ΤΟΠΙΚΑ

Προσφυγές κατά αποφάσεων απόρριψης ένταξης στην πλατφόρμα για την α’ κατοικία

προσφυγές-κατά-αποφάσεων-απόρριψης-έ-731950

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου προσφεύγουν Βολιώτες δανειολήπτες που για κάποιο λόγο οι αιτήσεις τους για ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του νόμου 4605/19 για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν έγιναν αποδεκτές χωρίς επαρκή αιτιολογία.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ένταξης έληξε στις 31 Ιουλίου, όμως φαίνεται ότι αρκετοί δανειολήπτες δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Μέχρι στιγμής έχουν προσφύγει στα δικαστήρια τουλάχιστον 24 υπερχρεωμένοι, οι οποίοι ζητούν επανεξέταση των αιτήσεών τους επικαλούμενοι αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα.

Οι δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους δεν έχουν άλλον τρόπο να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους, αφού έληξε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ ο νόμος Κατσέλη έχει παύσει για το κομμάτι αυτό ήδη από τον Μάρτιο του 2019.

Στο μεταξύ, πολλοί Βολιώτες δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για την τύχη των αιτήσεών τους οι οποίες δεν είχαν εξετασθεί μέχρι την καταληκτική ημέρα της υποβολής και βρίσκεται σε αναμονή με απερίγραπτη αγωνία.

Επισημαίνεται ότι αναφορικά με τις αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ενημερώνει ότι οι αιτήσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει μέχρι και την 31.7.2020 (καταληκτική ημερομηνία του νόμου) και ευρίσκονται στη φάση άντλησης στοιχείων από τους χρηματοδοτικούς φορείς και το δημόσιο, θα μπορέσουν να οριστικοποιηθούν με την ανάκτηση των δεδομένων αυτών, ακόμα και αν αυτή λάβει χώρα μετά την 31.7.2020.

Αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» που αφορά στην επιδότηση δανείων με υποθήκη την Α’ κατοικία σε όσους επλήγησαν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Το πρόγραμμα αφορά και εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr, μέσω μιας απλής και εύκολης για τον χρήστη διαδικασίας, χωρίς να χρειάζεται η συνυποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού.
Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 9 μήνες.

Η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 70%.

Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 60%.

Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 30%.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου