ΤΟΠΙΚΑ

Εμειναν με τα voucher στο χέρι δικαιούχοι για Παιδικούς Σταθμούς

εμειναν-με-τα-voucher-στο-χέρι-δικαιούχοι-για-731101

Θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις μητέρες δημοσίους υπαλλήλους, μήπως βρεθεί θέση για τα παιδιά τους

Τα μαθήματα στους παιδικούς σταθμούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς, άρχισαν, ωστόσο δεκάδες παιδιά στον Βόλο βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικών δομών. Μητέρες, που είχαν καταθέσει αίτηση στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» και κρίθηκαν ως δικαιούχοι για τη δωρεάν φοίτηση των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς, έμειναν με τα voucher στο χέρι και τα παιδιά τους εκτός.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εκτιμάται ότι περίπου το 20% των μητέρων δικαιούχων voucher αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να βρουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, με τα πολυπόθητα εισιτήρια εισόδου να καθίστανται άχρηστα.

Πρόκειται για μητέρες με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα ή και άνεργες, οι οποίες για να μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται ή να αναζητούν εργασία θα πρέπει να μπορούν να απασχολούν κάπου τα παιδιά τους. Τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματά τους δεν επιτρέπουν την πρόσληψη ιδιωτικού παιδαγωγού και για τον λόγο αυτό άλλωστε κρίθηκαν ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή οι παιδικοί σταθμοί στον Βόλο λειτουργούν με πληρότητα 90%. Ο νόμος τούς δίνει το δικαίωμα να λειτουργούν με πληρότητα 100% + 10% στο πλαίσιο της νόμιμης προσαύξησης, όμως δεν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά μητέρων με voucher.

Βάσει απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, οι παιδικοί σταθμοί θα πρέπει να περιμένουν να καλυφθεί το υπόλοιπο 20% των θέσεων (10% +10% η νόμιμη προσαύξηση μαθητών) κατά προτεραιότητα από τις μητέρες δημοσίους υπαλλήλους, που φέτος για πρώτη φορά εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής»

Τα αποτελέσματα για τις μητέρες δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται να εκδοθούν στις 29 Σεπτεμβρίου και το επόμενο διάστημα να γίνουν οι εγγραφές ή για όσες έχουν ήδη εγγράψει τα παιδιά τους να αλλάξει το καθεστώς πληρωμής κι από την καταβολή μηνιαίων διδάκτρων οι παιδικοί σταθμοί να πληρώνονται μέσω των κονδυλίων που διαθέτει το Κράτος για τον σκοπό αυτό.

Μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις μητέρες δημοσίους υπαλλήλους και υπάρχουν κενές θέσεις θα μπορούν να τις διεκδικήσουν χαμηλόμισθες και άνεργες μητέρες που είναι ήδη κάτοχοι voucher.

Ο «κόφτης» που μπήκε στις θέσεις για τις χαμηλόμισθες μητέρες, προκειμένου, όπως τονίστηκε από επίσημα κυβερνητικά χείλη, να «αρθεί μία χρόνια αδικία σε βάρος των μητέρων δημοσίων υπαλλήλων» έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κατόχους voucher, που νιώθουν να αδικούνται. «Εχουμε φθάσει στην πηγή και δεν μπορούμε να πιούμε νερό. Αντιμετωπίζουν επί ίσοις όροις άνεργες και χαμηλόμισθες μητέρες, με μητέρες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην ασφάλεια του δημοσίου με υψηλά εισοδήματα», ανέφερε μητέρα κάτοχος voucher, που θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Νοέμβριο για να δει αν θα μπορέσει τελικώς να κάνει χρήση της επιδότησής της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου