ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντική συνεργασία του Τμήματος Βιοχημείας

σημαντική-συνεργασία-του-τμήματος-βι-722084

Το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο εργαστήριο του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα με τη συνδρομή του περιφερειακού συμβούλου Θανάση Παιδή και της οργανωτικής επιτροπής του Phaethon Marathon, έχουν οργανώσει συλλογή αίματος μικρής ποσότητας από τους αθλητές του Κυριακάτικου μαραθωνίου, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα, οι συγκεκριμένοι αθλητές να λειτουργήσουν σαν δότες σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα οργανωμένα τέτοια προσπάθεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση: «εξαιτίας της μεγάλης καταπόνησης κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο ανθρώπινος οργανισμός επιστρατεύει μηχανισμούς για να επιδιορθώσει τις μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές ιστών ειδικά του πνεύμονα, των νεφρών και των μυών. Αυτό αποδείχτηκε ότι γίνεται με κινητοποίηση αρχέγονων κυττάρων από το μυελό των οστών. Αυτά τα κύτταρα είναι εκείνα που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε νεφρικά, μυικά και πνευμονικά κάτω από ειδικές συνθήκες.

Το 2009 μια ομάδα Ελλήνων ερευνητών (Goussetis και συνεργάτες, BloodCells, Molecules and Diseases, 2009) απέδειξαν ότι στο αίμα των Σπαρταθλητών μετά τον αγώνα εμφανίστηκαν αυτά τα κύτταρα για το λόγο που είπαμε. Το εύρημα αυτό κάνει τα άτομα αυτά ανεκτίμητα, γιατί το αίμα τους μπορεί να αποτελέσει μόσχευμα για ασθενείς που χρειάζονται μοσχεύματα για νεφρικό ιστό, πνευμονικό, μυικό.

Πραγματικά εκπληκτικό εύρημα. Ποιος το περίμενε.

Οι αγώνες ψυχής, όπως αυτοί του Phaethon Marathon, γίνονται από άτομα με μια ιδιαίτερη ψυχολογία που για διάφορους λόγους επιζητούν να ανακαλύψουν τα ανθρώπινα όρια. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο που η φύση επέλεξε να δώσει σε αυτούς τους αθλητές τη δυνατότητα να γίνονται δότες μοσχεύματος μετά από μια τέτοια καταπόνηση. Ίσως (λέω ίσως) η πονηρά φύση να ξέρει τι κάνει ( και συνήθως ξέρει). Γιατί είναι απείρως καλύτερο να διαχειριστεί τη δυνατότητα αυτή ένας άνθρωπος με το αξιακό σύστημα του υπερμαραθωνοδρόμου, παρά ένας καθημερινός άνθρωπος που μάλλον θα έβλεπε τη δυνατότητά του αυτή ικανότητα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου