ΤΟΠΙΚΑ

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα lock down»

χρήστος-χατζηχριστοδούλου-δεν-υπάρ-739006

Τα ποιοτικά στοιχεία των επιδημιολογικών δεδομένων «βαρόμετρο» για τις τελικές αποφάσεις και στη Μαγνησία – Τι προβληματίζει τους επιστήμονες, όσον αφορά στην επιστροφή των παραθεριστών

Ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στη Μαγνησία, τις τελευταίες μέρες, δίνει μεν μια στιγμιαία ανάσα ανακούφισης στους ειδικούς, όμως, δεν αξιολογείται από τους επιστήμονες ως αντιπροσωπευτική εικόνα της πραγματικής εξάπλωσης του κορονοϊού.

Περισσότερο σαφής σύμφωνα με τους ίδιους η εικόνα θα είναι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς θα έχουν επιστρέψει και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου και θα φανεί αν θα μειωθεί ή θα σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων που εκδηλώνονται καθημερινά.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπ. Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τονίζει ότι το βαρόμετρο για τη Μαγνησία, όπως και σε άλλες περιοχές επιβαρυμένες, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, θα είναι η η επιστροφή των παραθεριστών από τα νησιά και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς.

«Η Μαγνησία είναι ένας νομός που μαζί με τα νησιά αποτελεί τουριστικό προορισμό. Θα δούμε πως θα πάει από δω και πέρα μέχρι τέλος της εβδομάδας. Τα περισσότερα από τα τελευταία κρούσματα ήταν από πολίτες που επέστρεψαν από διακοπές, ή που ήρθαν σε επαφή με άτομα που παραθέριζαν. Μπορεί να εμφανίζεται μικρός ο αριθμός όσων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό ενδέχεται, όμως, να υπάρχουν αρκετές δευτερογενείς λοιμώξεις, δηλαδή κάποιοι να έχουν μολυνθεί από κάποιον άλλο που γύρισε από διακοπές. Δηλαδή δεν είναι κρούσματα πρώτης γενιάς από ταξιδιώτες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά δεύτερης γενιάς λοιμώξεις», εξήγησε σχετικά.

Την ίδια ώρα για τον ίδιο η αύξηση των κρουσμάτων με την επιστροφή των παραθεριστών θεωρείται δεδομένη. Το μέγεθος της αύξησης αυτής είναι που θα καθορίσει –στις αρχές Σεπτεμβρίουτο εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 του μήνα, ή εάν θα δοθεί παράταση μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, όπως λέει, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζήτησε από τους γονείς να επιστρέψουν από τις διακοπές τους, το αργότερο ως το τέλος του μήνα.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Το εάν η επιδημία του κορονοϊού θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα εξαρτάται από το εάν και κατά πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εάν θα υπάρξει συμμόρφωση των πολιτών σε αυτά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου. Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα της επιστροφής των εκδρομέων είναι κρίσιμο. «Όταν βρεθούν και πάλι στην πόλη οφείλουν να τηρήσουν τα μέτρα αποστασιοποίησης και να μην έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Δεν υφίσταται θέμα lock down

Αυτό που απομένει τώρα, είναι να αξιολογηθούν τα μέτρα που ελήφθησαν και στο νομό Μαγνησίας πριν από τον 15αύγουστο, με το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 12 το βράδυ και μέχρι το πρωί, ώστε οι επιστήμονες να αποφανθούν εάν αυτά επαρκούν ή εάν θα πρέπει να ληφθούν και πιο δύσκολα μέτρα, όπως η υποχρεωτική και οριζόντια χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς.

Ωστόσο «δεν υπάρχει κανένα θέμα lockdown, θα δούμε πως θα πάμε. Άλλα είναι τα μέτρα που θα πάρουμε. Τα επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο κ. Χατζηχριστοδούλου και συνεχίζει, διευκρινίζοντας: «Περιμένουμε να δούμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα που πήραμε, δηλαδή το κλείσιμο των καταστημάτων μετά της 12 και εάν θα περιοριστεί η μετάδοση, αυτό έχει σημασία. Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο Δευτέρα 31 Αυγούστου στη διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής» καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας κατά την πρώτη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα τον Απρίλιο, ο συντελεστής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε συνάρτηση με τα πραγματικά, ήταν περίπου 1 προς 10.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου