ΤΟΠΙΚΑ

Η Ελένη Ψυχούλη αναδεικνύει παλιά κεντήματα που παρέμεναν κλεισμένα σε μπαούλα

η-ελένη-ψυχούλη-αναδεικνύει-παλιά-κεν-738272

Πολυδιάστατο ταλέντο η Βολιώτισσα «γκουρού» της γεύσης Ελένη Ψυχούλη, διαθέτει μαγειρικό ταλέντο αλλά και έφεση στην δημιουργία χειροποίητων αριστουργημάτων, αξιοποιώντας παλιά κεντήματα, που έμεναν κλεισμένα για πολλά χρόνια σε μπαούλα και συρτάρια.

Γνωστή στο πανελλήνιο ως δημοσιογράφος γεύσης και δεινή μαγείρισσα, «οικιακή μαγείρισσα όπως κάθε μαμά», διευκρινίζει, ξεδιπλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ διαφορετικές πτυχές του ταλέντου της, που επικεντρώνονται σε αριστουργήματα που παρέμειναν χρόνια στην αφάνεια.

Ολα άρχισαν τυχαία πριν από δέκα χρόνια, με ένα καταπληκτικό κέντημα που της τράβηξε την προσοχή σε βιτρίνα του Βόλου, να γίνεται η αφορμή να ανακαλύψει τη δημιουργική, ευχάριστη διάσταση της χειροτεχνίας. «Από τότε κεντάω συνεχώς, ακατάπαυστα, κάθε μέρα με πάθος, με μανία, με τρέλα όπως δεν μπορείς να φανταστείς», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η ενασχόληση με το κέντημα άνοιξε τον δρόμο για να έρθουν στην επιφάνεια παλιά κεντήματα από τις προίκες της μαμάς και της γιαγιάς που παρέμεναν κλεισμένες σε συρτάρια και μπαούλα ως «μουσειακά αναμνηστικά». Οπως επισημαίνει η ίδια «σκέφτηκα ότι όλα αυτά τα ανεκτίμητα αντικείμενα μπορεί να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην καινούργια εποχή μαζί με αυτά που κεντώ και άρχισα να δημιουργώ διάφορα χρηστικά αντικείμενα, από τραπεζομάντηλα και ριχτάρια μέχρι ποδιές, τσαντάκια, τσάντες, νεσεσέρ.

Δημιουργώ όλα αυτά τα αντικείμενα, γιατί πιστεύω ότι η εποχή μας είναι μια τραγική εποχή ομοιομορφίας, όλοι αγοράζουμε για τα σπίτια μας από τα ίδια μαγαζιά, πράγματα που δεν προδίδουν τίποτα από την προσωπικότητα του καθενός.

Πιστεύω ότι υπάρχει ταυτόχρονα μια διεθνής τάση επιστροφής στο χειροποίητο στο μοναδικό και πάνω σε αυτό βασίζεται η φιλοσοφία της δουλειάς μου».

Αντλώντας έμπνευση από τα παλιά κεντήματα της γιαγιάς, δημιουργεί ακατάπαυστα, αξιοποιώντας στο έπακρο το δημιουργικό της ταλέντο. Τα χρηστικά αντικείμενα που δημιουργεί, τσάντες, ριχτάρια είτε και νεσεσέρ ακόμη, ενσωματώνουν πάνω τους χειροποίητα κεντήματα, είτε παλιά χειροτεχνήματα που βρίσκουν μια νέα θέση και καινούργια χρήση για το οικιακό περιβάλλον, και όχι μόνο. «Το ζητούμενο είναι να βρουν όλες αυτές οι φοβερές παλιές, ανεκτίμητες προίκες, μια θέση στην αισθητική του σπιτιού της σύγχρονης εποχής, προσδίδοντας ταυτόχρονα και μια προσωπικότητα, γιατί αυτά είναι μοναδικά πράγματα. Εχουν ενέργεια», επισημαίνει.

Οι πρωτότυπες δημιουργίες της Ελένης Ψυχούλη, που ενσωματώνουν την νοσταλγία του παρελθόντος και την μαγεία του παλιού με σύγχρονες πινελιές, αναδεικνύουν την άλλη διάσταση των συλλεκτικών κεντημάτων, που βγαίνουν από το μπαούλο, για να διεκδικήσουν μια θέση στην σύγχρονη εποχή.

Πολυτάλαντη η Ελένη Ψυχούλη, δεν παραλείπει καθημερινά να βάζει χρώμα και γεύση στη ζωή της, επισημαίνοντας ότι «σε αυτές τις δύσκολες εποχές πρέπει να το σκεφτόμαστε καθημερινά. Η κάθε μέρα που έχουμε, είναι πολύτιμη και πρέπει να την αξιοποιούμε στο έπακρο, τρώγοντας ποιοτικά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου