ΤΟΠΙΚΑ

Σπαζοκεφαλιά το άνοιγμα των σχολείων

σπαζοκεφαλιά-το-άνοιγμα-των-σχολείων-737507

Προβληματισμός για τις αποστάσεις στις αίθουσες – «Η απόσταση του 1,5 μέτρου δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη», λέει ο εκπαιδευτικός κόσμος

Με… σταυρόλεξο για γερούς λύτες παρομοιάζουν την οργάνωση για το άνοιγμα των σχολείων εκπαιδευτικοί του Βόλου, που επιστρέφουν σήμερα στις σχολικές μονάδες. Η οργάνωση των ξεχωριστών διαλειμμάτων, οι αποστάσεις στις αίθουσες και η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος προκαλούν προβληματισμό κατά πόσο θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων επιστρέφουν στα σχολεία ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Η φετινή πρεμιέρα των μαθημάτων βρίσκει την εκπαιδευτική κοινότητα αντιμέτωπη με σειρά μέτρων, που θα πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν για την ασφάλεια τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των μαθητών και την υγειονομική θωράκισή τους έναντι του COVID – 19.

Ξεχωριστά διαλείμματα, αποστάσεις και μάσκες, παράλληλα με τη συχνή καθαριότητα των χώρων, την απολύμανσή τους και τη χρήση αντισηπτικών είναι μερικά από όσα καινούργια στοιχεία εισάγονται στο σχολικό περιβάλλον.

Ο έντονος προβληματισμός των εκπαιδευτικών αφορά στις αποστάσεις στις αίθουσες διδασκαλίας. Στα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα είναι μεγαλύτερος από 20 και οι αίθουσες σε αρκετές περιπτώσεις μικρές για να εξασφαλίζεται η απόσταση του 1,5 μέτρου.

«Στο 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου έχουμε γενικά μεγάλες αίθουσες. Πάλι όμως οι μαθητές δεν θα μπορούν να κάθονται ένας – ένας και σε απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Αν σπάσουν τα τμήματα θα χρειαστούμε επιπλέον εκπαιδευτικούς. Αν καθίσουν δύο – δύο στα θρανία οι μαθητές, θα φοράνε μάσκες. Περιμένουμε ακριβείς οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας», σημείωσε η διευθύντρια Παρασκευή Λοντρίδου.

«Δεν θα μπορέσουν να τηρηθούν οι αποστάσεις στις τάξεις, ενώ ακόμη και τα διαλείμματα είναι δύσκολο να οργανωθούν σε διαφορετικούς χρόνους.

Θα έχουμε προβλήματα. Μείζον επίσης θέμα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εκπαιδευτικούς και ιδίως για όσους χρειάζεται να μιλούν συνέχεια στη διάρκεια του μαθήματος. Θα είναι πολύ κουραστικό», αναφέρει από την πλευρά της η διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας Βάσσα Παρασκευά.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι η πρώτη επίσημη συνεδρίαση των συλλόγων διδασκόντων, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργάνωση της εφαρμογής των μέτρων. Τα μέτρα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Μετά την καραντίνα της άνοιξης στα σχολεία οι μαθητές έρχονταν εκ περιτροπής.

Τώρα θα επιστρέψουν όλοι μαζί. Δεν ξέρω πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη. Πώς θα οργανωθούν τα διαλείμματα, πώς θα τηρούνται οι αποστάσεις σε αίθουσες διδασκαλίας συγκεκριμένων τετραγωνικών», αναφέρει εξάλλου από την πλευρά του ο διευθυντής του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου Δημήτρης Τσουλκανάκης.

Μήνυμα Γ. Δοδοντσάκη

Με αφορμή την επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία, αλλά και την ολοκλήρωση των πανελλαδικών με την ανακοίνωση των βάσεων ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γ. Δοδοντσάκης απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Σήμερα, 1/9/2020, αρχίζει μια νέα σχολική χρονιά συνέχεια της προηγούμενης που ολοκληρώθηκε στις 31/8/2020, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε ως κορυφαίο γεγονός η διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε πρωτόγνωρες συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου. Συγχαίρω όλους τους μαθητές για την είσοδό τους σε σχολές και τμήματα της επιλογής τους και τους εύχομαι καλή πρόοδο στη συνέχεια των σπουδών τους. Για τους απόφοιτους που δεν κατάφεραν υπό αυτές τις συνθήκες την επιτυχία, όπως οι ίδιοι την ορίζουν, εύχομαι καλή δύναμη και πραγματοποίηση των όποιων στόχων τους. Η προτροπή μου είναι να μη διστάσουν να διεκδικήσουν τα όνειρά τους.

Στη μαθησιακή πορεία όλων των υποψηφίων πολύτιμοι αρωγοί υπήρξαν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας όλων των βαθμίδων που απέδειξαν ότι και θέλουν και μπορούν να προσφέρουν ό,τι ορίζεται ως παιδεία και ό,τι συνιστά εκπαίδευση υπό δύσκολες συνθήκες. Τους εύχομαι καλή νέα σχολική χρονιά, δύναμη, υγεία, ώστε να ανταποκριθούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στους στόχους τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου