ΤΟΠΙΚΑ

Μύδροι κατά Κώστα Πουλάκη απο ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη και Αχ. Μπέο

μύδροι-κατά-κώστα-πουλάκη-απο-κεδε-γ-π-72201

Συνεχίζεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΚΕΔΕ – γ.γ. υπ. Εσωτερικών με φόντο την αργία Αχ. Μπέου

Νέα πυρά κατά του γενικού γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, δίνοντας συνέχεια στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με φόντο την αργία του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου. Ο κ. Πατούλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη κατηγόρησε τον Κ. Πουλάκη ότι εισηγήθηκε την αργία Μπέου γιατί έχει προσωπικά μαζί του. Σε νέα ανακοίνωση δε, που εξέδωσε η ΚΕΔΕ, ο γενικός γραμματέας κατηγορείται ότι «απευθύνεται στο κομματικό του ακροατήριο», ότι «έχει επιλεκτική μνήμη» και ότι «κρύβεται πίσω από πεπραγμένα άλλων κυβερνήσεων για να δικαιολογήσει την απραξία της δικής του κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της διαφθοράς (…) η οποία δεν γίνεται με μονομερείς ενέργειες, νομοσχέδια και διατάξεις που στοχεύουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα».

Υπενθυμίζεται ότι το «φιτίλι» της αντιπαράθεσης, άναψε άρθρο του διευθυντή του aftodioikisi.gr Χρίστου Βούζα, «Ο Μπέος σε ρόλο… Οβελίξ», στο οποίο απάντησε ο κ. Πουλάκης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Ηλία Τσέλιγκα, στην Εισαγγελία Βόλου αλλά και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη για την «υπόθεση Μπέου». Σε αυστηρό ύφος απάντησε η ΚΕΔΕ στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών καλώντας τον να ζητήσει δημόσια συγνώμη και να σταματήσει τη συκοφάντηση και στοχοποίηση των δημάρχων, για να ανταπαντήσει ο κ. Πουλάκης ότι «ενισχύεται η αντίληψη που προσπαθεί να ανατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών ότι οι δήμοι είναι εστίες γενικευμένης διαφθοράς».

Αργία λόγω… προσωπικών

Χθες, δόθηκε νέα συνέχεια στην κόντρα ΚΕΔΕ – γ.γ. υπουργείου Εσωτερικών. Οπως καταγράφεται στο aftodioikisi.gr, ο κ. Πατούλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, κατηγόρησε τον κ. Πουλάκη ότι «εισηγήθηκε την αργία Μπέου γιατί έχει προσωπικά μαζί του».

Παράλληλα απαντώντας στην τελευταία ανακοίνωση του κ. Πουλάκη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ψέγει τον πρώτο ότι «απευθύνεται στο κομματικό του ακροατήριο κι όχι στους δημάρχους και τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού».

Δύο μέτρα και σταθμά

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι η θέση ότι οι δήμαρχοι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα από την Κεντρική Εξουσία, σε σχέση με τα πρόσωπα που κατέχουν άλλα δημόσια αξιώματα (γενικοί γραμματείς, βουλευτές, υπουργοί), όσον αφορά τις ποινές που μπορούν να τους επιβληθούν σε περίπτωση παραπομπής τους στη Δικαιοσύνη και χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, είναι θέση που προέκυψε και ψηφίστηκε στην πρόσφατη έκτακτη Γενική Συνέλευση των δημάρχων. «Συμφέρει τον κ. Πουλάκη να παρουσιάζει τη θέση αυτή, ως ταύτιση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. με το δήμαρχο Βόλου κ. Μπέο. Αυτή τη γραμμή άλλωστε αναπαραγάγουν σήμερα μέσω της κομματικής τους εφημερίδας. Ομως δεν είναι αυτή η αλήθεια. Αν για τον κ. Πουλάκη η Γενική Συνέλευση των δημάρχων δεν αποτελεί εκφραστή των θέσεων της Αυτοδιοίκησης, του ζητούμε συγνώμη. Την επόμενη φορά τις θέσεις μας θα φροντίσουμε να τις εκφράσει ο θυρωρός της Κουμουνδούρου. Φαίνεται ότι τις δικές του απόψεις τις αποδέχεται ευκολότερα ο κ. Γενικός Γραμματέας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Ασθενής μνήμη

Η ΚΕΔΕ διαψεύδει τον κ. Πουλάκη όταν ισχυρίζεται ότι το μόνο από τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης που υποστήριξε αυτοπροσώπως ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, ήταν αυτό που αφορούσε την αργία των δημάρχων. «Στις πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία όχι μόνον του κ. Πουλάκη, αλλά και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του, συζητιούνται όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Δεν κρίνουμε σκόπιμο να αναζητήσουμε εμείς τις αιτίες της ασθενούς ή καλύτερα επιλεκτικής μνήμης του κ. Γενικού», επισημαίνεται.

Μονομερείς ενέργειες

Επίσης, στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, αφήνει αιχμές ότι «η κοινοβουλευτική νομιμοποίηση που επικαλείται ο κ. Πουλάκης, όσον αφορά την ψήφιση του παράλληλου προγράμματος στο οποίο περιλαμβανόταν και η επίμαχη διάταξη, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί για μας επαρκή λόγο για να την αποδεχθούμε. Ας μην ξεχνά ο κ. Πουλάκης ότι από τη σημερινή Κυβέρνηση, τη Βουλή και τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουν ψηφιστεί μέτρα και νομοθετήματα, όπως π.χ. η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δήμευση των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων, το τρίτο μνημόνιο, τα capital controls κλπ. (…). Αντί να κρύβεται ο κ. Γενικός Γραμματέας πίσω από τα πεπραγμένα άλλων κυβερνήσεωνγια να δικαιολογήσει την απραξία της δικής του κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, εμείς του προτείνουμε κάτι απλό: να συνεργαστούμε από κοινού, ώστε να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών για την αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση. Η ανατροπή της κρατούσας και άδικης αντίληψης ότι οι Δήμοι είναι εστίες γενικευμένης διαφθοράς δεν γίνεται με μονομερείς ενέργειες, με νομοσχέδια και διατάξεις που στοχεύουν συγκεκριμένα πρόσωπα,αντί να στοχεύουν τις αιτίες που δημιουργούν «αρρωστημένες καταστάσεις» που ταλαιπωρούν τη χώρα και βλάπτουν το κύρος των θεσμών και του ίδιου του πολιτικού συστήματος», αναφέρει η ΚΕΔΕ.

Επίθεση Αχ. Μπέου κατά Κ. Πουλάκη

Μύδρους εξαπέλυσε χθες ο αιρετός δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, κατά του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, μιλώντας το μεσημέρι στην εκπομπή της TRT «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» με το Σωτήρη Πολύζο, με αφορμή τον «πόλεμο» που εξελίσσεται μεταξύ ΚΕΔΕ και Κώστα Πουλάκη τα τελευταία 24ωρα.

Ο κ. Μπέος διέψευσε τον ισχυρισμό Κ. Πουλάκη ότι τα Χριστούγεννα που ήταν στο Βόλο βρέθηκε υπό παρακολούθηση από μπράβους του. «Είναι ψευδές, είναι αλητεία. Ο κ. Πουλάκης είναι ένας κοπρίτης της πολιτικής. Είναι ένας πολιτικός απατεώνας, αλλά δεν περίμενα να είναι και πολιτικός αλήτης», είπε χαρακτηρίζοντάς τον επίσης «ανεπάγγελτο», «παιδί του κομματικού σωλήνα», «περαστικό».

Οπως ανέφερε ο ίδιος δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ με μπράβους, παρά μόνο με την οικογένειά του, δημοτικούς συμβούλους, φίλους και συνεργάτες του. «Οταν σε ενοχλεί κάποιος δεν το καταγγέλλεις πέντε μήνες αργότερα», είπε με νόημα. Οπως μάλιστα ανέφερε, σκέφτηκε να υποβάλλει μήνυση δεδομένου ότι σε όλα υπάρχουν κόκκινες γραμμές, μετά όμως από παρότρυνση των δικηγόρων του, συνεργατών του και συμβούλων του, αποφάσισε ότι «δεν αξίζει τον κόπο». Ο Αχιλλέας Μπέος, διέψευσε και τις αιχμές του κ. Πουλάκη ότι παρενέβη υπέρ του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης για να μην τεθεί σε αργία. «Εχω πολύ μεγάλες πλάτες και δεν χρειάζομαι πλάτες από κανένα. Ο κ. Πατούλης εκπροσωπεί το σύνολο των δήμων και μετέφερε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των δημάρχων που ζητούν απόσυρση ενός αντισυνταγματικού Νόμου», είπε χαρακτηριστικά. Αντιθέτως υποστήριξε ότι έχει πέσει θύμα διωγμούαπό αριστερή κυβέρνηση για ανεξήγητους λόγους και κατονόμασε τον κ. Πουλάκη ότι ήταν εκείνος που παρενέβη για να επισπευστεί η αργία του τόσο στην Αποκεντρωμένη, όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στη δικαιοσύνη προτρέποντας τον Ιάσονα Αποστολάκη να καταθέσει μήνυση εις βάτος του για αντιποίηση αρχής.

Ισχυρίστηκε ότι ο Κ. Πουλάκης έχει εμπάθεια μαζί του. «Ομως υπάρχει Θεός και υπάρχει και θεία δίκη», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσει να είναι δήμαρχος Βόλου -«τελώ προσωρινά σε αργία», ανέφερε- κι ότι δεν θα του απαγορεύσει «κανένας παράλογος» να βρίσκεται στο δημαρχείο, να μιλάει με τους συνεργάτες του και να εκφράζει την άποψή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου