ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνονται οι αιμοδότες στο Βόλο

αυξάνονται-οι-αιμοδότες-στο-βόλο-726147

Σημαντική αύξηση του αποθέματος φιαλών αίματος στο Νοσοκομείο του Βόλου έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση των νεαρής ηλικίας αιμοδοτών κατά 25% και αύξηση 10-15% σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες.Το γεγονός αυτό γεμίζει αισιοδοξία τους υπευθύνους, οι οποίοι τονίζουν ότι η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι πάρα πολύ απλή, αλλά πάρα πολύ σημαντική για όλους μας!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το μειωμένο προσωπικό στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου δημιουργεί προβλήματα στην εκτέλεση εργασιών και καθιστά πιο δύσκολες τις εξορμήσεις στην περιφέρεια για τις αιμοδοσίες, αλλά και την κάλυψη εφημεριών.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Η Αλληλεγγύη», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη που γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου, πραγματοποίησε χθες στον προαύλιο χώρο της πρώην Νομαρχίας Μαγνησίας εθελοντική αιμοδοσία, από την οποία συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 30 φιάλες αίμα.

Ο πρόεδρος Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησία «Η Αλληλεγγύη» Ιγνάτιος Γελαγώτης, με αφορμή την εθελοντική αιμοδοσία τόνισε ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να μετατραπεί σε κοινωνική κρίση, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Βόλο έχουμε αύξηση των αποθεμάτων σε αίμα. Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούμε εντατικές εθελοντικές αιμοδοσίες, προκειμένου να μην παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα μέσα στο καλοκαίρι. Το ενθαρρυντικό είναι ότι έχουν αυξηθεί οι νέοι αιμοδότες κατά 25%, ενώ επί του γενικού πληθυσμού καταγράφεται αύξηση κατά 10-15%. Στο σύλλογο έχουμε 4.000 εγγεγραμμένα μέλη και από αυτά τα 2.000 είναι ενεργά».

Σοβαρές ελλείψεις

στο Τμήμα Αιμοδοσίας

Στο μεταξύ, με δύο γιατρούς έχει μείνει το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, όταν πριν από ένα τετράμηνο ήταν τέσσερις. Αναφερόμενος στο σοβαρό πρόβλημα ο κ. Γελαγώτης τόνισε ότι «με μειωμένο προσωπικό θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η εκτέλεση των εξορμήσεων στην περιφέρεια για τις αιμοδοσίες, αλλά και η διενέργεια των εφημεριών, προκειμένου να γίνονται και οι μεταγγίσεις. Δυστυχώς, το τμήμα κινδυνεύει να τεθεί σε κατάσταση δυσλειτουργίας, λόγω της αποχώρησης προσωπικού. Ειδικότερα ενόψει καλοκαιριού, όπου οι απαιτήσεις για αύξηση των αιμοληψιών είναι ακόμη μεγαλύτερες, το πρόγραμμα εξορμήσεων θα είναι δύσκολο να εκτελεστεί, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια».

Σημειώνεται πως κάθε καλοκαίρι η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας πραγματοποιεί εξορμήσεις σε περιοχές της περιφέρειας Μαγνησίας, με στόχο τη συγκέντρωση και αύξηση των μονάδων αίματος.

Με επιτυχία η αιμοδοσία

στις Αηδονοφωλιές

Στο πλαίσιο της Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης η Δημοτική Ενότητα Ιωλκού, πραγματοποίησε εθελοντική αιμοδοσία, το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουνίου, στις Αηδονοφωλιές, προκειμένου να ενισχυθεί η τράπεζα Αίματος που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Η αιμοληψία πραγματοποιήθηκε από κινητή μονάδα αιμοληψίας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου.

Οπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς-Ιωλκού-Μακρινίτσας κ. Ιωάννης Γκουντέλιας, η συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία είναι δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και συμβάλλει στην κάλυψη αναγκών αίματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου