ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένη η παραγωγή μήλων

μειωμένη-η-παραγωγή-μήλων-726165

Μειωμένη κατά 30 – 40% σε σύγκριση με πέρυσι αναμένεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγωγών, να είναι η φετινή παραγωγή σε μήλα στην περιοχή της Ζαγοράς και των Μηλεών. Αιτία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Βάγιος Κομνηνός, είναι η ακαρπία, αλλά και οι δύο χαλαζοπτώσεις που έπληξαν το προηγούμενο διάστημα την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Από τις δύο χαλαζοπτώσεις, αρκετές μηλοκαλλιέργειες, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Ζαγοράς, υπέστησαν σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αρκετά μειωμένη η παραγωγή σε σύγκριση με πέρυσι και βέβαια αυτό να αντανακλάται στο μειωμένο εισόδημα που θα έχουν οι μηλοπαραγωγοί της περιοχής.

Μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι παραγωγοί στην περιοχή των Μηλεών, καθώς από χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, εκτιμούν ότι η καταστροφή άγγιξε το 80% των καρπών. Οι μηλοπαραγωγοί προχώρησαν στις απαιτούμενες αιτήσεις στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να μεταβούν στην περιοχή κλιμάκια για να εκτιμήσουν τις ζημιές στους καρπούς των δέντρων.

Το μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μηλεών Νικόλαος Γιαννιός αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Το χαλάζι μας κατέστρεψε τις καλλιέργειες. Εκτιμούμε ότι η ζημιά έχει φτάσει στο 80%. Σχεδόν όλες οι καλλιέργειες στις Μηλιές έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Βάγιος Κομνηνός επισημαίνει ότι «οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν καθαριστικό ρόλο. Ο χειμώνας βαρύς και έτσι την περίοδο της ανθοφορίας «έδεσαν» λιγότεροι καρποί σε σύγκριση με πέρυσι. Στη συνέχεια ήρθαν οι δύο χαλαζοπτώσεις και προκάλεσαν επιπλέον ζημιές στους καρπούς των δέντρων».

Να σημειωθεί ότι πέρυσι από τον Αγροτικό Σύλλογο Ζαγοράς συγκεντρώθηκαν συνολικά 12.000 τόνοι μήλα, και φέτος οι ποσότητες αναμένεται να είναι κατά πολύ περιορισμένες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου