ΤΟΠΙΚΑ

«Βουτιά» τζίρου στο λιανεμπόριο

βουτιά-τζίρου-στο-λιανεμπόριο-731190

Ερευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει μείωση του κύκλου εργασιών σε ποσοστό 6,9% τον φετινό Ιούνιο

«Καμπανάκι» για το λιανεμπόριο τα στατιστικά στοιχεία, που κοινοποίησε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, κάνοντας λόγο για μείωση του δείκτη του κύκλου εργασιών κατά 6,9% τον φετινό Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Εντονη ανησυχία προκαλεί η «βουτιά» του τζίρου, με την πανδημία να προκαλεί βαθιές πληγές σε όλους τους κλάδους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η μείωση στον κλάδο των καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων αγγίζει το – 29,9%, στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων το -3,6%, ενώ στα βιβλία – χαρτικά – λοιπά είδη το 0,2%, σε φαρμακευτικά – καλλυντικά το 3,4% και σε έπιπλα – ηλεκτρικά είδη – οικιακό εξοπλισμό το 25,9%.

Τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Νέας Ιωνίας Απόστολο Οντόπουλο να επισημαίνει ότι «είναι μεγάλη η μεταβολή στο λιανεμπόριο». Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την, ούτως ή άλλως, δυσάρεστη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τον πρόεδρο των εμπόρων να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός λόγω της κατάστασης. Το γεγονός ότι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους σε σχέση με το 2019 και λόγω του ότι έχουμε μπροστά μας ένα τετράμηνο το οποίο είναι συνυφασμένο με την πορεία του τουρισμού, αναμφίβολα μας προβληματίζει τι θα ακολουθήσει».

Με τη φετινή τουριστική κίνηση να αντιστοιχεί μόλις στο 25% της περσινής και πολλές επιχειρήσεις να μετρούν βαριές πληγές, είναι αναμενόμενα τα αλυσιδωτά προβλήματα που προκύπτουν σε όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου. «Από την αρχή της κρίσης έχουμε χάσει πολύ σημαντικό μέρος του τζίρου και οι επιχειρήσεις έχουν πιεστεί πάρα πολύ τα δύο τελευταία χρόνια» σημείωσε ο κ. Οντόπουλος, αναφερόμενος στο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί.

Το πιο βαρύ πλήγμα στις επί μέρους κατηγορίες του λιανεμπορίου υπέστη ο κλάδος των πρατηριούχων, με την πρόεδρο της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου να εκφράζει την έντονη ανησυχία της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επισημαίνοντας ότι «ο φετινός Ιούνιος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων ετών, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία στον τουριστικό κλάδο». Αναφερόμενη στο επόμενο διάστημα, το φθινόπωρο και τη χειμερινή περίοδο, η πρόεδρος των βενζινοπωλών τόνισε ότι «εντείνεται η ανησυχία μας λόγω της αύξησης της ανεργίας στον τομέα του τουρισμού και των επιπτώσεων που θα δούμε τον χειμώνα».

Αισθητή η πτώση τζίρου και στα βιβλιοπωλεία, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βιβλιοπωλών, Χαρτοπωλών και Εκδοτών Μαγνησίας Χρήστο Αγιώτη να επισημαίνει ότι «όλο το καλοκαίρι ήταν μειωμένες οι πωλήσεις βιβλίων και τον Αύγουστο, που υποτίθεται ότι ο κόσμος πάει διακοπές και θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για να διαβαστεί περισσότερο το βιβλίο, φάνηκε ακριβώς το αντίθετο». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι χαμηλότερα τα ποσοστά», για να προσθέσει ότι «το αναγνωστικό κοινό δεν επέδειξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον στην λογοτεχνία και μάλλον προτίμησε κάποια άλλη διέξοδο».

Αισθητή η μείωση, τέλος, και στα είδη διατροφής, που περιορίζονται στα αναγκαία της κάθε μέρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους τζίρους των αντίστοιχων επιχειρήσεων. Για «εμφανή μείωση τζίρου» κάνει λόγο ο Πρόδρομος Χριστοφορίδης, ιδιοκτήτης μάρκετ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «τα πάγια έξοδα καθιστούν ασύμφορη πλέον την επιχειρηματική δραστηριότητα». Βαρόμετρο για όλους τους κλάδους ο τουρισμός, με τον κ. Χριστοφορίδη να επισημαίνει ότι «βλέπω κόσμο να κυκλοφορεί στην πόλη, αλλά δεν κρατά τσάντες καταστημάτων. Και στον δικό μας κλάδο οι πωλήσεις περιορίζονται στα αναγκαία και σε μικρές ποσότητες. Είναι ελάχιστοι εκείνοι που ψωνίζουν για όλη την εβδομάδα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων προμηθεύονται τα ψώνια μιας ή δύο ημερών, σε περιορισμένες ποσότητες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου