ΤΟΠΙΚΑ

Αστροβραδιά στο Λύκειο Αγριάς

αστροβραδιά-στο-λύκειο-αγριάς-726155

Αστροβραδιά διοργανώνεται αύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 21.00 στο Λύκειο Αγριάς, κατόπιν συνεργασίας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου με το Γενικό Λύκειο Αγριάς. Η θέα ενός νυχτερινού Ουρανού γεμάτου μικρά ή μεγάλα διαμάντια που έλαμπαν, ήταν για πολλούς αρχαίους Πολιτισμούς μια πρόκληση για να σκεφτούν, να εξετάσουν, να «εξηγήσουν» και τελικά να αποτυπώσουν τη ζωή τους.

Σε γαλάζιο ουράνιο φόντο οι άνθρωποι από πολύ νωρίς «διέκριναν» λάμψεις θεών, ημίθεων, ηρώων, βασιλιάδων, παρθένων, θεϊκών δώρων, σημαντικών ζώων και τεράτων… Και η Ελληνική Μυθολογία πρόσφερε σε όλα αυτά την πάμπλουτη ονοματολογία της. Συνολικά 88 είναι οι αστερισμοί που έχει καθιερώσει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, πολλοί από τους οποίους έχουν ελληνικά ονόματα. Τρεις αστερισμοί μάλιστα έχουν ονόματα συνδεδεμένα με το Πήλιο.

Είναι η Αργώ, ο Κένταυρος και ο Τοξότης, που η ιστορία και η μυθολογία τους συνδέεται με το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων και το μυθικό πλοίο του Ιάσωνα, που ταξίδεψε ως την Κολχίδα. Στο κομμάτι του Ουρανού που στέκεται ο κάθε αστερισμός εδώ και χιλιάδες χρόνια, βρίσκονται δορυφόροι, πλανήτες, αστέρια σαν τον Ήλιο μας, αστέρια παράξενα και «αντικείμενα» ακόμη πιο πλούσια από τη φαντασία μας… Νεφελώματα, ανοικτά και κλειστά αστρικά σμήνη, ολόκληροι γαλαξίες…

Στους αστερισμούς λοιπόν και σε όσα κρύβονται στα μέρη του Ουρανού που αυτοί στέκονται θα ταξιδέψει νοερά το κοινό, ειδικό κλιμάκιο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. Αρχικά ο φυσικός κ. Κωνσταντίνος Καμβρογιάννης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Αγριάς, θα μιλήσει στους παριστάμενους για τη διαδρομή από την αρχαία αστρονομία μέχρι τα διαστημικά τηλεσκόπια. Κατόπιν η ομάδα αστροπαρατήρησης της Εταιρείας, με επικεφαλής τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά, θα οδηγήσουν νοερά το κοινό στους αστέρες και στους αστερισμούς του ουρανού με την ιστορία και τη μυθολογία τους.

Παράλληλα με τα τηλεσκόπια, που θα έχουν στηθεί στο προαύλιο, «θα μπορούμε να δούμε το Δία, την Αφροδίτη και τον Ερμή που θα βρίσκονται στη Δύση τους, μερικούς διπλούς αστέρες, την όμορφη γαλακτόχρωμη ζώνη του ουρανού, που είναι πλημμυρισμένη με αστέρια του Γαλαξία μας, σμήνη αστέρων, ακόμη δε και γαλαξίες και νεφελώματα» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές θα προσφέρουν τους παριστάμενους και από ένα τεύχος του περιοδικού «Ουρανός», που πάνω από 20 χρόνια εκδίδει συνεχώς η Εταιρεία και κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου