ΤΟΠΙΚΑ

Αντιβιοτικά μόνο με ηλεκτρονική συνταγή

αντιβιοτικά-μόνο-με-ηλεκτρονική-συντ-736516

Σε εφαρμογή από χθες η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Παύουν πλέον να χορηγούνται τα αντιβιοτικά με χειρόγραφες συνταγές από τα φαρμακεία του Βόλου και της Μαγνησίας. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης τόνισε χθες ότι «οι γιατροί και ο κόσμος θα πρέπει να συμμορφωθούν. Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν αυστηρά τη νομοθεσία που προβλέπει χορήγηση μόνο με ηλεκτρονικές συνταγές».

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει αναδειχθεί σε νούμερα ένα κίνδυνο για την Ελλάδα με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η χώρα μας θα είναι η πρώτη στην Ευρώπη, που θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα μικροβιακής αντοχής.

Άλλωστε η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει σχεδόν διπλάσια χρήση αντιβιοτικών, σε σύγκριση με τον μέσο όρο που ισχύει στην Ε.Ε.

Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της λελογισμένης χρήσης και καλούν τους πολίτες να είναι τυπικοί στην προσκόμιση της συνταγής.

«Η απόφαση έπρεπε να εφαρμοστεί ήδη από τον Ιούνιο αλλά η Πολιτεία δεν ήταν έτοιμη. Στόχος μας είναι η καλύτερη χορήγηση φαρμάκων.

Τώρα ο κάθε γιατρός που έχει την ευθύνη θα γράφει τους λόγους χορήγησης του φαρμάκου και την δοσολογία», αναφέρει ο ίδιος.

Οι φαρμακοποιοί δεν πρότειναν ποτέ αντιβιοτικά χωρίς συνταγή αλλά τα ζητούσε ο ασθενής ο οποίος, είτε δεν έβρισκε γιατρούς είτε δεν είχε χρήματα.

«Εφεξής θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι διατάξεις. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα που υπάρχουν εφημερεύοντα φαρμακεία και νοσοκομείο θα πρέπει οι πολίτες να προσκομίζουν ηλεκτρονική συνταγή. Είναι νέα δεδομένα που εμείς είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να τα τηρήσουμε εδώ και καιρό», πρόσθεσε ακόμη.

Επάρκεια στο απαραίτητο υλικό για την πανδημία

Αυξημένη παραμένει η ζήτηση στα φαρμακεία για μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υλικό. Μετά την παρουσίαση των νέων κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου αλλά και τα νέα μέτρα το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Ο κ. Ματσιόλης λέει ότι η διάθεσή τους είναι σε χαμηλές τιμές, ενώ υπάρχει κανονική ροή στις προμήθειες χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου