ΤΟΠΙΚΑ

Χειροπέδες για χρέη 17 εκατ.

χειροπέδες-για-χρέη-17-εκατ-721590

Σε αναπόσπαστο κομμάτι του αστυνομικού δελτίου έχουν μετατραπεί οι συλλήψεις επαγγελματιών και εκπροσώπων επιχειρήσεων για χρέη στο δημόσιο. Στο σύνολό τους πλέον οι οφειλέτες εμφανίζονται οικειοθελώς στις αστυνομικές υπηρεσίες της Μαγνησίας, ζητώντας τη… σύλληψή τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Το μπαράζ των συλλήψεων για οφειλές προς το δημόσιο συνεχίζεται και η λίστα με μεγάλους ή μικρότερους οφειλέτες μακραίνει διαρκώς. Από σιδεράδες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων οικοδομικών υλικών, διαχειριστές εταιρειών εμπορίας λαχανικών και μεταφορικών εταιρειών, μέχρι εργολάβους, αυτοκινητιστές και διαχειριστές τουριστικών επιχειρήσεων, συνεχίζουν να παρουσιάζονται ενώπιον των αστυνομικών αρχών, ώστε να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο «χορός» των συλλήψεων οφειλετών άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2011. Μέχρι και χθες, οπότε συνελήφθη 44χρονη διευθύνων σύμβουλος εμπορικής εταιρείας, ο αριθμός των συλληφθέντων στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα στοιχεία, έφτανε τους 62.

Από τις αρχές του 2013, στις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες, κυρίως στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, παρουσιάστηκαν αυτοβούλως 15 οφειλέτες, για χρέη τα οποία συνολικά ανέρχονται στα 2.969.902 ευρώ. Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της σύλληψης, πίσω από το σύνολο μέχρι και χθες των συλλήψεων στη Μαγνησία, κρύβεται ποσό 16.999.440 ευρώ. Τα ποσά ξεκινούν από 15.043 ευρώ και φτάνουν και σε επταψήφιους αριθμούς.

Υπόθεση, της οποίας η οφειλή προς το δημόσιο είχε σπάσει ρεκόρ -και συνεχίζει να το διατηρεί- ήταν εκείνη του επιχειρηματία της Σκιάθου, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο 62χρονος επιχειρηματίες δεν συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις όσων παραδόθηκαν στην Αστυνομία. Είχε εντοπιστεί και συλληφθεί, με βάση ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του για μη καταβολή ατομικών χρεών προς το Δημόσιο, ύψους 3.087.307,83 ευρώ!

Οι χειροπέδες, πάντως, ως όπλο στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, κρίνεται από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του αναποτελεσματικό για την είσπραξη των οφειλών.

Το νομικό πλαίσιο που θεσπίστηκε τον Φεβρουάριο του 2011 για τους οφειλέτες του δημοσίου προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους δεν τακτοποιούν τα χρέη τους. Η μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο αποτελεί, όπως προβλέπεται, διαρκές αδίκημα, με συνέπεια την παραπομπή του οφειλέτη ενώπιον της Δικαιοσύνης με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Το αυτόφωρο ισχύει για τις περιπτώσεις χρεών άνω των 5.000 ευρώ, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημερομηνία που έπρεπε να εξοφληθούν.

Κατά εκατοντάδες σε όλη τη χώρα, οφειλέτες οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια και πέτυχαν την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους, προχωρώντας σε ρύθμιση της οφειλής. Το μέτρο φαίνεται ότι δεν έφερε, ωστόσο, τα επιθυμητά αποτελέσματα στα κρατικά ταμεία, με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκτός αυτού, όλοι οι οφειλέτες του Δημοσίου σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, μπήκαν στο ίδιο «τσουβάλι», παρά το γεγονός ότι πίσω από τις χειροπέδες εκτυλίσσονται διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες.

Εστω και διστακτικά, εκφράστηκε η δυσφορία για το γεγονός ότι καθ’ όλα τυπικοί μέχρι πρότινος φορολογούμενοι, οι οποίοι υπέστησαν καταστροφή υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης ή άλλοι που δεν έχουν στεγνώσει από ρευστό εξαιτίας της στάσης πληρωμών του Δημοσίου, βρέθηκαν στο ίδιο ζύγι, με φορολογούμενους που επί χρόνια έγραφαν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Εφορίας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους…

Σε άλλη περίπτωση, ο φορολογικός μηχανισμός θυμήθηκε να ξυπνήσει από τη λήθη, εταιρείες που αποτελούν ακόμη και για δεκαετίες «φαντάσματα» ή να κυνηγήσει με τις χειροπέδες άτομα που πέρασαν από θέσεις ευθύνης σε εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης και σε βάρος των οποίων τοκίζονταν διαρκώς παλιά πρόστιμα, φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη.

Συνελήφθη στο Βόλο 44χρονη για οφειλές προς το δημόσιο

Συνελήφθη χθες το πρωί στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας 44χρονη ημεδαπή για οφειλές προς το δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η 44χρονη, διευθύνων σύμβουλος εμπορικής εταιρείας, προσήλθε οικειοθελώς στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου και συνελήφθη, διότι δεν είχε καταβάλει προς το δημόσιο χρέη, συνολικού ύψους 218.095,03 ευρώ.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.
Κατηγορείται για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου