Ακαριαίος θάνατος στη Σαντορίνη, όπου εργάζονταν, όταν το Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε φίλος του καρφώθηκε σε δέντρο
Σαν κεραυνός έπεσε στο Βόλο το άγγελμα θανάτου του 41χρονου Αλέξανδρου Μακρυγιάννη, κωπηλάτη της σύγχρονης Αργούς και μέλους της ποιητικής ομάδας Volos Poetry Slam. Στη Σαντορίνη, όπου τα δύο τελευταία χρόνια τον οδήγησαν επαγγελματικοί λόγοι, ο άτυχος πατέρας δύο ανήλικων κοριτσιών, βρήκε ακαριαίο θάνατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κοντά στα Φηρά.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Η μοίρα έδειξε το σκληρό της πρόσωπο… Στη Σαντορίνη, μόλις την περασμένη Παρασκευή, είχε αφιχθεί ο 67χρονος πατέρας του -η μητέρα του δεν βρίσκονταν στη ζωή- προκειμένου να επισκεφθεί το λατρεμένο του μοναχοπαίδι και να περάσει μερικές ημέρες μαζί του, στο νησί όπου εργάζονταν τελευταία.
Οι προσκλήσεις του Αλέξανδρου προς τον πατέρα του να τον επισκεφθεί ήταν αλλεπάλληλες τα τελευταία δύο χρόνια. Χθες, ο 67χρονος επέστρεφε αεροπορικώς για το Βόλο από τη Σαντορίνη, αφού επωμίστηκε μέσα στη συντριβή του να τακτοποιήσει τις δυσβάσταχτες λεπτομέρειες, ώστε η σορός του μονάκριβου του να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του.
Ηταν ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, όταν ο Αλέξανδρος ως συνεπιβάτης Ι.Χ. αυτοκινήτου, με οδηγό 34χρονο φίλο του και πιθανότατα συνάδελφό του -πληροφορίες ανέφεραν ότι είχαν πάρει το δρόμο της επιστροφής από την ταβέρνα όπου εργάζονταν προς το σπίτι τους- έμελε να αφήσει την τελευταία του πνοή. Το αυτοκίνητο, κινούμενο στην επαρχιακή οδό Φηρών – Καρτεράδου Θήρας, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βγήκε από την πορεία του και προσέκρουσε με σφοδρότητα σε δέντρο.
Οδηγός και συνοδηγός εγκλωβίστηκαν μέσα στα κουβαριασμένα σίδερα του οχήματος. Πυροσβέστες ανέλαβαν την επιχείρηση απεγκλωβισμού και η διακομιδή τους έγινε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Θήρας. Εκεί, οι γιατροί απλά διαπίστωσαν το θάνατο του 41χρονου. Ο 34χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται διασωληνωμένος.
Ο Αλέξανδρος Μακρυγιάννης δε φοβήθηκε ποτέ τη ζωή και τις δυσκολίες της. Μαζί με τη σύζυγο του και τα δυο τους παιδάκια ζούσαν τα προηγούμενα χρόνια στη Γερμανία, όπου μετακόμισαν για λόγους εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια, ο Αλέξανδρος βρίσκονταν μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Αναζητούσε δουλειά στο Βόλο, εργάζονταν σε οποιαδήποτε θέση του προσφέρονταν και έστελνε χρήματα στην οικογένειά του, ελπίζοντας ότι θα προετοίμαζε το έδαφος, ώστε και τα αγαπημένα του πρόσωπα να μπορέσουν σύντομα να μετακομίσουν στο Βόλο.
Το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε στη Σαντορίνη και βρήκε δουλειά σε ταβέρνα, την οποία συνέχισε και φέτος. Όπου και αν βρίσκονταν, πάντως, ο τρόπος που επικοινωνούσε με τους γύρω του ήταν τα ποιήματα…
Απήγγειλε με έναν μοναδικό τρόπο, σερβίροντας σε ταβέρνες ή συνομιλώντας με όσους γνώριζε. «Με εντυπωσίασε η ευχέρειά του στο να παρουσιάζει από στήθους τα ποιήματα του, καθώς και ο τρόπος επικοινωνίας του με το κοινό», έλεγε η δικηγόρος Ελενα Ψαραλίδου και συντονίστρια της ποιητικής ομάδας Volos Poetry Slam, όταν σε ειδική εκδήλωση στη Χάρτα, παρουσίαζε την ποιητική συλλογή του Αλέξανδρου Μακρυγιάννη, υπό τον τίτλο «Φτου και βγαίνω…», το οποίο ο ίδιος διένειμε δωρεάν.
«Είχε τη δυνατότητα να απαγγέλλει σαν να επικοινωνούσε με μια ανώτερη δύναμη, με μία έμπνευση ξεχωριστή, με έναν τρόπο που σε καθήλωνε», περιέγραφε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ συγκλονισμένη η κ. Ψαραλίδου.
Ο Αλέξανδρος ήταν μέλος της ποιητικής ομάδας στο Βόλο, από την πρώτη στιγμή της σύστασής της, το 2010, μετά από διαγωνισμό στον οποίο έλαβε μέρος και ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή. «Έγραφε ποιήματα, όπως ανέπνεε. Τόσο φυσικά», ανέφερε η Ψαραλίδου.
«Λέγομαι Αλέξανδρος Μακρυγιάννης. Γεννήθηκαν το 1972 στο Βόλο», έγραφε στην ποιητική συλλογή που εξέδωσε. «Ανά διαστήματα σε σύμμαχο το χάρτινο καθρέφτη, σιωπηλές θαλασσοδέρνονται οι σκέψεις, σε απύθμενο των ιδεών ωκεανό.
Τα σύμβολα τα γραμμικά καράβι στους αιώνες, το φως του φάρου ακολουθούν του ονειρεμένου κόλπου, του λιμανιού του άυλου, του γνώστη του αγνώστου», ήταν ο τρόπος που παρουσίαζε το βιβλίο του με τις 24 ποιητικές ματιές.
Στο πλήρωμα της Αργούς
Ο Αλέξανδρος Μακρυγιάννης ήταν ένας από τους κωπηλάτες στο ταξίδι της Αργούς. Ενας από τους κωπηλάτες που έπιασαν τα κουπιά του μυθικού πλοίου, τα πανιά του οποίου άνοιξαν μετά από 3.500 χρόνια, στις 14 Ιουνίου 2008, για το επιστημονικό – πειραματικό ταξίδι στην Αδριατική. Ενας από τους σύγχρονους Αργοναύτες που ξεκινούσαν τότε από την αρχαία Ιωλκό, το σημερινό Βόλο, για να διασχίσουν τα νερά της Μεσογείου και της Αδριατικής, με τερματικό σταθμό τη Βενετία, μεταφέροντας τα μηνύματα του πολιτισμού, της ειρήνης, της φιλίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αργοναύτες», Κώστας Κεχαϊδης, μίλησε χθες για έναν θαυμάσιο άνθρωπο, έναν καταπληκτικό χαρακτήρα, πάντοτε με το χαμόγελο και διάθεση προσφοράς, με καρδιά ανοιχτή και ευαίσθητη.
Η κηδεία του άτυχου 41χρονου θα γίνει αυριο Παρασκευη στις 10.30 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου.