ΤΟΠΙΚΑ

Εξαπάτησαν 38 εμπόρους μέσω εικονικών επιχειρήσεων

εξαπάτησαν-38-εμπόρους-μέσω-εικονικών-ε-722116

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης σε βάρος τουλάχιστον 38 εμπόρων και εταιρειών, μέσω εικονικών επιχειρήσεων. Σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 23 ατόμων.

Η οικονομική ζημία τους, σε αξία προϊόντων, υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ. Επίσης συνελήφθη 52χρονος ιδιοκτήτης υπεραγοράς τροφίμων – μέλος του κυκλώματος, διότι χρησιμοποιούσε αποθήκη, στην οποία κατασχέθηκαν πάνω από 13.000 φιάλες απομιμητικού προϊόντος υγρού απορρυπαντικού.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μάλιστα διατηρεί και πέντε σούπερ μάρκετ στην περιοχή του Βόλου και του Αλμυρού.

Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι 11 από αυτούς, από το Μάιο του 2012 έως τον Μάιο φέτος, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ιδρύοντας τέσσερις εικονικές ατομικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων έχει παύσει. Σκοπός της οργάνωσης ήταν το παράνομο περιουσιακό όφελος, έχοντας την άμεση συνέργεια των λοιπών 12 κατηγορουμένων.

Πέντε εκ των μελών της οργάνωσης, ίδρυσαν τέσσερις εικονικές ατομικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Βέροια και Αθήνα, με «τυπικούς» ιδιοκτήτες τέσσερις συνεργούς – μέλη της, ενώ αφανείς διευθύνοντες των επιχειρήσεων ήταν οι πέντε προαναφερόμενοι. Επιπλέον, ενοικίαζαν γραφεία, αποθήκες, προσελάμβαναν υπαλλήλους, διαμορφώνοντας όλη την υποδομή για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους.

Αρχικώς, προκειμένου να πείσουν για τη φερεγγυότητα – αξιοπιστία των εν λόγω εικονικών επιχειρήσεων και να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των εμπόρων, προέβησαν σε αγορές μικρών ποσοτήτων προϊόντων, για τις οποίες κατέβαλαν άμεσα το αντίτιμο. Επίσης, για το σκοπό αυτό υπέβαλλαν ψευδείς φορολογικές δηλώσεις, υψηλών εισοδημάτων, λαμβάνοντας αντίστοιχες βεβαιώσεις.

Στη συνέχεια έκαναν παραγγελίες από τους παθόντες, με χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών, οι οποίες αποδεικνύονταν ακάλυπτες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης εξέδωσαν 168 ακάλυπτες επιταγές, αποκομίζοντας προϊόντα συνολικής αξίας2.080.953,16 ευρώ, ενώ από την εξαπάτηση των 38 παθόντων προσπορίστηκαν χρηματικό όφελος ύψους 848.985,32 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου