ΤΟΠΙΚΑ

Καθολική αποδοκιμασία για το «λουκέτο» στην ελληνική ραδιοφωνία

καθολική-αποδοκιμασία-για-το-λουκέτ-726183

Κλιμακώνονται οι έντονες αντιδράσεις για τον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εν μία νυκτί ανακοίνωσε και έβαλε λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση. Με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, πολιτικοί και σύλλογοι αποδοκιμάζουν την απόφαση και καλούν την Κυβέρνηση να υποχωρήσει παίρνοντας πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος συμμετείχε για δεύτερη μέρα στη συγκέντρωση στο προαύλιο του Μεγάρου της ΕΡΤ όπου επισήμανε «ο κ. Σαμαράς επιλέγει να κάνει επίδειξη δύναμης βάζοντας λουκέτο στην ΕΡΤ, αφήνοντας στο δρόμο πάνω από 2.500 χιλιάδες εργαζόμενους, υποβαθμίζοντας την ενημέρωση και την πολυφωνία, μα πάνω από όλα χτυπώντας για άλλη μια φορά την ίδια τη Δημοκρατία…»

Η Βουλευτής Μαγνησίας ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που χθες παρευρέθη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Βόλου από την πλευρά της σημείωσε: «Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι η εν μία νυκτί κατάργηση ολόκληρων φορέων του δημοσίου σταματάει εδώ, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει και συνέχεια. Πρέπει να καταλάβουμε ότι σε όλη αυτή την κατάσταση όποιος επιχαίρει σε όλα αυτά είναι ο επόμενος, το πολύ ο μεθεπόμενος, στη σειρά των απολύσεων…»

Σε κοινή δήλωση των ανεξάρτητων βουλευτών Οδ. Βουδούρη, Π.Μουτσινά & Θ. Παραστατίδη για το κλείσιμο της ΕΡΤ υπογραμμίζεται «Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, ακολουθώντας αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές, καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατίας και διαλόγου και σπρώχνουν τη χώρα και τους πολίτες της στα άκρα. ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, που επιτρέπουν στην ΝΔ να κυβερνά, έχουν υποχρέωση να επιλέξουν μεταξύ των φραστικών λεονταρισμών και της συνέπειας σε σχέση με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Οι πολίτες δεν θα τους κρίνουν βάσει των λόγων του αλλά βάσει των πράξεων τους».

«Η ΕΡΤ, παρά τα όποια προβλήματα, αποτελεί εθνικό φορέα ενημέρωσης με αναντικατάστατο ρόλο, ιδίως των περιφερειακών της σταθμών. Στην ουσία πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια λειτουργίας του κοινωνικού αυτοματισμού, στον οποίο όλοι οφείλουμε να αντισταθούμε με κάθε τρόπο, γιατί μας αφορά όλους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου εστίασης Απόστολος Αθανασός.

Ο Σύλλογος εργαζομένων στους Δήμους του Νομού Μαγνησίας εξάλλου τονίζει: «Η κυβέρνησηγια να φανεί αρεστή στη Μέρκελ, το Σόιμπλε και στη συνομοταξία των κατακτητών της χώρας, αποφασίζει και «εκτελεί» το δημοκρατικό πολίτευμα. Κλείνει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, κάτι που σε καμία δημοκρατική χώρα δεν έχει συμβεί. Σήμερα είναι η Ε.Ρ.Τ., αύριο θα είναι τα Ε.Α.Σ. και μεθαύριο άλλοι φορείς του Δημοσίου όπως όλες οι δομές πρόνοιας ».

Το Δ.Σ του συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Παν. Θεσσαλίας επίσης αναφέρει: « Η ΕΡΤ πρωτοστατεί στην αναβάθμιση του πολιτισμού προβάλλοντας και υποστηρίζοντας ως χορηγός επικοινωνίας, χωρίς ανταλλάγματα, κάθε δράση που προάγει την παράδοση, τον τουρισμό, την καινοτομία, την επιστήμη και τη γνώση. Αυτούς τους εργαζόμενους η πολιτεία «βαφτίζει», από σήμερα, άνεργους. Μπορεί κάποιος να μας απαντήσει ΓΙΑΤΙ;

«Η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ, έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση κάτω από τις επιταγές του κεφαλαίου και της Ε.Ε.: απολύσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μειώσεις μισθών, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και άλλα πολλά που χτυπάνε καθημερινά τη ζωή και τα δικαιώματα των καθαριστριών- καθαριστών και όλων των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου καθαριστριών- καθαριστών.

Το Πανελλαδικό Δ.Σ. της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος εκφράζοντας τις γυναίκες – μέλη μας, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, των Σερρών, της Γουμένισσας, της Θεσσαλονίκης, της Φλώρινας, της Καρδίτσας, της Λάρισας, του Βόλου, της Κέρκυρας, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Άρτας, της Πάτρας, του Αιγίου, του Ναυπλίου, του Δήμου Αχαρνών, του Φαλήρου, του Αλίμου, του Αγ.Δημητρίου, της Δάφνης, του Περάματος, της Ηλιούπολης, των Μελισσίων, της Αθήνας, των Χανίων, της Σητείας και της Κω υπογραμμίζει ότι « ανησυχεί βαθύτατα για το πως εννοεί η κυβέρνηση τον “εξορθολογισμό” του Δημοσίου τομέα και επιθυμεί να υπενθυμίσει στους “αρμόδιους” ότι η εποχή του” αποφασίσαμε και διατάσσουμε” έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

O Δημοκρατικός Σύλλογος γυναικών Ν. Mαγνησίας καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, εκφράζει την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις εργαζόμενες γυναίκες της ΕΡΤ και των άλλων δημόσιων φορέων που καταργούνται και τις καλεί να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αντισταθούν αγωνιστικά στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε..

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, σε ανακοίνωση αναφέρει ότι: «οι εκπαιδευτικοί του Ν. Μαγνησίας, αν και τραυματισμένοι βαθύτατα από τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, αν και προσβεβλημένοι από τη στάση που κράτησαν ορισμένοι δημοσιογράφοι για την αξία του Έλληνα εκπαιδευτικού, συμπαραστέκονται ως λειτουργοί κυρίως και μετά ως εργαζόμενοι στο δοκιμαζόμενο χώρο της δημοσιογραφίας και ιδιαίτερα στους εργαζομένους της ΕΡΤ».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. ν. Μαγνησίας “Ρήγας Βελεστινλής”, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και σημειώνει «η πολιτική της Ε.Ε. (που στην Ελλάδα βρήκε εκφραστή στο πρόσωπο της τρικομματικής συγκυβέρνησης) που πετάει στο δρόμο εργαζόμενους, τις οικογένειες τους και καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα μας βρίσκει αντίθετους και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να την αποτρέψουμε. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα».

Ο Σύλλογος ηλεκτρολόγων- μισθωτών ηλεκτροτεχνιτών Μαγνησίας καταγγέλλει την Κυβέρνηση σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση που αποτελεί πλήγμα στη δημοκρατία και πρέπει να «απαντηθεί» δυναμικά μέχρι τέλους από το λαό, ενώ ο σύλλογος εργαζομένων στον επισιτισμό χαρακτηρίζει την απόφαση «άκρως φασιστική που παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και το Σωματείο τεχνικών ΟΤΕ επίσης καταγγέλλεται η κυβέρνηση υπογραμμίζεται ο απαράδεκτος τρόπος τον οποίο χρησιμοποίησε για να πετάξει στο δρόμο 2.600 εργαζόμενους καταργώντας τη δημόσια τηλεόραση.

Η Δομή Ισότητας του ΕΚΒ εξάλλου καταγγέλλει για ωμό αυταρχισμό την κυβέρνηση και καλεί εργαζόμενες και εργαζόμενους και όλους τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες να βγούνε μαζικά στους δρόμους για να απαιτήσουν την διατήρηση της δημόσιας τηλεόρασης.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΙΜΑΣ- ΣΥΡΜΑ κάνει λόγο για αυταρχική και παράνομη απόφαση δικτατορικού τύπου και σημειώνει ότι «ολοκληρώνεται το απολυταρχικής υφής σχέδιό τους για την απόλυτη χειραγώγηση των Ελλήνων».

“Το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013, ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει μια ακόμη μελανή σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Σημασία όμως τεράστια έχει οι πολίτες και οι συλλογικοί φορείς, να παράγουν το δικό τους γεγονός .

Να αναλάβουν πρωτοβουλίες αντίδρασης, αντίστασης και ανατροπής των αποφάσεων που λήφθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσβάλλουν σοβαρά τις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας μας.

Η απάντηση στη «σιωπή της ΕΡΤ» είναι μόνο η αυθεντική, γνήσια, φωνή των πολιτών, που απέδειξαν πολλές φορές μέσα στην ιστορία μας πως όταν θέλουν, μπορούν…», αναφέρει σε δήλωσή της εξάλλου η Ευαγγελία Λιακούλη επικεφαλής της παράταξης «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΗ» και ζητά το θέμα να συζητηθεί στο Περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας.

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως κάθε σκέψη για κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κάτι όμως που όπως αναφέρει, δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά και απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της και απόλυση όλου του προσωπικού της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στα ΓΑΚ (ΣΕΓΑΚ) εκφράζει εξάλλουτην έντονη ανησυχία του για την τύχη του Αρχείου-Μουσείου της ΕΡΤ αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή του στους συναδέλφους εργαζόμενους όλων των μονάδων της ΕΡΤ.

«Στόχος της τρικομματικής κυβέρνησης είναι ολοφάνερο ότι είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση τμημάτων της δημόσιας διοίκησης και η υποβάθμιση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων μας. Είναι σαφές ότι περνάμε σε φάση αμφισβήτησης και καταστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών» αναφέρει από την πλευρά του ο Σύλλογος υπαλλήλων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας.

Τέλος το ΕΕΚ καταγγέλλει την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης

(ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) να κλείσει την ΕΡΤ και σημειώνει: «Η επιβολή αυτής της πολιτικής με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου φανερώνει πως η κυβέρνηση – υπάλληλος των τοκογλύφων, πλήρως απομονωμένη από την κοινωνία, αφήνει στην άκρη τα δημοκρατικά κοινοβουλευτικά προσχήματα και επιβάλλει την αντεργατική πολιτική της με αυταρχικά διατάγματα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου