ΤΟΠΙΚΑ

«Ο Δήμος έδιωξε το χάντμπολ…»

ο-δήμος-έδιωξε-το-χάντμπολ-724590

Σε τροχιά σύγκρουσης Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και Δήμος Βόλου με αφορμή το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Handball που τελικά δεν έγινε ποτέ στο Βόλο.

Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας κατηγορεί το Δήμο Βόλου ότι έχει υιοθετήσει μία τιμολογιακή πολιτική για τον ξενώνα αθλητών στη Ν. Ιωνία, που ξεπερνά ακόμη και εκείνες τις τιμές των ξενοδοχείων της πόλης και κάνει λόγο για «αυθαίρετες υπέρογκες χρεώσεις» στη χρήση των υποδομών του Δήμου εις βάρος της επιχειρηματικότητας.

Τα «πυρά» της Ένωσης, συγκεντρώνει ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, κ. Παύλος Μαβίδης, που εξέδωσε ανακοίνωση για την μη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Handball στο Βόλο «φορτώνοντας» τις ευθύνες στους τοπικούς ξενοδόχους.

Οπως αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας: «είναι απαράδεκτο ο Δήμος να υποδύεται τον επιχειρηματία με δομές και υποδομές που έχουν κατασκευαστεί από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σύμφωνα με την Ένωση το Δ.Σ. έχει αποφασίσει να χρεώνει την χρήση του ξενώνα με 10,00 € το άτομο χωρίς καμία επί πλέον υπηρεσία πέραν της διαμονής, «για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών του Ξενώνα (καθαριότητα, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λ.π.)», τιμή που σύμφωνα με τους ξενοδόχους είναι υψηλότατη σε σχέση με τα ξενοδοχεία της περιοχής μας και συγκεκριμένα του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Βόλου.

«Καταγράφεται με την αναφορά μιας «χαμηλής τιμής» ενώ στην πραγματικότητα είναι μια πανάκριβη τιμή την στιγμή που οι αθλητικοί ξενώνες δεν προσφέρουν πρωινό, ούτε υπηρεσίες εστίασης αλλά και ούτε έχουν τις από τον νόμο υποχρεώσεις που έχει ένα ξενοδοχείο για να λειτουργεί» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας που κατηγορεί ευθέως το Δήμο ότι έχασε το πρωτάθλημα, αντίθετα με τη γειτονική Λάρισα που οι φορείς που ενεπλάκησαν μείωσαν το κόστος της διοργάνωσης τόσο ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθουν, με συνολικό κόστος 25 ευρώ ανά άτομο για τις 5 ημέρες φιλοξενίας.

«Μιλούν οι αριθμοί…

Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, η τιμή διαμονής σε τρίκλινο δωμάτιο (όπως έτσι χρησιμοποιείται σε αθλητικές αποστολές) με πρωινό, με καθημερινή καθαριότητα, με όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ένα ξενοδοχείο, με όλους τους φόρους ΦΠΑ, δημοτικούς φόρους, και με έμμεσους φόρους που αποδίδει στο δημόσιο κορβανά, σε αντίθεση με την εν λόγω δημοτική επιχείρηση είναι πολύ πιο μικρή, ενώ κοστολογικά είναι τριπλάσια σχεδόν υποδεέστερη».

«Στην περίπτωση που ήθελε ο Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου να επιχειρήσει ως ξενοδόχος, θα πρέπει να προσθέσει στην τιμή του τρίκλινου 15,00€ για 3 πρωινά + 60,00€ για έξι γεύματα (πλήρης διατροφή) δηλαδή σύνολο τιμής ενός τρίκλινου συμπεριλαμβανομένης της διαμονής και διατροφής = 105,00€…!!! Και εδώ ο λαός λέει «που πας ρε Καραμήτρο;».

Αυτή είναι η τιμή κύριε Πρόεδρε που στην πραγματικότητα αποφασίσατε ως Δ.Σ… Δεν γνωρίζω την σύνθεσή του αλλά και την ιδιότητα και γνώση των συμβούλων, αλλά το ζητούμενο και βασική αρχή στην κοστολόγηση δεν είναι πόσο κοστίζει αλλά πόσο πρέπει να κοστίζει για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Υπηρεσίες Ξενοδοχείου, δηλαδή κάτι μεταξύ 4 και 5 αστέρων για ομαδική διαμονή είχατε δώσει στην ΟΧΕ ακόμη και με τα 5,00€ το άτομο. Κρατήσατε το φιλέτο του πακέτου, την διαμονή δηλαδή, και τα υπόλοιπα ας τα επιβαρυνθούν οι Ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες που εσείς δεν μπορείτε να προσφέρετε…», σημειώνει με πολύ δεικτικό τρόπο η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Επίσης η Ένωση διευκρινίζει ότι το 2012 στην αντίστοιχη διοργάνωση που τόνωσε για 10 μέρες την οικονομική δραστηριότητα στην πόλη και έδωσε την αθλητική εικόνα, ο Δήμος Βόλου στήριξε με δωρεάν παραχώρηση του Αθλητικού Ξενώνα κατεβάζοντας έτσι το μέσο όρο της τιμής του συνολικού πακέτου.

«Φέτος η αλλαγή της πολιτικής σας την τελευταία στιγμή και η καθυστέρηση των αποφάσεων σας για την διοργάνωση, οδήγησε τους διοργανωτές στη Λάρισα όπου υπήρχε αντίστοιχη με την περσινή οικονομική υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων σε παροχές και επί πλέον συμβολή του στον μηδενισμό του εσωτερικού κόστους μεταφορών», αναφέρει τέλος η Ένωση και καταλήγοντας σημειώνει «Κάντε γνωστό ξεκάθαρα στους δημότες και στην τοπική επιχειρηματικότητα, την αλλαγή της πολιτικής του Δήμου από Χορηγός το 2012 σε «Ξενοδόχο» το 2013 με την κάλυψη των δαπανών σας από δημόσιους πόρους, καλώς ή κακώς αυτό δεν θα το κρίνουμε εμείς ως ξενοδόχοι. Είναι θέμα πολιτικής σας σε αυτήν την οικονομική συγκυρία αλλά θα έπρεπε να το αναφέρετε καθαρά και όχι να δείχνετε τρίτους για να δικαιολογήσετε την πολιτική σας. Είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου και προφανώς και των εποπτευομένων αρχών της επιχειρηματικότητας, να ερευνήσουν το καθεστώς λειτουργίας του Αθλητικού ξενώνα ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ – ΦΟΡΟΙ που αποδίδονται όπως αποδίδονται και αν αποδίδονται καθώς και την νομιμότητα να λειτουργεί ανταγωνιστικά με τους ξενοδόχους-επιχειρηματίες της περιοχής μας κ.λ.π.

Είναι θέμα προς προβληματισμό όλων των εμπλεκομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση ο προσδιορισμός από τα «κόκκινα όρια» μια ανταποδοτικής χρέωσης που επιχειρείται από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές στους δημότες, στους επιχειρηματίες, ειδικότερα τώρα στην χειρότερη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου