ΤΟΠΙΚΑ

Τερτίπια για να αποφύγουν τη μάσκα ~ Παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου στα μέλη του

τερτίπια-για-να-αποφύγουν-τη-μάσκα-παρ-733564

Πολίτες, παρ’ ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, ζητούν γνωματεύσεις για να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική χρήση – Ευθ. Τσάμης: Να μην ενδίδουν σε τέτοιες πιέσεις οι γιατροί

Αντιμέτωποι με το αίτημα της χορήγησης ψευδών πιστοποιητικών, προκειμένου να αποφύγουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και κατ’ επέκταση να μην κινδυνεύσουν με πρόστιμο, βρίσκονται ολοένα και περισσότεροι γιατροί του Βόλου τις τελευταίες μέρες.

Πολίτες, παρ’ ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, που να εμπίπτουν στις σχετικές εξαιρέσεις που έχουν θέσει οι υγειονομικές αρχές, ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας, σπεύδουν κυρίως σε παθολόγους και πνευμονολόγους, αιτούμενοι γνωματεύσεων που θα βεβαιώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ότι δεν ενδείκνυται η χρήση μάσκας.

Το θέμα έφτασε μέχρι τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Ευθύμης Τσάμης με προσωπική του επιστολή και απευθυνόμενος προς τα μέλη του, ζήτησε να μην ενδίδουν σε τέτοιου είδους πιέσεις και να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας για τη χρήση μάσκας και για ποιες κατηγορίες ισχύουν οι εξαιρέσεις.

«Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι συμπολίτες μας να απευθύνονται σε ιδιώτες- ιατρούς και να ζητούν από αυτούς την έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών, που να βεβαιώνουν ότι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, ώστε να μην τηρήσουν την εφαρμογή του μέτρου της χρήσης μάσκας για την προφύλαξη από τον COVID-19 ή να αποφύγουν την πληρωμή προστίμου» επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Τσάμης.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι συνάδελφοί του δεν ενδίδουν στις πιέσεις των πολιτών και δεν έχουν προχωρήσει στην αδικαιολόγητη έκδοση τέτοιων βεβαιώσεων. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιεπιστημονικό και αντιδεοντολογικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Αυτού του είδους οι τακτικές, προσέθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΜ, προσβάλλουν τον ιατρικό κόσμο και συντηρούν και επαυξάνουν θεωρίες συνωμοσίας» και έκανε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν κατά γράμμα τις συστάσεις των επιστημόνων. «Η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας είναι έγκυρα όταν προέρχονται από την επιστημονική κοινότητα. Τα όσα διακινούνται μέσω των social media χρειάζονται προσοχή και δεν πρέπει να υιοθετούνται άκριτα», σχολίασε επίσης.

Ο κ. Τσάμης επισήμανε ακόμη ότι η έκδοση βεβαιώσεων θα πρέπει να γίνεται από τους γιατρούς τηρώντας τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και με βάση τα όσα ορίζουν οι οδηγίες των υγειονομικών αρχών.

Καταλήγοντας δε και ως παθολόγος ανέφερε πως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως «η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια σε αναπνευστικούς ασθενείς» δεν έχει καμιά εφαρμογή.

«Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση», παρατήρησε.

Στις περιπτώσεις δε όπου η εφαρμογή οποιουδήποτε τύπου μάσκας δεν είναι εφικτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας θα πρέπει στον ασθενή να εξηγούνται οι κίνδυνοι για την υγεία του και να του γίνονται συστάσεις για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου (συγχρωτισμός).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου