ΤΟΠΙΚΑ

787.000 ευρώ οφειλές – φαρμάκι

787-000-ευρώ-οφειλές-φαρμάκι-738506

Σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης βρίσκει ο νέος χρόνος τα φαρμακεία

Οικονομικό άνοιγμα ύψους 787.000 ευρώ άφησε το 2014 στους φαρμακοποιούς της Μαγνησίας, καθώς τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία Οίκου Ναύτου και ΤΑΠ – ΟΤΕ δεν κατέβαλαν τις οφειλές τους μέχρι τέλος του προηγούμενου χρόνου, όπως δεσμεύτηκε το υπουργείο Υγείας να πράξει.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το 2015 βρίσκει τους φαρμακοποιούς με δυσμενή οικονομικά. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και Αλμυρού, Κώστας Ματσιόλης, τονίζει ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2012 δεν καταβλήθηκε στους φαρμακοποιούς αν και επρόκειτο για χρήματα για τα οποία οι επαγγελματίες του κλάδου όχι μόνο φορολογήθηκαν, αλλά και δέχτηκαν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχονται το κούρεμα του 3,5% προκειμένου να εξοφληθούν.

Οι οφειλές είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το 2014 πληρωθήκαμε μόνο για τις οφειλές του 2011. Τα φαρμακεία διανύουν μία από τις χειρότερες περιόδους της λειτουργίας τους. Υπάρχουν συνάδελφοι που κινήθηκαν μεμονωμένα δικαστικά κατά του πρώην Οίκου Ναύτου, προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματά τους» πρόσθεσε.

Τα φαρμακεία επιβιώνουν σε ένα καθεστώς πλήρους αποσύνθεσης. «Το φαρμακείο της γειτονιάς βρίσκεται στο ξεκίνημα του νέου χρόνου με υπέρογκα έξοδα και πολλές εκκρεμότητες. Θεσμικά έχει ένα αβέβαιο μέλλον. Η πορεία της επιβίωσής του δυσχεραίνει. Το ποσοστό κέρδους του μειώθηκε στο 15,7% από 21,5%, ενώ το κονδύλι για τη φαρμακευτική δαπάνη το 2015 κατέβηκε στο 1,9 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Ματσιόλης.

Την ίδια στιγμή, οι εκκρεμότητες στον κλάδο είναι πολλές. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρει ότι «το θέμα του ωραρίου λειτουργίας είναι ανοιχτό. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ζητήσει να μην υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερου ανοίγματος των φαρμακείων όταν γίνονται εφημερίες. Να μπει ένας περιορισμός. Δυστυχώς, όμως, παραμένουμε ξέφραγο αμπέλι».

Φραγμός διεκδικήθηκε και για την ελεύθερη μετακίνηση των φαρμακείων. Οπως εξηγεί ο ίδιος, «με τον καινούργιο νόμο αδειάζουν οι περιφερειακές συνοικίες από φαρμακεία, με τη μετεγκατάστασή τους στο κέντρο. Ζητάμε να γίνει μία πιο καλή κατανομή ανάλογα με το πλήθος των ασφαλισμένων».

Για το ηλεκτρονικό φαρμακείο ζητείται επίσης περιφρούρηση. Ενώ έχει δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής πώλησης σε συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά είδη και γενικά μία ευρεία γκάμα προϊόντων, ωστόσο κανένας δε διασφαλίζει τη μη πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέσω ίντερνετ και γι’ αυτό υπάρχουν φόβοι ότι θα λάβει διαστάσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου