ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα για αυθαίρετα στο Δήμο Αγριάς

πρόστιμα-για-αυθαίρετα-στο-δήμο-αγριά-571903

Πρόστιμο 308.176 ευρώ επέβαλε η πολεοδομία στο Δήμο Αγριάς για ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων. Την ίδια ώρα εκκρεμούν εις βάρος του δήμου διαταγές πληρωμών δέκα ιδιοκτητών από αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις από την επέκταση σχεδίου πόλης συνολικού ποσού 1.156.201, που εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο Βόλου.

Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για αναγκαστική και επείγουσα κατάσχεση οικοπέδου του δήμου από ιδιώτες για χρέη από απαλλοτριώσεις.

Η διαδικασία κατάσχεσης ανεστάλη και ο διεκδικητής Γρηγόρης Σελιμάς θέλησε να δώσει στοιχεία για την υπόθεση. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, «εγώ διεκδικώ τα λεφτά μου και τίποτα άλλο και θα κάνω ό,τι μπορώ».

Μετά την αναστολή της απόφασης της αναγκαστικής κατάσχεσης οικοπέδου έκτασης 1.585,50 τ.μ. με τα κτίσματα που βρίσκονται σε αυτό, το οποίο είναι μέσα στην πόλη της Αγριάς, στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Πηλίου, ο κ. Σελιμάς θέλησε να απευθυνθεί στην Πολεοδομία για να διαπιστώσει εάν τα κτίσματα που βρίσκονται στο υπό κατάσχεση οικόπεδο είναι αυθαίρετα ή όχι.

«Έκρινα σωστό να το κάνω, γιατί ήξερα από το σχέδιο πόλης ότι η εν λόγω περιοχή προοριζόταν αμιγώς για κατοικία και όχι για δημόσια κτίσματα. Θέλησα λοιπόν να απευθυνθώ στην πολεοδομία», επισημαίνει ο κ. Σελιμάς.

Κλιμάκιο της Πολεοδομίας έκανε αυτοψία στο σημείο στις 17 Ιουλίου και διαπίστωσε ότι έχει κατασκευαστεί ισόγειο κτίσμα, εκκλησία, w.c., κέντρο πληροφοριών, πέτρινη περίφραξη ύψους περίπου 40 εκατοστών, όλα χωρίς οικοδομική άδεια κατά παράβαση του άρθρου 22 του ΓΟΚ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Πολεοδομίας, «η οικοδομή αυτή πρέπει να κατεδαφιστεί, εκτός αν ο ιδιοκτήτης ή ο κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλει σχετική ένσταση κατ’ αυτής».

Η ένσταση θα πρέπει να υποβληθεί στην Πολεοδομία μέσα στο πλαίσιο της προβλεπόμενης προθεσμίας, ενώ αν παρέλθει το χρονικό περιθώριο το αυθαίρετο θα κατεδαφιστεί. Να σημειωθεί ότι αντί ένστασης στην ίδια προθεσμία μπορεί να υποβληθεί αίτηση – δήλωση ότι ο ενδιαφερόμενος αποδέχεται την έκθεση ανεπιφύλακτα και τις τυχόν διορθώσεις που θα κάνει η υπηρεσία όσον αφορά στο ύψος των προστίμων ώστε να τύχει μείωσης αυτών κατά 30%.

Να αναφερθεί ότι το πρόστιμο της ανέγερσης είναι 205.451 ευρώ και το πρόστιμο της διατήρησης είναι 102.725 ευρώ.

Την ίδια ώρα και ενώ εκκρεμεί πλέον το πρόστιμο της Πολεοδομίας έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής από δέκα ιδιοκτήτες, μεταξύ αυτών και η Αικατερίνη Αλεξίου, η σύζυγος του Γρηγορίου Σελιμά για ποσό 71.000 ευρώ όπως και η ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων με το ποσό των 258.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1.156.201, ενώ μαζί με τα έξοδα και τις δικαστικές δαπάνες οι αποζημιώσεις φτάνουν τα 1,3 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά οι ιδιοκτήτες αναφέρουν σε έγγραφό τους πως «ο δήμος Αγριάς οφείλει αποζημιώσεις σε δέκα ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν εκδώσει σε βάρος του δήμου διαταγές πληρωμής και δεν έχουν πάρει ούτε μια δραχμή μέχρι σήμερα, ούτε τους έχει προσφερθεί κάποιο ποσό παρά μόνο κλήθηκαν και τους ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τμηματική καταβολή».

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται πως «έχουν κατασχεθεί ακίνητα του Δήμου Αγριάς, το πρώτο απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό, για το οποίο ο δήμος Αγριάς ισχυρίζεται ότι τα κτίρια που υπάρχουν σε αυτό εξυπηρετούν δημοτικούς σκοπούς. Είναι ανακριβές, πρόκειται για αυθαίρετα κτίρια για τα οποία έχει επιβληθεί πρόστιμο και το ζήτημα των κτιρίων, της ύπαρξής τους, πώς κατασκευάστηκαν, από ποιον και για ποιο λόγο, αποτελούν ερωτήματα ποινικής δικογραφίας που έχει ήδη σχηματιστεί σε βάρος της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου».

Να αναφερθεί δε ότι μετά την αναστολή κατάσχεσης η κ. Αλεξίου, η σύζυγος του κ. Σελιμά, τις χαρακτηρίζει εσφαλμένες και έχει σκοπό να ζητήσει έρευνα από τα αρμόδια όργανα των δικαστηρίων.

Για το ζήτημα αυτό όμως αναφορά έγινε και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να καταγγέλλει το Δήμαρχο Αγριάς Θωμά Παπαευθυμίου για «παράληψη θεσμικής ενημέρωσης του Σώματος για ένα σοβαρό πρόστιμο που επέβαλε η Πολεοδομία στο δήμο Αγριάς».

Ο ίδιος ζητάει απαντήσεις για το θέμα αυτό, που αποτελεί συνέχεια τής χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και άδεια κατεδάφισης, κατεδάφιση κτιρίων που προϋπήρχαν στο χώρο των αυθαίρετων κατασκευών.

«Η προσωπική ευθύνη του κου Παπαευθυμίου είναι μεγάλη, όταν το ποσό του προστίμου θα το φορτωθούν οι συμπολίτες μας και ο Δήμος».

Όπως επισήμανε ο κ. Παπαευθυμίου σε παλαιότερες δηλώσεις του, από τη ρυμοτόμηση που έγινε στην Αγριά εξαιτίας της επέκτασης του σχεδίου πόλης ο δήμος οφείλει συνολικά σε ιδιώτες από απαλλοτριώσεις το ποσό των 7 εκ. ευρώ. Μέχρι και σήμερα έχουν καταβληθεί τα 1.438.610 εκ. ευρώ.

«Έχουμε πάρει απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο τις συγκεκριμένες οφειλές να τις καταβάλλει ο δήμος με δόσεις. Έχει γίνει δηλαδή διακανονισμός με τους ιδιώτες και δίνουμε κάποιο ποσό», επισημαίνει ο κ. Παπαευθυμίου.

Ο ίδιος, ερωτηθείς για ποιο λόγο από την στιγμή που υπάρχει ο διακανονισμός οι εν λόγω ιδιώτες προχωράνε σε κατάσχεση, επισήμανε ότι «δεν ξέρω γιατί δεν δέχονται τον διακανονισμό. Εμένα μου φαίνεται σαν εκβιασμός, εφόσον έχουν συμφωνηθεί άλλα πράγματα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου