ΤΟΠΙΚΑ

Γρίφος τα «βουνά» ανακυκλώσιμων

γρίφος-τα-βουνά-ανακυκλώσιμων-725248

ΤΗ ΛΥΣΗ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΠΕ

Είκοσι ημέρες πέρασαν από τότε που εξερράγη η τοξική βόμβα στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου ΒΙΠΕ, με την καύση περίπου 4.000 τόνων πλαστικού σε εργοστάσιο χωρίς άδεια, αναφέρει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, επαναφέροντας τις άγνωστες –ακόμη- συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την 1η Ιουνίου σε οικόπεδο συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Η διαδικασία των δειγματοληψιών καθοδηγείται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» ενημέρωνε χθες, ερωτηθείς σχετικά, ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Γ. Καλτσογιάννης. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας βρίσκονται εν αναμονή των αναλύσεων των δειγμάτων που λήφθηκαν από τα ανακυκλώσιμα υλικά, καιόμενα ή μη, το έδαφος και το νερό στο σημείο της καταστροφής από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Την ίδια στιγμή, από το Κέντρο Ελέγχου Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΚΕΠΕ) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία συγκέντρωσης κάθε στοιχείου γύρω από την επικείμενη λειτουργία της μονάδας ανακύκλωσης. Στον ιδιοκτήτη έχει δοθεί η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία να δώσει απαντήσεις και να προσκομίσει στοιχεία σχετικά με την συγκέντρωση των χιλιάδων τόνων ανακυκλώσιμου υλικού. Μέρος του γρίφου που επιδιώκει να λύσει το ΚΕΠΕ είναι από πού προήθλε ο μεγάλος όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών, υπό ποιες συνθήκες μεταφέρθηκαν στη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και με ποιες άδειες. Σε αυτά τα ερωτήματα και μια σειρά άλλων έχει, με έγγραφο, αξιώσει απαντήσεις από την εταιρεία σε συγκεκριμένη προθεσμία.

Καμία ενημέρωση Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, μέχρι σήμερα καμία ενημέρωση του πληθυσμού δεν έχει υπάρξει για τις επιπτώσεις στον αέρα, το έδαφος και, κυρίως, στο νερό. «Οι διοξίνες, τα φουράνια και τα βαρέα μέταλλα, είναι δυνατόν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα και να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία 150.000 πολιτών του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και της γύρω περιοχής», τονίζει και επισημαίνει ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό για να μην επιταχύνονται οι διαδικασίες της έρευνες για τις συνέπειες του σοβαρού ατυχήματος.

Υπενθυμίζοντας ότι η υπόθεση αυτή αφορά το ΥΠΕΚΑ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Βόλου, τη ΔΕΥΑΜΒ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και την ΕΤΒΑ, διερωτάται: «Πόσος καιρός άραγε πρέπει να περάσει για να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων; Γιατί αν υπάρχουν συνέπειες, όπως φοβούμαστε, κυρίως στο νερό, πρέπει άμεσα να ενημερωθεί ο πληθυσμός. Στα θέματα της υγείας δεν επιτρέπονται, ολιγωρίες και φυσικά ούτε παιγνίδια. Πολλοί πολίτες ακόμα σήμερα πληρώνουν τις συνέπειες του Τσερνομπίλ».

Αυτοψία στο Σέσκλο Στο μεταξύ, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας με την ίδια ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι Γιάννης Γερόπουλος και Κώστας Βολιώτης, ενημερώνει ότι ακόμη δεν γνωρίζει την τύχη της καταγγελίας που είχε κάνει, υποδεικνύοντας γήπεδο της ίδια εταιρείας στο Σέσκλο, «με αποθηκευμένα τοξικά υλικά, για τα οποία υπάρχει επίσης κίνδυνος πυρκαγιάς, με ανάλογες συνέπειες». Και όπως σχολιάζει, «η ασυδοσία προκύπτει εκεί που κυριαρχεί η ατιμωρησία. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν άμεσα για τα παραπάνω ζητήματα που τους αφορούν και μάλιστα όταν άπτονται της υγείας τους».

Για το χώρο συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών στο Σέσκλο, ο κ. Καλτσογιάννης ανέφερε ότι ήδη, από την πρώτη ημέρα της καταγγελίας, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, στο οποίο εκτός από εκπροσώπους των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας μετέχει και εκπρόσωπος του δήμου Ρήγα Φεραίου, προχώρησε σε αυτοψία του χώρου. Για τις 25 Ιουνίου έχει προσδιοριστεί η επαναληπτική και τελική αυτοψία, ώστε να ακολουθήσει η έκδοση του πορίσματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου