ΤΟΠΙΚΑ

Σαββατοκύριακο «εφιάλτης» στα σχολεία μετά την καθυστερημένη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου

σαββατοκύριακο-εφιάλτης-στα-σχολε-728144

Με τηλέφωνα, email, μέσω Facebook και με ανακοινώσεις στις ιστοσελίδες επιχειρούν οι διευθυντές να ενημερώσουν για την ώρα προσέλευσης την ημέρα του Αγιασμού – Αμφίβολο αν θα τηρηθεί η οδηγία της προσέλευσης στις 8:15 π.μ.

Σαββατοκύριακο «εφιάλτης» στα σχολεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας μετά τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, η οποία εκδόθηκε αργά το μεσημέρι προχθές Παρασκευή και υπαγορεύει την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία στις 8:15 αύριο το πρωί, ημέρα Αγιασμών, προκειμένου να ενημερωθούν για την τήρηση των μέτρων προστασίας και πρόληψης του νέου κορονοϊού, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων που είχαν συνεδριάσει τις προηγούμενες ημέρες και είχαν ορίσει τις ώρες των Αγιασμών και επιπλέον είχαν ενημερώσει για την ώρα προσέλευσης των μαθητών, αιφνιδιάστηκαν με την νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, που κάποια σχολεία του νομού έως και χθες το μεσημέρι δεν είχαν παραλάβει επισήμως.

Οι περισσότεροι σύλλογοι είχαν ειδοποιήσει τους μαθητές να βρίσκονται στο σχολείο περίπου μιάμιση ώρα πριν από την ώρα του Αγιασμού για να ενημερωθούν για τα μέτρα προστασίας και να παραλάβουν τις μάσκες τους τις οποίες προηγουμένως οι διευθυντές θα έπαιρναν από το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Βόλου.

Με την έκδοση της νέας εγκυκλίου που δημοσιεύτηκε πρώτα σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, ανατράπηκε όλος ο σχεδιασμός και ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων, οι μαθητές καλούνται να βρίσκονται στα σχολεία στις 8:15 αύριο το πρωί.

«Στα σχολεία επικρατεί αναβρασμός. Πώς είναι δυνατόν το Σαββατοκύριακο να εντοπιστούν και να ειδοποιηθούν όλοι οι μαθητές ανά σχολείο για την αλλαγή της ώρας προσέλευσης; Υπάρχει πρόβλημα. Γονείς και μαθητές γνωρίζουν ότι θα προσέλθουν στα σχολεία σε συγκεκριμένες ώρες. Και το κυριότερο ζητούν τα παιδιά να παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την ώρα του Αγιασμού. Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα είναι εφικτό αυτό μαζί με την τήρηση των μέτρων. Ηδη επικρατεί αναστάτωση», σημειώνει η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Μαρία Γιαννουλή.

«Το Προεδρικό Διάταγμα 79 του 2016 προβλέπει ότι κατά την πρώτη και τελευταία ημέρα του σχολικού έτους οι σύλλογοι διδασκόντων είναι αυτοί που αποφασίζουν για την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο για λόγους ασφαλείας. Η εγκύκλιος δεν μπορεί να είναι πάνω από το Π.Δ. Δίνει απλώς μία κατεύθυνση. Πώς θα απασχολήσουν οι εκπαιδευτικοί για τρεις ώρες τα παιδιά μέχρι τους Αγιασμούς που θα είναι όλοι μετά τις 11 το πρωί; Η εγκύκλιος θα πρέπει να αποσυρθεί και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων που είναι σύννομες από τη στιγμή που στηρίζονται στο προεδρικό διάταγμα», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

Σαφάρι για τον εντοπισμό μαθητών και γονέων

Πάντως η πλειονότητα των διευθυντών και εκπαιδευτικών βρισκόταν χθες στα σχολεία. Γινόταν… «σαφάρι» για τον εντοπισμό γονέων και μαθητών προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη νέα ώρα προσέλευσης με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Με τηλέφωνα, e-mail, ανακοινώσεις στις ιστοσελίδες, τα blog και τις σελίδες στο Facebook κάθε σχολείο προσπαθούσε χθες να ενημερώσει για τη νέα ώρα προσέλευσης, η οποία είναι αμφίβολο αν θα τηρηθεί στο σύνολο των σχολικών μονάδων του νομού.

Δεν έχουν παραλάβει επίσημα την εγκύκλιο

Μάλιστα αρκετές διευθύνσεις σχολείων δεν είχαν παραλάβει έως και χθες επισήμως την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την ώρα προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία την ημέρα του Αγιασμού. Διευθυντές επικοινωνούσαν μεταξύ τους ρωτώντας ο ένας τον άλλο πώς πρέπει να κινηθούν πριν επιδοθούν σε αγώνα ταχύτητας για την ενημέρωση των υπολοίπων συναδέλφων τους αλλά και των μαθητών και γονιών τους προκειμένου το νέο σχολικό έτος να μην ξεκινήσει με… απουσίες λόγω σύγχυσης για την ώρα προσέλευσης.

Αγκάθι οι μάσκες

Η ανατροπή του σχεδιασμού κάθε σχολείου δεν αφορά μόνο στην ώρα προσέλευσης αλλά και κατά πόσο θα είναι έτοιμα τα σχολεία να υποδεχθούν νωρίτερα τους μαθητές.

Οι καθαρίστριες συνεχίζουν να δίνουν αγώνα για την καθαριότητα των σχολείων στα οποία ανέλαβαν καθήκοντα μόλις προχθές.

Υπάρχει όμως και το αγκάθι με τις μάσκες…

Μόλις χθες το μεσημέρι παραλήφθηκαν από το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Βόλου οι κούτες με τις μάσκες μιας χρήσης για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, Γεωργία Μποντού Τοκαλή και υπεύθυνοι των υπολοίπων τεσσάρων δήμων της χερσαίας Μαγνησίας βρίσκονταν στον χώρο όπου στεγάζεται το Τμήμα Παιδείας για την παραλαβή και κατανομή των μασκών ανά σχολείο (πέντε μάσκες μιας χρήσης ανά μαθητή και ανά εκπαιδευτικό) και είχαν ειδοποιηθεί διευθυντές μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων προκειμένου να γίνει η παραλαβή τους.

Οσοι δεν κατάφεραν να πάνε χθες στο Τμήμα Παιδείας θα μπορούν να προσέρχονται αύριο, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, από τις 8 το πρωί για να τις παραλάβουν αν και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μαθητές στις 8:15 το πρωί που καλούνται να βρίσκονται στα σχολεία δεν θα έχουν μάσκες.

«Είχα ειδοποιήσει τις σχολικές μονάδες να προμηθευτούν με μάσκες μιας χρήσης προκειμένου να καλυφθούν μαθητές σε περίπτωση που δεν τις παραλάβουμε εγκαίρως. Μπορούν λοιπόν να δώσουν στους μαθητές αυτές τις μάσκες μέχρι να ολοκληρωθεί η παράδοση –παραλαβή των υπολοίπων», σημείωσε η κ. Μποντού- Τοκαλή.

Οι Αγιασμοί

Τα σχολεία το ένα μετά το άλλο άρχισαν να ενημερώνουν για τη νέα ώρα προσέλευσης των μαθητών.

Όπως το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου που σε νέα ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι αύριο,

«οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν στο σχολείο στις 8.15π.μ. Η τελετή του Αγιασμού θα πραγματοποιηθεί στις 11.15 πμ (λόγω του εορτασμού Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού) και σύμφωνα με τις οδηγίες θα γίνει στο προαύλιο του σχολείου με αντιπροσωπία μαθητών και εκπαιδευτικών οι υπόλοιποι μαθητές δε θα παραμείνουν στις αίθουσες όπου θα περιέλθει ο ιερέας να ευλογήσει. Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση κατά την διάρκεια της ημέρας για την σωστή χρήση της μάσκας και τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται καθώς και διανομή βιβλίων .Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου».

Υπενθυμίζεται ότι ο επίσημος Αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας θα γίνει αύριο, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στις 11:15 το πρωί, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ιωλκού, παρουσία του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργου Πολύζου.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος Αγιασμός για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας στο προαύλιο των 8ου Γυμνασίου- 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου, παρουσία του προϊσταμένου Χαράλαμπου Σταχτέα.

Και τις δύο τελετές θα πραγματοποιήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος.

Πανελλήνιος ξεσηκωμός: Ζητούν απόσυρση της εγκυκλίου της τελευταίας στιγμής

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας στο παρά πέντε των καθιερωμένων Αγιασμών σήμανε… πανελλήνιο ξεσηκωμό.

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφέρει:

«Με τη συγκεκριμένη αιφνιδιαστική εγκύκλιο, το Υπουργείο Παιδείας ανατρέπει την τελευταία στιγμή και εντελώς αναίτια τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων για την ημέρα του Αγιασμού, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ο οποίος κάθε χρόνο σχεδιάζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας.

Προκαλεί τεράστια αναστάτωση και σύγχυση σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, και εκθέτει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του δημόσιου σχολείου απέναντι σε γονείς και μαθητές, οι οποίοι είχαν ήδη ενημερωθεί για τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων.

Δεν αφήνει κανένα χρονικό περιθώριο στους Συλλόγους Διδασκόντων για επαναπρογραμματισμό του τρόπου λειτουργίας των σχολικών μονάδων την πρώτη ημέρα έναρξης του διδακτικού έτους, εξαιτίας της ιδιαίτερα καθυστερημένης αποστολής της στα σχολεία, και αφού πρώτα δημοσιεύθηκε σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες.

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη εγκύκλιος έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τις διατάξεις του ΠΔ 79/2017 αλλά και με τις οδηγίες που το ίδιο το Υ.ΠΑΙ.Θ. είχε αποστείλει στις 9/9/2020 για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, βάση των οποίων οι Σύλλογοι Διδασκόντων προέβησαν στον σχετικό προγραμματισμό.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., έστω και την ύστατη ώρα, να αποσύρει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου