ΤΟΠΙΚΑ

Νέες απώλειες τζίρου στα περίπτερα της Μαγνησίας

νέες-απώλειες-τζίρου-στα-περίπτερα-τη-732342

Καθίζηση υπέστη η αγορά από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και μετά. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν σε συνδυασμό με την προετοιμασία των νοικοκυριών για τον χειμώνα, την έναρξη των σχολείων και τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις έφεραν μεγάλες απώλειες τζίρου. Οι περιπτερούχοι προσεγγίζουν την πτώση στο 20%.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας Βασίλης Τόπας λέει ότι οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται για ακόμη έναν χειμώνα στη δυσμενή θέση να βλέπουν τις αυξήσεις που είχαν στους τζίρους τους, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, να εξανεμίζονται.

«Το φθινόπωρο δεν ξεκίνησε καλά για τα περίπτερα καθώς υπάρχουν πάρα πολλά έξοδα στα νοικοκυριά, ενώ τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες. Ανοίγουν σχολεία, φροντιστήρια», επισήμανε.

Η πτώση που παρουσιάστηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο. «Εδώ και ένα δεκαπενθήμερο έχει παγιωθεί μία πολύ αρνητική κατάσταση. Υπάρχει μεγάλη πτώση στην αγοραστική κίνηση. Το χρήμα δεν κινείται. Τώρα υπάρχουν και οι ανάγκες για τη θέρμανση. Το ίδιο συνέβη και πέρυσι γι’ αυτό είμαστε σε στάση αναμονής», λέει ο ίδιος.

Οι επαγγελματίες του κλάδου προσδοκούν η εικόνα να αλλάξει από τις γιορτές και μετά. Έχουν μείνει λίγοι στον χώρο μετά τα λουκέτα των μνημονίων και έχουν εμπλουτίσει τα εμπορεύματά τους με ολοένα και περισσότερα πράγματα για να καταφέρουν να βγουν.

«Ο κόσμος μπαίνει σε ένα σημείο πώλησης και θέλει να τα αγοράσει όλα, καφέ, τσιγάρα, εφημερίδες και στη συνέχεια να πάει σπίτι του», προσθέτει.

Να τονιστεί ότι η υπάρχουσα κατάσταση επικρατεί ενώ ο Σεπτέμβριος δεν είχε την προσδοκώμενη κίνηση, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έκοψαν και πάλι τις αγορές και περιόρισαν τα νοικοκυριά στο σπίτι.

Επισημαίνεται ότι πανελλαδικά στα χρόνια των μνημονίων έκλεισαν 25.000 σημεία πώλησης. Ο κ. Τόπας λέει ότι χάθηκαν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας, ενώ τοπικά ο κλάδος μέτρησε 85 λουκέτα και μόλις δεκαπέντε νέα περίπτερα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου