έπιασε το Σταυρό 21χρονη από την Αλάσκα, ενώ στο Τρίκερι 59χρονη γυναίκα!

Με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες γιορτάστηκαν τα φετινά Θεοφάνεια στο Νότιο Πήλιο, αφού τόσο στο Χόρτο όσο και στο Τρίκερι δύο γυναίκες τόλμησαν να βουτήξουν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το Σταυρό!

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Ειδικότερα, φέτος στο Χόρτο έκλεψε τις εντυπώσεις η 21χρονη Αμερικάνα Alaire Hughey η οποία κατάγεται από την Σίτκα της Αλάσκας και βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μαζί με γκρουπ τουριστών, οι οποίο εργάζονται εθελοντικά κυρίως σε αγροτικές εργασίες με αντάλλαγμα να τους παρέχεται στέγη και φαγητό.

Η 21χρονη Alaire Hughey, όπως εξηγούν κάτοικοι της περιοχής, τις προηγούμενες ημέρες ενημερώθηκε για το έθιμο των Θεοφανείων και την κατάδυση του Σταυρού και αμέσως εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμμετέχει στο έθιμο τονίζοντας μάλιστα ότι ήθελε «να ζήσει την εμπειρία».

Οπως αναφέρουν κάτοικοι του Χόρτου, η 21χρονη φοιτήτρια, βρήκε ακόμη πιο ενδιαφέρον το έθιμο και θέλησε να συμμετέχει όταν ενημερώθηκε ότι βουτάνε για τον Σταυρό κυρίως άντρες. Ετσι, προχθές η νεαρή Alaire Hughey έκανε ακόμη και τους πιο δύσπιστους να πειστούν με την τόλμη της, αφού ήταν και το μοναδικό άτομο από το Χόρτο που αψήφησε το κρύο και βούτηξε για το Σταυρό, θέλοντας όπως τόνισαν να ευχαριστήσει τον κόσμο για την αγάπη και την φιλοξενία που της έχουν δείξει.

Η 21χρονη Alaire Hughey ετοιμάζεται να βουτήξει στα παγωμένα νερά του Χόρτου για να πιάσει το Σταυρό (φωτο: Άγις Στάμος)

Για 2η φορά έπιασε το Σταυρό η 59χρονη Ματούλα Ντάτσιου

Στην Αγία Κυριακή Τρικερίου για 2η φορά στην τελετή Καθαγίασης των Υδάτων το μοναδικό άτομο που έπεσε στη θάλασσα για τα πιάσει το Σταυρό ήταν η 59χρονη Ματούλα Ντάτσιου, η οποία είχε πιάσει το Σταυρό και το 2013.

Οπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η 59χρονη, όταν διαπίστωσε ότι δεν θα πέσει κανένας άλλος για το Σταυρό πήγε την απόφαση να βουτήξει στη θάλασσα «για το καλό της ημέρας», όπως επισήμαινε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια το 2014 δεν έπεσε στη θάλασσα για το Σταυρό γιατί είχε χτυπήσει το πόδι της. Ερωτηθείς εάν θα συνεχίσει το έθιμο δήλωσε χαρακτηριστικά «Πρώτα ο θεός και εάν είμαι καλά και του χρόνου θα το επαναλάβω!».

Η 59χρονη Ματούλα Ντάτσιου

Γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στα νησιά ~ Είκοσι συνολικά νέοι βούτηξαν στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο

Με λαμπρότητα τελέστηκε ο Αγιασμός των υδάτων και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων, ενώ παρά το τσουχτερό κρύο, βούτηξαν στα παγωμένα νερά είκοσι συνολικά νέοι, προκειμένου να λάβουν ευλογία.

Με λαμπρότητα τελέστηκε η εορτή των Θεοφανείων και ο Αγιασμός των Υδάτων στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου από όλους τους Σεβαστούς Πατέρες του νησιού, παρουσία του Δημάρχου Σκιάθου κ. Δημήτριου Πρεβεζάνου, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Προϊσταμένων Αρχών και Υπηρεσιών και πολλών κατοίκων του νησιού.

Οκτώ ήταν οι τολμηροί κολυμβητές που αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Τελικά τον ανέσυρε για τρίτη χρονιά ο Στράτος Τσικούνας.

Στη γειτονική Σκόπελο βούτηξαν πέντε καρδιακοί φίλοι, οι Γιάννης Κοτρώνης, Δημήτρης Πάντος, Γιώργος Ταλαδιανός, Γιάννης Βαρούχας και Τάσος Χιώτης. Το σταυρό ανέσυρε ο Τάσος Χιώτης, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Σκοπελίτης επιχειρηματίας, υπογράμμισε ότι το τσουχτερό κρύο δεν τον πτόησε, διότι είναι χειμερινός κολυμβητής. Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «αισθάνομαι καλά διότι έλαβα την ευλογία και ήθελα να βουτήξω μια μόνο φορά, για το καλό». Στο Λουτράκι βούτηξαν πέντε επίσης νέοι, ενώ το σταυρό ανέσυρε ο Δημήτρης Σταμούλης.

Στην Αλόννησο βούτηξαν οι επιστήθιοι φίλοι Γιάννης Τσάλας και Βαγγέλης Σκαλίμης. Το σταυρό ανέσυρε ο Βαγγέλης Σκαλίμης, επαγγελματίας dj, ο οποίος συμμετέχει για τρίτη φορά αλλά είναι η πρώτη που ανέσυρε το σταυρό. Οπως αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, την πρώτη φορά συμμετείχε σε ηλικία 10 ετών, ενώ επανέλαβε το ίδιο εγχείρημα πέρσι και φέτος. «Είναι η πρώτη φορά που έπιασα το σταυρό και τα συναισθήματά μου δεν περιγράφονται» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «πρέπει να συνεχιστεί το έθιμο και όσο αντέχω, θα συνεχίσω».

Σύμφωνα με το έθιμο που τηρείται στην Αλόννησο, τα δύο παλικάρια μετέφεραν τον Τίμιο Σταυρό σε όλα τα σπίτια, προκειμένου να λάβουν ευλογία οι κάτοικοι του νησιού.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Στράτος Τσικούνας ανέσυρε το Σταυρό στη Σκιάθο

Στιγμιότυπο από τα Θεοφάνεια στη Σκόπελο (φωτό: Κώστας Ανδρέου)

Πλήθος κόσμου στον Αγιασμό υδάτων στο δήμο Αλμυρού ~ Παρά το τσουχτερό κρύο τελέστηκαν κανονικά τα Θεοφάνεια

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο δήμο Αλμυρού. Μετά το Μέγα Αγιασμό, η Ενορία Αγίου Δημητρίου έκανε την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην παραλία Αλμυρού στις 12 το μεσημέρι.

Συνολικά τρεις κολυμβητές βούτηξαν στα παγωμένα νερά και τελικά τον σταυρό κατάφερε να βγάλει από τη θάλασσα ο Γιώργος Γρηγορόπουλος.

Είχε προηγηθεί η τέλεση του Αγιασμού των Υδάτων στη Γέφυρα Ξηριά στις 11 το πρωί από τη ενορία του Αγίου Νικολάου. Ο ιερέας βούτηξε το σταυρό, τον οποίο είχε δέσει με κορδέλα, στη θάλασσα τρεις φορές.

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην Ευξεινούπολη από την ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου ήταν σε εξέλιξη. Ο Αγιασμός έγινε στο σιντριβάνι στο πάρκο του χωριού απέναντι από την Εκκλησία.

Τέσσερις νεαροί βούτηξαν στις Νηές όπου η Ενορία Αγίας Παρασκευής Σούρπης έκανε την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και τυχερός ήταν ο Γιάννης Αποστολόπουλος.

Εξι ήταν οι θαρραλέοι που βούτηξαν στα παγωμένα νερά της Αμαλιάπολης, όπου η ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τέλεσε τον Αγιασμό των Υδάτων.

Το σταυρό έπιασε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Ηλίας Ροδίτης.

Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα Θεοφάνεια και στο Πηγάδι Αλμυρού από την Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Πτελεού.

Στις εκδηλώσεις των Θεοφανείων ήταν παρών ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης καθώς και πολλοί αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Κ.Μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου