ΤΟΠΙΚΑ

Αιφνιδιασμός για το Πανεπιστήμιο

αιφνιδιασμός-για-το-πανεπιστήμιο-726157

Νέο πονοκέφαλο δημιουργεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το… νέο ότι χρεώνεται διοικητικά το νεοσύστατο τμήμα Πληροφορικής, όπως μετονομάστηκε το Τμήμα Μαθηματικών Πληροφορικής, με την έδρα του να μεταφέρεται από τη Λάρισα στη Λαμία. Για τις πρυτανικές αρχές, η δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ, φαίνεται πως αποτέλεσε αιφνιδιασμό, καθώς καμία προγενέστερη ενημέρωση δεν υπήρχε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Η εκπαιδευτική λειτουργία και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών στο Τμήμα αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος από το οποίο καθορίζεται για πρώτη φορά αριθμός εισακτέων.

Προχθές ανακοινώθηκαν 160 εισακτέοι για το Τμήμα Πληροφορικής, οπότε θα αρχίσει τη λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επωμίζεται τη λειτουργία ενός νεοσύστατου τμήματος, δίχως ωστόσο να υπάρχουν πρόσθετοι πόροι, προβλέψεις για νέα μέλη ΔΕΠ, πρόγραμμα σπουδών, ύλη, προϋπολογισμός. Με άγνωστες τις συνθήκες υπό τις οποίες θα λειτουργήσει το Τμήμα, οι πρυτανικές αρχές αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα ανοίξει τις εισόδους του, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, στους 160 πρωτοεισακτέους φοιτητές του…

Οι αντιδράσεις είναι έντονες, καθώς μιλούν για διαδικασίες που αντιβαίνουν τη διαβούλευση και την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης της ακαδημαϊκής κοινότητας, θεωρώντας απαράδεκτο το ακαδημαϊκό ίδρυμα να βρίσκεται προ τετελεσμένων. Οι επαφές με το υπουργείο Παιδείας είναι από χθες συνεχείς, σε μια προσπάθεια να δοθούν σαφείς διευκρινίσεις για το πώς θα λειτουργήσει το Τμήμα.

Η είδηση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προέκυψε την Τρίτη, οπότε το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τους αριθμούς των εισακτέων ανά τμήμα και ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, υπάρχει μείωση των θέσεων των εισακτέων στα ξενόγλωσσα τμήματα, στις φιλολογίες, Θεολογίες, Ιστορικά τμήματα, παιδαγωγικά. Γενικά στο πρώτο πεδίο τα περισσότερα τμήματα έχουν δεχτεί μείωση στους εισακτέους. Αντιστέκονται στη μείωση των εισακτέων η Ψυχολογία και τμήματα όπως του Θεάτρου, Κινηματογράφου, των Εικαστικών Τεχνών, η Δημοσιογραφία, η Ειδική αγωγή, τα τμήματα Μουσικών σπουδών.

Παρατηρείται αύξηση των εισακτέων σε γεωπονίες, αύξηση των εισακτέων σε επαγγέλματα υγείας, μείωση των εισακτέων στη νομική, αύξηση των εισακτέων σε οικονομικά, πληροφορική και σε πολυτεχνικά τμήματα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό συγκαταλέγεται η δημιουργία νέου τμήματος Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με 160 εισακτέους

Προκύπτει ότι το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μειώσει τους εισακτέους σε σχολές που είναι κορεσμένες επαγγελματικά και να αυξήσει τους εισακτέους σε τμήματα που έχουν προοπτικές στην αγορά εργασίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου