ΤΟΠΙΚΑ

Σφοδρή χαλαζόπτωση στο Ν. Πήλιο

σφοδρή-χαλαζόπτωση-στο-ν-πήλιο-72496

Πληγές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, ενώ συνεχίζεται ο άστατος καιρός

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε χθες το μεσημέρι την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου, επαληθεύοντας τη ρήση του θυμόσοφου λαού «Μάρτης, γδάρτης». Σε διάστημα ενός περίπου τετάρτου, όσο διήρκεσε το φαινόμενο, προκλήθηκαν προβλήματα σε καλλιέργειες, δέντρα και κηπευτικά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, η σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή των Μηλεών διήρκεσε ένα τέταρτο περίπου, από τη 1.15 μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι, και κάλυψε τα πάντα, δημιουργώντας ένα λευκό στρώμα στους δρόμους και χειμωνιάτικο σκηνικό στις αρχές της άνοιξης.

Χαλαζόπτωση μικρότερης έντασης σημειώθηκε, εξάλλου, και στην περιοχή των Λεχωνίων, καθώς και στις περιοχές των Καλών Νερών, της Γατζέας και της Αγριάς, δημιουργώντας ανάλογα προβλήματα.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Καλών Νερών, Κώστα Γραμμένου, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το χαλάζι, που είχε μέγεθος μικρής πέτρας, προκάλεσε ζημιές σε κηπευτικά και σε κήπους, ακόμη και σε δέντρα, λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι καταστράφηκαν τα φυτά που καλλιεργούσε στον κήπο του, ενώ επεσήμανε ότι «δεν έχω ξαναδεί ανάλογο φαινόμενο, κατά το παρελθόν στην περιοχή των Καλών Νερών».

Αποδέκτες της αγωνίας των καλλιεργητών έγιναν οι γεωπόνοι που δραστηριοποιούνται στις περιοχές οι οποίες δέχτηκαν το σφοδρό κύμα χαλαζόπτωσης που σημειώθηκε χθες.

Ο γεωπόνος Κώστας Κουκουβίνης, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή των Λεχωνίων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην περιοχή καλλιεργούνται, μεταξύ άλλων, δαμάσκηνα και κορόμηλα, τα οποία έχουν υποστεί ζημιά, διότι το χαλάζι «πλήγωσε» τον καρπό.

Στα αχλάδια και τα κυδώνια, αντίστοιχα, η ζημιά είναι μικρότερη, αλλά εκφράζονται φόβοι και για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στη διαδικασία της ανθοφορίας, ενώ ακριβής εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Κουκουβίνης επεσήμανε ότι δέχτηκε πολλές τηλεφωνικές κλίσεις από παραγωγούς της γύρω περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη σοδειά τους, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι ανάλογα φαινόμενα χαλαζόπτωσης έχουν σημειωθεί και κατά το παρελθόν, σε διαφορετικές, ωστόσο, χρονικές περιόδους.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου