ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνας ταχύτητας στα σχολεία της Μαγνησίας

αγώνας-ταχύτητας-στα-σχολεία-της-μαγν-728533

Μόλις χθες ήρθαν τα παγούρια, σήμερα παραλαμβάνονται οι μάσκες και ενώ τα σχολεία ανακοίνωσαν ώρες Αγιασμών, οι μαθητές καλούνται με νέα εγκύκλιο να πάνε νωρίτερα

Σε αγώνα ταχύτητας στο παρά πέντε της επίσημης έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς καλούνται να επιδοθούν Δήμοι και εκπαιδευτικοί, προκειμένου οι μαθητές να έχουν πριν το πρώτο κουδούνι τη μάσκα τους και όσοι δικαιούνται το παγούρι τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με νέα εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας ζητά από τους μαθητές να βρίσκονται στο σχολείο τους μεθαύριο Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 8:15 το πρωί για να παραλάβουν μάσκες, που όμως είναι αμφίβολο αν θα έχουν έως εκείνη την ώρα όλα τα σχολεία, τα οποία υπολόγισαν να τις μοιράσουν λίγο πριν τις τελετές των Αγιασμών, που φέτος θα γίνουν μετά τις 11 το πρωί, προκειμένου οι ιερείς να έχουν ολοκληρώσει τα ιερατικά τους καθήκοντα στους Ιερούς Ναούς ανήμερα της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού.

Σήμερα το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Βόλου αναμένεται να παραλάβει συνολικά 31 κούτες με 28.706 μάσκες εκ των οποίων 9.624 είναι τύπου Α για παιδιά ηλικία έως και δ’ δημοτικού και 19.082 τύπου Β για παιδιά από ε’ δημοτικού και πάνω και εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Βόλου Γεωργία Μποντού – Τοκαλή η παραλαβή γίνεται από το Τμήμα Παιδείας για το σύνολο της Μαγνησίας και σήμερα εκπρόσωποι των υπολοίπων Δήμων του νομού θα κληθούν να παραλάβουν τις κούτες που τους αντιστοιχούν προκειμένου με τη σειρά τους να τις κατανείμουν στα σχολεία των διοικητικών τους ορίων.

Για τον Δήμο Βόλου είχε προγραμματιστεί η παραλαβή των μασκών να γίνει από το τμήμα Παιδείας όπου θα προσέρχονταν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα το πρωί. Μαζί με τις μάσκες οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων θα παραλάμβαναν και τα παγούρια που έφθασαν χθες στον Δήμο Βόλου και αφορούν σε 167 κιβώτια για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι τα παγούρια αποτελούν δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α Κ Λασκαρίδη, και κρίθηκαν αναγκαία στο πλαίσιο της προστασίας της υγείας των παιδιών με στόχο την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση.

Μάσκες και παγούρια θα παραδίδονταν σύμφωνα με τον προγραμματισμό στους μαθητές λίγο πριν την ώρα του Αγιασμού.

Ανατροπή σχεδίων

Ο προγραμματισμός είχε γίνει και έως και χθες το μεσημέρι οι σύλλογοι διδασκόντων είχαν συνεδριάσει και είχαν ανακοινώσει την ώρα του Αγιασμού ανά σχολείο, ωστόσο εγκύκλιος που παραλήφθηκε λίγες ώρες αργότερα ήρθε να ανατρέψει τα σχέδια.

Σύμφωνα με διαμαρτυρίες διευθυντών, βάσει της εγκυκλίου οι μαθητές καλούνται να βρίσκονται στα σχολεία στις 8:15 το πρωί της Δευτέρας 14ης Σεπτεμβρίου προκειμένου να παραλάβουν μάσκες και παγούρια. Το παραπάνω είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί καθώς ακόμη και οι μαθητές να προσέλθουν στα σχολεία, οι σύλλογοι διδασκόντων δεν είναι σίγουρο αν θα έχουν προλάβει να πάρουν από το Τμήμα Παιδείας τις μάσκες και τα παγούρια προκειμένου να τα δώσουν στους μαθητές.

Στο έργο οι καθαρίστριες

Αγώνα δρόμου καλούνται να κάνουν και οι συμβασιούχες καθαρίστριες οι οποίες χθες ανέλαβαν καθήκοντα στα σχολεία. Θα πρέπει μέσα σε λίγες ώρες να καθαρίσουν τους σχολικούς χώρους, ενώ σε επίπεδο Δήμου Βόλου θα γίνουν απολυμάνσεις οι οποίες θα επαναλαμβάνονται για ένα μήνα κάθε Σαββατοκύριακο.

Οι Αγιασμοί

Ο επίσημος Αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας θα γίνει τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στις 11:15 το πρωί, στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ιωλκού, παρουσία του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργου Πολύζου.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος Αγιασμός για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας στο προαύλιο των 8ου Γυμνασίου – 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου, παρουσία του προϊσταμένου Χαράλαμπου Σταχτέα.

Και στις δύο περιπτώσεις τους αγιασμούς θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Ν. Ιωνίας (Φυτόκο) ενημερώνει τους μαθητές του και τους κηδεμόνες τους ότι ο Αγιασμός θα τελεστεί στις 11.00 π.μ. Η τελετή θα γίνει στον προαύλειο χώρο του σχολείου με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας καθηγητών και μαθητών του σχολείου και χωρίς την παρουσία γονέων. Οι υπόλοιποι καθηγητές και μαθητές θα οδηγηθούν στις τάξεις κατά τμήματα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές, στα μέσα μεταφοράς, στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου, αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός.

Μετά τον Αγιασμό και αφού οι μαθητές ενημερωθούν κατά τμήματα για την σωστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού από τους καθηγητές του Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας, θα αναχωρήσουν από το σχολείο, γύρω στις 12.00.

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου οι μαθητές όλων των τάξεων θα προσέλθουν στις 8:00 π.μ. από την κύρια είσοδο (Αρσινόης και Λασκαράτου). Στη συνέχεια θα μεταβούν στις τάξεις τους για να πάρουν τα βιβλία τους. Ο αγιασμός θα τελεστεί στις 11:00 πμ. Οι μαθητές θα αποχωρήσουν αμέσως μετά το τέλος της τελετής, γύρω στις 12 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΥΠΑΙΘ, η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων είναι υποχρεωτική.

30 άδειες ειδικού σκοπού για δασκάλους

Το πρώτο σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει μετά τις 11 το πρωί στα σχολεία και θα βρει τη σχολική οικογένεια σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέλθουν με μάσκες στους καθιερωμένους Αγιασμούς. «Φέτος τα κενά στα σχολεία είναι ελάχιστα και αφορούν σε τμήματα ένταξης, τάξεις υποδοχής και κάποιες ειδικότητες οι οποίες θα αναπληρωθούν από τη β΄φάση πρόσληψης αναπληρωτών», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

Απόντες από τους Αγιασμούς αναμένεται να είναι τουλάχιστον 30 δάσκαλοι του νομού που εμπίπτουν στις ειδικές κατηγορίες και έχουν αιτηθεί αδειών ειδικού σκοπού. «Οι θέσεις τους θα πρέπει να αναπληρωθούν από άλλους εκπαιδευτικούς που θα στείλει το Υπουργείο», σημείωσε ο κ. Μούσιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου