ΤΟΠΙΚΑ

Αμεση ανάκληση της πειραματικής καύσης από την ΑΓΕΤ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

αμεση-ανάκληση-της-πειραματικής-καύσ-733551

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις των τοπικών βουλευτών του κόμματος στη Μαγνησία και τοποθέτηση του Τομέα Περιβάλλοντος

Αμεση ανάκληση της πειραματικής καύσης του νέου απορριμματογενούς καυσίμου από την ΑΓΕΤ ζητεί με δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος επίσης κατέθεσε σχετική ερώτηση.

«Η σύμφωνη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, έρχεται να διογκώσει ακόμα περισσότερο την αγωνία των κατοίκων, αλλά και σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας του Βόλου τη στιγμή που παραμένουν αναπάντητα κορυφαία περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα και τη δημόσια υγεία στην περιοχή» αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: Όταν η πόλη του Βόλου καταγράφει αυξημένα κρούσματα καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Καρκινοπαθών συγκαταλέγεται στις περιοχές με τα πιο υψηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου πανελλαδικά, γεγονός που οι πολίτες και η επιστημονική κοινότητα συνδέουν με το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή και όταν ακόμη και σήμερα δεν έχει εντοπιστεί η πηγή που προκαλεί την έντονη δυσοσμία στο Βόλο, δεν μπορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να πειραματίζεται με την υγεία των ανθρώπων του Βόλου».

Αναφορά κατέθεσε και η έτερη βουλευτής Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Παπανάτσιου υποστηρίζοντας τις θέσεις των επιστημονικών φορέων και συλλόγων της Μαγνησίας και συνηγορεί στο αίτημα της άμεσης ανάκλησης της σύμφωνης απόφασης για την δοκιμαστική–πειραματική καύση του compost τύπου Α. Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας χθες απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ σχετική τοποθέτηση του Τομέα Περιβάλλοντος του κόμματος στον οποίο τομεάρχης είναι ο πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και αναπληρώτρια η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη.

Στην ανακοίνωση ασκείται κριτική στον νυν υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος «κάνει ότι μπορεί, εκμεταλλευόμενος και την καλοκαιρινή περίοδο, για να ενισχύσει το μονόδρομο της καύσης των απορριμμάτων, σε βάρος της πρόληψης, της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της κυκλικής οικονομίας. Σε αντίθεση δηλαδή με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση απορριμμάτων, επιλέγει να προωθήσει την καύση και το κόμποστ, το οποίο παράγεται από τα απορρίμματα ως εδαφοβελτιωτικό».

Επίσης επισημαίνεται πως το compost τύπου Α (CLO) αποτελεί προϊόν των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και η χρήση του ως εδαφοβελτιωτικό για την αποκατάσταση εδαφών (λατομείο, τραυματισμένο ανάγλυφο, υποβαθμισμένα εδάφη) θεωρείται από την ΕΕ ανάκτηση και όχι διάθεση, με τον κ. Φάμελλο να σημειώνει πως απώτερος στόχος του κ. Χατζηδάλη είναι η καθολική εφαρμογή της καύσης των απορριμμάτων και των προϊόντων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία (και μελλοντικά σε μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης) χωρίς αναλυτική τεχνικοοικονομική ανάλυση, υποβαθμίζοντας άλλες χρήσεις των δευτερογενών αυτών υλικών.

«Η μόνη περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά ορθή επιλογή- σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κύριος Χατζηδάκης να αναστείλει την έγκριση της πιλοτικής δοκιμής της καύσης CLO και να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των όρων της Εθελοντικής Συμφωνίας, που καθυστερεί και στον Βόλο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως προχθές την άμεση ανάκληση της σύμφωνης απόφασης – γνώμης της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος για το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα ζήτησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι επιστημονικοί φορείς και σύλλογοι της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου