ΤΟΠΙΚΑ

Εκτακτη συνέλευση σήμερα για Χαλυβουργία

εκτακτη-συνέλευση-σήμερα-για-χαλυβου-724568

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή έκτακτη συνέλευση βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας.

Οι 350 περίπου εργαζόμενοι θα κληθούν σήμερα να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της πρότασης που κατέθεσε η εταιρεία την προηγούμενη εβδομάδα ζητώντας νέα επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση 20% των αποδοχών τους.

Η έκτακτη συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 2.30 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Η πρόταση που κατατέθηκε ήταν για μείωση των αποδοχών κατά 20% από 1ης Ιουλίου μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2013. Οι εργαζόμενοι στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εκ περιτροπής εργασία από τον προηγούμενο Μάρτιο που έληξε η προηγούμενη επιχειρησιακή με μειωμένες αποδοχές κατά 18%.

Το προσωπικό στις αρχές Ιουνίου περίμενε να επιστρέψει κανονικά στην εργασία του, όμως και πάλι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η εκ περιτροπής εργασία θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Πριν από λίγες μέρες ωστόσο επανήλθε με νέα πρόταση για μειώσεις 20%.

Χθες για το θέμα συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου που φέρεται να είναι αρνητικό σε μία τέτοια εξέλιξη, ενώ αρνητικό είναι και το κλίμα μέσα στις δύο μονάδες που διατηρεί η Χαλυβουργία σε Βόλο και Βελεστίνο, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει καταστήσει σαφές ότι σε διαφορετική περίπτωση θα γίνουν απολύσεις εργαζομένων.

Η εταιρεία επικαλείται και πάλι για τη μείωση των αποδοχών, τη βιωσιμότητα της εταιρείας και το υψηλό κόστος, εάν και το σωματείο αμφισβητεί ευθέως την επιχειρηματολογία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγωγή έχει αυξηθεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα και ενώ το προσωπικό βρίσκεται ακόμη σε εκ περιτροπής εργασία, αρκετοί εργαζόμενοι να απασχολούνται υπερωριακά προκειμένου να «βγει η δουλειά».

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι παραγγελίες του εσωτερικού έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2008 – 2012, ενώ με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία η μείωση συνεχίζεται και το 2013. Παράλληλα οι εξαγωγές όχι μόνο δεν μπορούν να αναπληρώσουν τον περιορισμό της εσωτερικής ζήτησης, αλλά αντίθετα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα καθ’ όσον λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας σε σχέση με τους ανταγωνιστές του εξωτερικού, δεν είναι εφικτή η επίτευξη ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου