Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η ΕΒΕΤΑΜ, η πάλαι πότε στιβαρή εταιρεία του ευρύτερου δημοσίου τομέα με έδρα τον Βόλο, που αποτελεί τον ελληνικό φορέα πιστοποίησης βιομηχανικών προϊόντων και συστημάτων διαχείρισης, με πλήρη εργαστηριακή υποδομή για ελέγχους σε μεταλλικά και δομικά υλικά, πυροσβεστήρες, συγκολλήσεις, κεραμικά, πυρίμαχα, καλώδια, φωτιστικά, ρευματοδότες-ρευματολήπτες, πλαστικούς σωλήνες, κλωστοϋφαντουργικά, ενδύματα και παιχνίδια.
Η ΕΒΕΤΑΜ εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως έχει μπει στη δίνη εσωτερικών διοικητικών κρίσεων, με αποτέλεσμα να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο οι πρόεδροι που ορίζονται.
Με βάση τα στοιχεία του τελευταίου δημοσιοποιημένου ισολογισμού η εταιρεία παρουσίασε το 2020 οικονομική ζημιά 1,350 εκατ. ευρώ, όταν την προηγούμενη ακριβώς χρονιά η ζημιά δεν ξεπερνούσε τις 60.500 ευρώ.
Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν παραιτηθεί διαδοχικά δύο πρόεδροι. Τον περασμένο Ιούνιο παραιτήθηκε ο Νίκος Σοφιανός. Στη θέση του λίγες εβδομάδες μετά ορίστηκε πρόεδρος η Μερόπη–Marie Κατσιουγιάννη-Στρίντμποργκ, οδοντίατρος στο επάγγελμα, υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στη Β΄Αθηνών.
Για τον διορισμό της η τοπική κοινωνία δεν ενημερώθηκε ποτέ. Τα τελευταία δύο χρόνια η επιχείρηση έχει ξεκοπεί τελείως από την τοπική κοινωνία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου η πλειονότητα των μελών έχουν αναφορά στην Αθήνα, δίχως κανένα αποτύπωμα στη Μαγνησία.
Επιπροσθέτως πριν από λίγο καιρό ακόμη και η κοπή της πίτας στην ΕΒΕΤΑΜ έγινε «σε στενό οικογενειακό κύκλο».
Οι εκλεγμένοι κυβερνητικοί βουλευτές δεν εκλήθησαν, κατ’ απαίτηση εξωκοινοβουλευτικού κυβερνητικού στελέχους από τη Μαγνησία, ο οποίος απαίτησε να μην προσκληθεί κανείς από τους εκλεγμένους βουλευτές του νομού, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές.
Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι εργαζόμενοι
Η ΕΒΕΤΑΜ παραμένει «ακέφαλη» στην προεδρία, μετά την παραίτηση της προέδρου.
Σε αθηναϊκά δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι παραιτήθηκε, μετά από διχογνωμία που προέκυψε για σημαντικά διαχειριστικά ζητήματα με μέλη του Δ.Σ., τα οποία εντάσσονται στη σφαίρα επιρροής του υπουργού Ανάπτυξης.
Επίσης η απερχόμενη πρόεδρος δεν είχε υπογράψει την ετήσια έκθεση του Δ.Σ. για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας το 2020, η οποία δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση τον Ιανουάριο του 2022 στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στον γενικό διευθυντή της ΕΒΕΤΑΜ στον Βόλο, Θανάση Στάμου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε επισήμανε ότι δεν «είμαι αρμόδιος να απαντήσω για θέματα που αφορούν στη διοίκηση της εταιρείας» και παρέπεμψε στη διοίκηση.
Η εφημερίδα επικοινώνησε και με τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα αναζητώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σκιπίωνα Αποστολάκη, αλλά δεν κατέστη δυνατό.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην ΕΒΕΤΑΜ σε όλα τα παραρτήματα στη χώρα ανέρχονται σε 35. Εκτός από τον Βόλο, λειτουργούν δύο παραρτήματα στην Αθήνα (Ριτσώνα και Αγιο Δημήτριο) και ένα στη Θεσσαλονίκη.
Η εικόνα που παρουσιάζει η εταιρεία ανησυχεί ιδιαίτερα. Ο Θοδωρής Παναγιώτου, από τον Βόλο, που συμμετέχει ως εκπρόσωπος του προσωπικού στο διοικητικό συμβούλιο, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος. «Η εικόνα που βγάζει δημόσια η ΕΒΕΤΑΜ δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Με όσα ακούγονται και γράφονται για την οικονομική ζημιά που καταγράφεται, είναι απολύτως λογικό να ανησυχούμε για το μέλλον της εταιρείας», λέει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
«Η ΕΒΕΤΑΜ έχει παίξει όλα αυτά τα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο και πρέπει να συνεχίσει. Η διοίκηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να αναλάβουν μέριμνα, ώστε να υπάρξει πάλι οικονομική ευρωστία. Εχουμε αποδείξει ότι είμαστε ο εγκυρότερος φορέας πιστοποίησης», προσθέτει ο ίδιος.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ