ΤΟΠΙΚΑ

Διαφορετικοί και οι αγιασμοί στα σχολεία

διαφορετικοί-και-οι-αγιασμοί-στα-σχολ-730345

Μετά τις 11 το πρωί θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι – Προβληματισμός για τις επίσημες τελετές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ακόμη και οι τελετές του αγιασμού της νέας σχολικής χρονιάς θα είναι φέτος διαφορετικές. Σύμφωνα με ενημέρωση που έχουν οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι καθιερωμένοι αγιασμοί θα τελεστούν, αλλά μετά τις έντεκα το πρωί και με αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών στα προαύλια!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η αντιπροσωπεία των μαθητών, που θα βρίσκεται στα σχολικά προαύλια για την τέλεση των αγιασμών, θα πρέπει να τηρεί το μέτρο των αποστάσεων, την ίδια ώρα που συμμαθητές τους και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται μέσα στις σχολικές αίθουσες φορώντας μάσκες και περιμένοντας από τον ιερέα να περάσει από τάξη σε τάξη για να αγιάσει.

«Υπάρχει γενικός προβληματισμός ακόμη και για την τέλεση του αγιασμού. Πώς θα γίνει η επιλογή της αντιπροσωπείας των μαθητών; Θα είναι εκπρόσωποι από κάθε τμήμα ή ανά τάξεις; Επιπλέον τα σχολεία θα πρέπει να ελέγξουν τη διαθεσιμότητα των ιερέων στις ενορίες καθώς την ημέρα του αγιασμού είναι η γιορτή του Σταυρού. Οι αγιασμοί δεν θα πρέπει να προλάβουν να γίνουν στα σχολεία μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι», σημείωσε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας.

Ο ίδιος έθεσε επίσης ζήτημα και συνεργασίας με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προκειμένου για τις επίσημες τελετές του αγιασμού που είθισται να γίνονται κάθε χρόνο παρουσία τοπικών αρχών να επιλεχθούν κοντινές σχολικές μονάδες προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και δεδομένου ότι αρκετοί μαθητές θα πρέπει να περιμένουν με τις μάσκες μέσα στις τάξεις.

Οδηγίες για την τέλεση των καθιερωμένων σχολικών αγιασμών περιμένει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η οποία έως και χθες το μεσημέρι δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση.

Τηλεδιάσκεψη

Σήμερα τόσο ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπος Σταχτέας όσο και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος θα συμμετέχουν σε πανθεσσαλική τηλεδιάσκεψη υπό τον διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γ. Δοδοντσάκη προκειμένου να θέσουν ζητήματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ενα από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν είναι οι μάσκες οι οποίες ακόμη δεν έχουν παραληφθεί από τα σχολεία προκειμένου να διανεμηθούν στους μαθητές, ενώ υπάρχουν και αντιδράσεις γονέων για τη χρήση τους επί επτά ώρες από τα παιδιά τους που εκφράζονται ακόμη και με την αποστολή e-mail στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, στα σχολεία αλλά και κατ’ ιδίαν στους εκπαιδευτικούς.

Προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου στα σχολεία

Με πρωτοβουλία του κ. Σταχτέα, η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας ήρθε σε επαφή με το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, απ’ όπου και ζήτησε να διατεθεί προσωπικό που θα κάνει ενημερώσεις στα σχολεία για τη σωστή χρήση της μάσκας προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι από τη λανθασμένη χρήση της.

Σύμφωνα με τον κ. Σταχτέα ήδη υπήρξε θετική ανταπόκριση και με την έναρξη των μαθημάτων προσωπικό του Νοσοκομείου θα αναλάβει να εκπαιδεύσει στη σωστή χρήση μάσκας έναν τουλάχιστον καθηγητή από κάθε σχολείο. Στη συνέχεια ο καθηγητής αυτός θα δράσει πολλαπλασιαστικά ενημερώνοντας τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια τα παιδιά.

Χωρίς σημαντικά κενά

Φέτος τα σχολεία θα ξεκινήσουν να λειτουργούν με ελάχιστα κενά, μετά την μαζική πρόσληψη αναπληρωτών του προηγούμενου διαστήματος. Οι θέσεις έχουν καλυφθεί και πλέον τα κενά που προκύπτουν αφορά σε αναρρωτικές άδειες, άδειες κύησης ή ανατροφής που θα καλυφθούν επίσης από αναπληρωτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου