ΤΟΠΙΚΑ

Ελλείψεις ακόμη και σε παιδικά εμβόλια

ελλείψεις-ακόμη-και-σε-παιδικά-εμβόλι-728923

Οι φαρμακοποιοί εξυπηρετούν τους πελάτες με αποθέματα συναδέλφων

Ελλείψεις ακόμη και στα παιδικά εμβόλια για τον κοκίτη, την πολιομυελίτιδα και μεταξύ άλλων την ινφλουέντσα φέρνει, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας και Αλμυρού, η χαμηλή τιμή των σκευασμάτων, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να καταφεύγουν πλέον σε αποθέματα συναδέλφων τους για την εξυπηρέτηση του πελάτη και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

Συνεχίζεται η προμήθεια φαρμάκων με το σταγονόμετρο. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Ματσιόλης, υπογραμμίζει ότι «η ίδια εικόνα υπάρχει παντού, σε φάρμακα όπως το Zantac, τις κορτιζονούχες αλοιφές, τα εισπνεόμενα για τα αναπνευστικά προβλήματα. Ολες οι κατηγορίες παρουσιάζουν ελλείψεις».

Ο ίδιος αποδίδει το θέμα στην προτίμηση των χονδρεμπόρων να εξάγουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα αντί να τα διοχετεύουν για εσωτερική κατανάλωση, λόγω των μειωμένων τιμών της αγοράς, συνέπεια της ρευστότητας και των συχνών διαφοροποιήσεων στην πολιτική του φαρμάκου.

«Το είχαμε επισημάνει ότι αν μειωθούν περαιτέρω οι τιμές των φαρμάκων, θα υπάρχουν ελλείψεις. Ζητούσαμε δε από πάντα να υπάρχει barcode στα σκευάσματα, ώστε να ελέγχεται η πορεία της κίνησης του φαρμάκου στη χώρα. Δυστυχώς, τα αιτήματά μας δεν εισακούστηκαν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Λάρισα και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, ο κ. Ματσιόλης είπε ότι έθιξε το θέμα και το γνωρίζουν. Πρόεδρος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, πρόσθεσε, εγγυήθηκε ότι οι ποσότητες φαρμάκων, που υπάρχουν φτάνουν για την αγορά και ότι οι εταιρείες κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν.

«Υπάρχει, όμως, ρευστότητα. Κανένας δεν συγκεντρώνει μεγάλα αποθέματα, καθώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Βιώνουμε σε μία ελεύθερη αγορά και οι φαρμακευτικές εταιρίες επιζητούν κέρδη. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι κυβερνήσεις άλλαξαν την εικόνα του φαρμάκου μετατρέποντάς την από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό είδος» συμπλήρωσε.

Ο αντίκτυπος για τη ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι μεγάλος. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου υπογράμμισε ότι «τα ελληνικά φάρμακα συρρικνώνονται, καθώς έρχονται πλέον αντίγραφα δύο – τριών πολυεθνικών εταιρειών που έχουν γενόσημα περισσότερο ανταγωνιστικά».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος, εξάλλου, κάνει λόγο, για εικόνα εξαθλίωσης στο εμπόριο φαρμάκων και τόνισε ότι αντί να μειώνονται οι ελλείψεις, διογκώνονται.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου