Εως 10 Σεπτεμβρίου θα αποφασίσουν τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πώς θα λύσουν την «εξίσωση» της παράδοσης των μαθημάτων και της ασφάλειας φοιτητών και καθηγητών
Η ανακοίνωση των βάσεων και των επιτυχόντων στις σχολές των Πανεπιστημίων δεν βρίσκει τους νέους φοιτητές να προετοιμάζονται για το γλυκό «μαρτύριο» αναζήτησης φοιτητικής στέγης στις πόλεις – έδρες των τμημάτων, στα οποία πέρασαν για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Το ανοιξιάτικο lock down, που οδήγησε τους φοιτητές πίσω στα σπίτια τους και ο φόβος για την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού από το ερχόμενο φθινόπωρο φαίνεται να φρενάρει τουλάχιστον σε πρώτη φάση την αναζήτηση διαμερισμάτων.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Αλλά και στα ίδια τα πανεπιστήμια η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή ως προς τον τρόπο έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Το θέμα απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο καλείται να λύσει μία δύσκολη εξίσωση για τον τρόπο διενέργειας των μαθημάτων και εργαστηρίων του χειμερινού εξαμήνου.
Επιτυχόντες και της Μαγνησίας που προχθές πανηγύριζαν την είσοδό τους στις σχολές προτίμησής τους εμφανίζονται προβληματισμένοι για το αν θα πρέπει να αναζητήσουν σπίτι στις πόλεις που καλούνται να σπουδάσουν ή όχι. Ορισμένοι που έχουν συγγενείς σε μεγαλουπόλεις θα επιλέξουν σε πρώτη φάση να φιλοξενηθούν σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια για τις ημέρες του μήνα κατά τις οποίες θα πρέπει να παρακολουθήσουν ένα εργαστήριο. Κάποιοι προτιμούν ακόμη και τη διαμονή σε ξενοδοχεία, καθώς αυτή η λύση φαίνεται πιο… συμφέρουσα οικονομικά από το στήσιμο ενός νέου νοικοκυριού με πάγια έξοδα.
Αλλωστε το τοπίο είναι ακόμη θολό ως προς την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Προς το παρόν στα πανεπιστήμια της χώρας, όπως και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Οι εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου με τη Σύγκλητο να δίνει «γραμμή» για εξ αποστάσεως διαδικασία και μάλιστα για το σκοπό αυτό αντικατέστησε την πλατφόρμα eclass από άλλη πολύ πιο ισχυρή υποδομή προκειμένου να μην διαπιστώνονται προβλήματα καθυστερήσεων.
Δύσκολη εξίσωση
Ο τρόπος που θα διεξαχθεί το χειμερινό εξάμηνο ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκε στη –μέσω τηλεδιάσκεψης- συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το ανώτατο όργανο του ιδρύματος να… «πετά το μπαλάκι» στα τμήματα για τις τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Νίκο Δαναλάτο, η Σύγκλητος έκρινε ότι ορισμένα εργαστήρια, κλινικές και φροντιστήρια ίσως και κάποια μεταπτυχιακά τα οποία παρακολουθούν λιγότεροι από 50 φοιτητές ίσως να μπορέσουν να γίνουν δια ζώσης υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των όρων υγιεινής και ασφάλειας φοιτητών και καθηγητών.
«Γραμμή» για εξ αποστάσεως μαθήματα υπάρχει για τους φοιτητές που βρίσκονται σε μεγαλύτερα έτη και ο αριθμός τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από το όριο των 50 ατόμων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η Σύγκλητος καλεί τα τμήματα να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις προκειμένου να εξετάσουν τις υποδομές τους, τον αριθμό των φοιτητών, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και να αποφασίσουν έως 10 Σεπτεμβρίου αν και ποια μαθήματα θα γίνουν δια ζώσης και ποια εξ αποστάσεως. Σε κάθε περίπτωση όπως τονίστηκε θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν εργαστήρια ή μαθήματα δια ζώσης.
Φόβοι για ποινικές ευθύνες
Μέλη της Συγκλήτου ζήτησαν από τον πρύτανη του ιδρύματος, Ζήση Μαμούρη να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις ως προς τη διενέργεια των μαθημάτων δια ζώσης.
Υπήρξαν μάλιστα ακαδημαϊκοί που δεν εξέφρασαν φόβους μόνο για την ίδια την υγεία τους αλλά και για τυχόν ποινικές ευθύνες που θα τους βαρύνουν σε περίπτωση που προκύψει κάποιο κρούσμα σε τμήμα που όμως θα τηρεί το όριο των 50 ατόμων. «Αν –ο μη γένοιτο- υπάρξει σε τμήμα με αριθμό 40 φοιτητών για παράδειγμα θανατηφόρο κρούσμα κορονοϊού, θα υπάρχουν ποινικές ευθύνες και ποιον θα βαρύνουν;», ανέφερε ο κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Δαναλάτος.
Γενικώς το Π.Θ. βρίσκεται σε αναμονή ρυθμιστικών εγκυκλίων για επιμέρους ζητήματα της λειτουργίας του.
Υποδοχή πρωτοετών σε μικρές ομάδες στις γραμματείες
Προβληματισμός εκφράστηκε τι θα γίνει και με τους 4.161 πρωτοετείς φοιτητές που θα κληθεί να υποδεχθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι καθιερωμένες τελετές υποδοχών πρωτοετών δεν θα γίνουν τουλάχιστον με τη μορφή που γινόταν μέχρι… προ κορονοϊού.
«Είναι πολύ σημαντική η πρώτη επαφή των πρωτοετών με τους χώρους του πανεπιστημίου και η προσαρμογή τους», σχολίασε ο κ. Δαναλάτος, αναφέροντας ότι «γραμμή» της Συγκλήτου ήταν η υποδοχή των πρωτοετών από τα τμήματα σε μικρές ομάδες στις γραμματείες προκειμένου να γίνει η πρώτη γνωριμία και στη συνέχεια να ακολουθήσουν επίσης πρόγραμμα εξ αποστάσεως μαθημάτων.
Τέθηκαν και επί μέρους ζητήματα που αφορούν τα έσοδα που χάνονται από τα κυλικεία που τυχόν δεν λειτουργήσουν σε περίπτωση που ακολουθηθεί το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
Το πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ
Το πλαίσιο λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με αυτό ισχύουν σε πρώτη φάση τα εξής:
Επαναληπτική Εξεταστική Σεπτεμβρίου 2020
Επιλογή των ΑΕΙ για διενέργεια εξετάσεων είτε δια ζώσης (με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Εθνικής Επιτροπής) είτε εξ αποστάσεως.
Χειμερινό Εξάμηνο 2020-2021
- Επιστροφή φοιτητών στην έδρα/πόλη των Πανεπιστημίων
- Δια ζώσης κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και ομάδας μελέτης (μέχρι 30 εγγεγραμμένων φοιτητών) και θεωρητικές διαλέξεις μαθημάτων μέχρι 50 εγγεγραμμένων φοιτητών
- Ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες (ΕΣΠΑ, 5 εκατ. Ευρώ)
- Εξ αποστάσεως διδασκαλία για διαλέξεις μαθημάτων άνω των 50 εγγεγραμμένων φοιτητών
- Δωρεάν παροχή πλατφορμών από Microsoft και Google
- Μέτρα πρόληψης και προφύλαξης Μάσκα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσική παρουσία
- Κλινικές ασκήσεις. Μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
- Φοιτητικές Εστίες. Θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους
- Εστιατόρια. Συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο
- Λειτουργία Βιβλιοθηκών. Κανονική λειτουργία – Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους – 1,5 μ. απόσταση μεταξύ των χρηστών (ενισχυμένα μέτρα καθότι αναμειγνύονται διαφορετικές ομάδες).