ΤΟΠΙΚΑ

5η τηλεδιάσκεψη, αλλά άλυτα σέρνονται τα προβλήματα των ξενοδόχων Μαγνησίας

5η-τηλεδιάσκεψη-αλλά-άλυτα-σέρνονται-τ-734527

Δεν προέκυψαν νεότερα για τα ζητήματα, που καίνε τον κλάδο εν μέσω πανδημίας

Πέμπτη κατά σειρά τηλεδιάσκεψη, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη η Ενωση Ξενοδόχων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Χρήστου Τριαντόπουλο. Ωστόσο τα αιτήματα των ξενοδόχων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία παραμένουν πολλά και άλυτα, όπως και η δυσαρέσκεια για τη μη αντιμετώπισή τους.

Στην τηλεδιάσκεψη δεν υπήρχε κανένα απολύτως νεότερο πέραν της διαβεβαίωσης του κ. Τριαντόπουλου ότι η γ’ επιστρεπτέα προκαταβολή θα αξιοποιηθεί απ’ όλες τις επιχειρήσεις και τις ατομικές χωρίς ταμειακή μηχανή, κάτι όμως που έχει ανακοινωθεί ήδη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 4 Ιουλίου.

Επίσης, σε παρέμβαση που έκανε η γενική γραμματέας Εργασίας Αννα Στρατινάκη ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε με τις επιχειρήσεις με οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Η Ενωση αγωνιά για μία σειρά από θέματα, ενώ η θερινή σεζόν τελείωσε πρόωρα και πολλά ξενοδοχεία κλείνουν. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ακόμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου. Η Ενωση Ξενοδόχων, μετά και το πρόωρο τέλος της τουριστικής σεζόν (εποχικά ξενοδοχεία ήδη κατέβασαν ρολά ή εξετάζουν να κλείσουν μέσα στο μήνα) έθεσε ξανά τα πάγια αιτήματά της.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον και καθώς τέλη Σεπτεμβρίου εκπνέουν πολλά μέτρα στήριξης, οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν μεν ότι το κράτος θα πρέπει ασφαλώς να εισπράττει, όμως στην παρούσα φάση με τόσες συσσωρευμένες παλιές οφειλές, αυξημένα επιτόκια, έλλειψη ρευστότητας και άρνηση από τις τράπεζες να διοχετεύσουν χρήματα στην αγορά, αυτό καθίσταται ανέφικτο.

Η Ένωση επιμένει στο πάγωμα των υποχρεώσεων, ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου, δόσεις δανείων επιχειρήσεων, προσωπικών δανείων αλλά και δανείων εταίρων, φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, τουλάχιστον μέχρις ωσότου ο κλάδος πάρει μια ανάσα.Καθώς, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας, δεν διαφαίνεται “φως” μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Πάγιο αίτημα της Ένωσης που ευτυχώς εισακούστηκε είναι το γεγονός ότι η έναρξη πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων που το κράτος ανέστειλε από τον Μάρτιο, θα μετατεθεί για τέλος Απριλίου 2021 (σε δόσεις) δίνοντας μια μικρή ανάσα. Ωστόσο, η Ένωση επέμεινε στο πάντα ισχύον αίτημα της για περιορισμό της ανισότητας μεταχείρισης μεταξύ καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb) και τουριστικών καταλυμάτων. Η Ένωση χαιρέτισε την πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει την αποπληρωμή των προγραμμάτων “Κοινωνικού Τουρισμού” και “Τουρισμός για όλους”, μέτρο που αιτήθηκε η Ένωση με προηγούμενες επιστολές της, ώστε να μπορούν οι ξενοδόχοι να φανούν συνεπείς στις πληρωμές τους, καθώς πέραν της Επιστρεπτέας προκαταβολής (αν και εξαιρέθηκαν επιχειρήσεις από αυτήν) άλλη πηγή χρηματοδότησης δεν υπάρχει. Το πάγωμα των δανείων των ξενοδόχων από τις τράπεζες παραμένει ένα πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών καταλυμάτων. Όπως επισημαίνει το ίδιο και η παράταση του προγράμματος επιδότησης των τόκων υφιστάμενων δανείων, ώστε οι επιχειρήσεις του τουρισμού να αντέξουν τις δυσμενείς συνθήκες του Covid-19 και να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν ξανά την επόμενη ημέρα της κρίσης.

Οι τράπεζες φαίνονται γενικά αρνητικές στο να προσφέρουν βοήθεια στις επιχειρήσεις του τουρισμού, από την άλλη ζητάνε προσημειώσεις ακινήτων ως εγγύηση για να το κάνουν. Ακόμη και τα ατομικά δάνεια χρηματοδοτούνται από τα ξενοδοχεία. Θα έπρεπε να το λάβουν αυτό υπόψη οι τράπεζες». Επίσης, τέθηκε το θέμα των παλαιών οφειλών σε ατομικές επιχειρήσεις, που είναι απαιτητές από την εφορία και δεν μπορούν να μπουν σε αναστολή. Ένα θέμα που τέθηκε στον γενικό Γραμματέα και η Ενωση αναμένει την επίλυση του από το Υπουργείο.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε διεξοδικά ήταν αυτό που είχε δημιουργηθεί με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η τρίτη φάση της οποίας θα ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο. Όπως μας διαβεβαίωσε ο κύριος Γενικός ως εργαλείο (το μοναδικό ίσως αυτή τη στιγμή) που χρηματοδοτεί τις μικρομεσαίες αλλά και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο νέο κύκλο θα μπορεί να αξιοποιηθεί από όλες τις επιχειρήσεις που εξαιρέθηκαν στις προηγούμενες φάσεις, ακόμη και οι ατομικές χωρίς ταμειακή μηχανή και θα αφορά τη μείωση τζίρου της περιόδου».

Σε ό,τι αφορά σε εργασιακά θέματα, η Ένωση ανέφερε ότι βασικό αίτημα της ήταν οι επιχειρήσεις από τις οποίες οικειοθελώς αποχώρησαν εργαζόμενοι ή θα αποχωρήσουν να μπορούν να επωφεληθούν της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς η διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και ακούγεται και είναι ανέφικτη. «Με κλειστές επιχειρήσεις πως να κρατήσουμε ομήρους τους υπαλλήλους μας; Ευτυχώς η κυρία Στρατινάκη απαντώντας μας διαβεβαίωσε ότι πλέον δεν θα υπάρχει θέμα στις επιχειρήσεις αυτές, καθώς και στην επιστρεπτέα προκαταβολή δε θα εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις, από τις οποίες αποχώρησαν οικειοθελώς οι υπάλληλο. Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Επίσης, μας ανέφερε ότι αυτές τις μέρες συζητείται το θέμα των αδειών των υπαλλήλων αλλά και το Δώρο Χριστουγέννων, θέματα για τα οποία θα έχουμε απαντήσεις το συντομότερο», επισημαίνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου