ΤΟΠΙΚΑ

158 Βολιώτες άστεγοι

158-βολιώτες-άστεγοι-730998

Από τους αιτούντες ένα… κεραμίδι, στέγη βρήκαν οι 68 – Σήμερα 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και οικογένειες, φιλοξενούνται στους ξενώνες αστέγων της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ

Είχαν την εργασία τους, είχαν στήσει το σπιτικό τους, δημιούργησαν οικογένεια. Ζούσαν με αξιοπρέπεια. Η οικονομική κρίση όμως τους άφησε στον δρόμο, αλλάζοντας τη ζωή τους από τη μία στιγμή στην άλλη. Εκλεισε το εργοστάσιο που δούλευαν, απολύθηκαν από την εταιρεία που αναγκάστηκε να κάνει περικοπές, αναγκάστηκαν να κλείσουν οι ίδιοι την επιχείρηση τη δική τους από την οποία έβγαζαν τα προς το ζην και κάλυπταν τις οικογενειακές ανάγκες και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Χρέη, γκρίνια στην οικογένεια, χωρισμός, άστεγοι…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στον Δήμο Βόλου ο αριθμός των αστέγων που έχει καταγραφτεί από το 2012 σοκάρει, 158 άτομα που δεν είχαν πού να κοιμηθούν τα βράδια, τσαλακώνοντας την αξιοπρέπειά τους, έφθασαν στο κατώφλι της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ και χτύπησαν την πόρτα αναζητώντας στέγη, ζητώντας να ενταχθούν στον Κοινωνικό Ξενώνα Αστέγων. Ηταν η μόνη λύση για να σταματήσουν να ζουν στον δρόμο, να ξαποστάσουν σε μία δομή, μέχρι να μαζέψουν δυνάμεις για να ξεκινήσουν από την αρχή να δίνουν τη δύσκολη μάχη για να ξαναστήσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη το πρόβλημα των αστέγων είναι μεγάλο. «Τον Δεκέμβριο του 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί ο πρώτος ξενώνας αστέγων στη Νεάπολη. Είναι δυναμικότητας έως και 14 ατόμων. Όμως οι ανάγκες για φιλοξενία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ετσι τον Μάρτιο του 2015 δημιουργήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί και δεύτερος ξενώνας, στην Άλλη Μεριά, δυναμικότητας δέκα ατόμων», σημειώνει η κ. Χάλαρη.

20 άστεγοι σήμερα στους ξενώνες

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάζει η κ. Χάλαρη, σήμερα στους δύο ξενώνες αστέγων φιλοξενούνται συνολικά 20 άτομα. Στη Νεάπολη έχουν ενταχθεί 9 μοναχικά άτομα και μία οικογένεια με έναν ανήλικο και στην Άλλη Μεριά 6 μοναδικά άτομα και μία μονογονεϊκή οικογένεια.

«Συνήθως η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα συνοδεύουν και κρίσεις μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Από τους φιλοξενούμενους πολλές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν μία καλή οικονομική επιφάνεια αλλά εξαιτίας της κρίσης και της ανεργίας έφθασαν ακόμη και να χωρίσουν και να μείνουν στον δρόμο», αναφέρει η κ. Χάλαρη.

Δεν λείπουν όμως και οικογένειες που μένουν ακόμη και στα δύσκολα μαζί. Όπως ένα νεαρής ηλικίας ζευγάρι που μαζί με το ανήλικο παιδάκι τους, προσπαθούν να πάρουν μια «ανάσα» και να ξαποστάσουν πριν ξαναρχίσουν τη μάχη για να ξαναστήσουν το σπιτικό τους.

68 άτομα πέρασαν από τους ξενώνες μέσα σε έξι χρόνια

Συνολικά από τους δύο ξενώνες έχουν φιλοξενηθεί από το 2012 έως και σήμερα 68 άστεγοι! Και όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ πρόκειται για μέσης ηλικίας άτομα, που «χάλασε η ζωή» τους από τη μία στιγμή στην άλλη. Από τους δύο ξενώνες έχουν περάσει 30άρηδες έως και 65άρηδες. Ατομα που στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής τους τούς χτύπησε ανελέητα η κρίση και τα προβλήματα και βρέθηκαν στο μηδέν, χωρίς ούτε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.

«Από το σύνολο των 68 φιλοξενούμενων ανάμεσα σε 158 αιτήσεις που κατατέθηκαν και εξετάστηκαν από το 2012, κάποιοι κατάφεραν να επανενταχθούν και ως εκ τούτου να αυτονομηθούν και να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς κοινωνικής αλλά και προσωπικής ζωής και άλλοι είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» και σε ένα προστατευμένο πλαίσιο προσπαθούν να αναδιοργανώσουν τη ζωή τους. Στόχος μας σε κάθε περίπτωση είναι οι συμπολίτες που βρέθηκαν σε δυσμενή κατάσταση κυρίως λόγω απώλειας εισοδήματος ή άλλοτε λόγω αντίξοων οικογενειακών συνθηκών, να μπορέσουν να στεγαστούν με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης προκειμένου να ανασυγκροτηθούν και να διεκδικήσουν τη θέση που τους αρμόζει, να διεκδικήσουν ισότιμη αντιμετώπιση όχι ως παρίες της ζωής αλλά ως μαχητές και διεκδικητές όσων τους αναλογούν», υπογραμμίζει η κ. Χάλαρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου