ΤΟΠΙΚΑ

Ερχεται «χαράτσι» για πακέτο Χατζηγάκη

ερχεται-χαράτσι-για-πακέτο-χατζηγά-73217

Από 15.000 ευρώ κατά μ.ο. θα πρέπει να επιστρέψουν οι αγρότες της Μαγνησίας για επιδοτήσεις που πήραν την περίοδο 2008-2009

Νέο μέτωπο ανοίγει για τους αγρότες η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία επιβάλλεται η επιστροφή των επιδοτήσεων Χατζηγάκη. Εάν η απόφαση εφαρμοστεί οι αγρότες της Μαγνησίας καλούνται να καταβάλλουν κατά μέσο όρο περίπου 15.000 ευρώ από τις επιδοτήσεις που είχαν εισπράξει την περίοδο 2008-2009.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Βαρύ θα είναι το πλήγμα για τους αγρότες της Μαγνησίας μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την παρακράτηση επιδοτήσεων για να επιστραφούν τα χρήματα από το πακέτο Χατζηγάκη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Κάποιος πρέπει να σταματήσει αυτή την κατηφόρα. Είναι ανάλγητο. Είναι απαράδεκτο. Δεν είναι δυνατόν να αφεθούν στην τύχη τους αγρότες και παραγωγοί που περίμεναν πως και πως τις επιδοτήσεις για να ξεχρεώσουν υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα και αποτελούν θηλιά στο λαιμό τους» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό Χρήστος Πάντζιος, θεωρώντας ότι αυτή η απόφαση εφόσον υλοποιηθεί θα είναι εξαντλητική.

Ο προβληματισμός των αγροτών γίνεται μάλιστα εντονότερος καθώς φοβούνται τον «ξαφνικό θάνατο» αφού δεν θα μπορούν να αντιδράσουν εάν υπάρξουν παρακρατήσεις μέσω των επιδοτήσεων που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι αποδόσεις σε όλα τα αγροτικά προϊόντα και τις καλλιέργειες ήταν πολύ μικρές, εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι η τέλεια καταστροφή εκτιμούν οι ίδιοι οι παραγωγοί που από χθες αναζητούν περισσότερες διευκρινίσεις για την απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναμένοντας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μία πρώτη αντίδραση που θα περιγράφει και το πώς θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση μετά το «ευρωχαστούκι».

Αυτό που επίσης προβληματίζει τους αγρότες είναι ότι η Ελλάδα δεν προέβαλε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου το επιχείρημα ότι συνέτρεχαν τέτοιες εξαιρετικές ειδικές περιστάσεις στον ελληνικό γεωργικό τομέα, οι οποίες διαφοροποιούνταν από εκείνες που χαρακτήριζαν τον ίδιο τομέα σε άλλα, ομοίως πληττόμενα από την οικονομική κρίση, κράτη – μέλη και οι οποίες, επομένως, θα μπορούσαν να επιβάλουν στην Επιτροπή απόκλιση από το προσωρινό κοινοτικό πλαίσιο και αυτό ουσιαστικά ήταν που άνοιξε το δρόμο για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Αυτά τα χρήματα αφορούσαν πραγματικές ζημιές, εκτίμησε ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρ. Πάντζιος, θέτοντας επιπλέον το ερώτημα με ποια διαδικασία μπορεί να γίνει η ανάκτηση από τη στιγμή που υπάρχουν αγρότες που έχουν μεταβιβάσει τα δικαιώματά τους στα παιδιά τους ή έχουν φύγει από τη ζωή. «Με αυτές τις περιπτώσεις τι θα γίνει;» αναρωτήθηκε ο ίδιος διαβλέποντας ότι εάν δεν υπάρξουν σύντομα διευκρινίσεις οι αντιδράσεις που θα προκύψουν θα είναι έντονες στον αγροτικό κόσμο που εκτός όλων των άλλων έχει πλέον να αντιπαλέψει και με το ενδεχόμενο παρακράτησης επιδοτήσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου