ΤΟΠΙΚΑ

Βροντερό όχι…

βροντερό-όχι-721586

Κραυγή αγωνίας χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου από κοινωνικές ομάδες που βλέπουν την πόρτα της εξόδου με την επικείμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που συμφώνησαν Κυβέρνηση και τρόικα και το οποίο ψηφίζεται τελικά αύριο από τη Βουλή. Καθηγητές, σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνόμοι, ένωσαν τη φωνή τους με τους αιρετούς στο Δήμο Βόλου και εξέφρασαν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα…

Εισηγούμενος το θέμα στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Βόλου, Π. Σκοτινιώτης και αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν στο τριήμερο κλείσιμο των Δήμων που αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ( ΚΕΔΕ ) στη διευρυμένη συνεδρίαση που αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή, επανέλαβε όσα υποστήριξε και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το περασμένο Σάββατο. Δηλαδή ότι η μόνη δημοκρατική και πολιτικά υπεύθυνη λύση είναι, όπως είπε: «η επίσπευση των δημοτικών εκλογών, στις οποίες όμως πρέπει να φτάσουμε συντεταγμένα». Ακόμη ο Δήμαρχος Βόλου πρότεινε προς το Σώμα, όπως το τελευταίο υιοθετήσει το ψήφισμα της ΚΕΔΕ. «Σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στις επιλογές της, τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου, καλούμε την ΚΕΔΕ να αποφασίσει την κλιμάκωση κινητοποιήσεων που θα έχει την στήριξη των πολιτών», για να προσθέσει ότι: «η κρισιμότητα του θέματος επιβάλλει οι αποφάσεις να ληφθούν από έκτακτο συνέδριο».

Το ψήφισμα που υιοθέτησε η πλειοψηφία, εγκρίθηκε με επιφυλάξεις και από τη μείζονα μειοψηφία. Αντίθετα οι δύο ήσσονες μειοψηφίες, η Λαϊκή Συσπείρωση και οι «Δρόμοι Συνεργασίας» δεν έκαναν αποδεκτό το ψήφισμα που κατέθεσε η πλειοψηφία και αντ΄αυτών κατέθεσαν το δικό τους ψήφισμα η κάθε παράταξη ξεχωριστά.

Ο Δήμαρχος Βόλου

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Βόλου επανέλαβε όλα όσα έχει υπογραμμίσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα και κυρίως όλα όσα αφορούν τη δυσανάλογη επιβάρυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα θέματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης των οικονομικών της χώρας. Είμαστε ο μόνος τομέας του ευρύτερου δημοσίου που υπήρξε μαζικό κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων. Επίσης την τριετία 2009 – 2012, ενώ η συνολική μείωση των δαπανών του κρατικών προϋπολογισμού ανήλθε στο 23% για τους Δήμους υπερέβη το 60%. Ωστόσο με τις τελευταίες κυβερνητικές επιλογές, σημείωσε ο Δήμαρχος Βόλου, η επίθεση ενάντια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου θίγεται πλέον ο σκληρός πυρήνας των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων των Δήμων, που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των πόλεων και τη βασανιστική καθημερινότητα των πολιτών. Για το λόγο αυτό είπε ο κ. Σκοτινιώτης, γνώμη μας είναι ότι πρέπει να προκαλέσουμε ένα μείζον πολιτικό γεγονός. Μία πρόταση που είναι ισχυρή και κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος είναι η παραίτηση των Δημοτικών Συμβουλίων και περιλαμβάνεται και στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ. Η διαδικασία παραιτήσεων είναι χρονοβόρα, μετά από όλο αυτό το διάστημα όποιος αναλάβει τους Δήμους θα αναλάβει συντρίμμια. Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να δημιουργήσουμε «ακυβέρνητες πολιτείες», την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται και έχει ανάγκη όσο ποτέ τις υπηρεσίες των Δήμων. Αλλά και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας αμέριμνοι, σαν να μην έχει συμβεί τίποτε και σαν να μην έχουν επιβληθεί επώδυνες ανατροπές στην Αυτοδιοίκηση. Η μόνη δημοκρατική και πολιτικά υπεύθυνη λύση είναι η επίσπευση των δημοτικών εκλογών, στις οποίες όμως πρέπει να φτάσουμε συντεταγμένα, κατέληξε ο Δήμαρχος Βόλου.

Ο Γ. Μουλάς

Στην τοποθέτησή του ο νέος επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Μουλάς, σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις με το νέο πολυνομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα του ωμού εκβιασμού που υφίσταται η χώρα μας από την τρόικα. Αυτή η συρρίκνωση θα πάρει πολύ καιρό. Ίσως τώρα μπαίνουμε στο δυσκολότερο κομμάτι. Η εκτίμησή μου, είπε ο κ. Μουλάς, είναι ότι αυτές οι οδυνηρές εξαγγελίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι θα μπουν ελεγκτές στους Δήμους. Θα είμαστε μια Αυτοδιοίκηση στο γύψο. Εμείς δε δεχόμαστε αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις, δηλαδή η διαχείριση του Δήμου να μην γίνεται από αυτούς που εκλέγει ο λαός.

Ο Απ. Νάνος

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Απόστολος Νάνος, σημείωσε εκτός των άλλων ότι το πολυνομοσχέδιο αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Για μας, πρόσθεσε, το ζήτημα δεν είναι η αναστολή των άρθρων αλλά η απόσυρση των πολυνομοσχεδίων Εμείς λέμε καμία αξιολόγηση τώρα. Η αξιολόγηση είναι για απόλυση. Καμία κινητικότητα, διαθεσιμότητα και απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

Κλημόπουλος

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Δρόμων Συνεργασίας, Θωμάς Κλημόπουλος, σημείωσε ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης θα κριθούν από αυτούς που αγωνίζονται στους δρόμους. Τα μάτια μας στρέφονται προς αυτούς τους ανθρώπους. Μου κάνει επίσης αλγεινή εντύπωση, σημείωσε ο κ. Κλημόπουλος, το γεγονός ότι το Δημαρχείο Βόλου είναι ίσως το μοναδικό που λειτουργεί σήμερα.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Μετά τους επικεφαλής των παρατάξεων, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Γιώργος Μαγιάκος, που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το μόνιμο «θύμα», περιορίζεται συνεχώς το κοινωνικό της έργο, συρρικνώνονται οι υπηρεσίες της και «πληρώνει» τις πολιτικές του μνημονίου και της τρόικας.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ

Ζητάμε με τη δύναμη που ο λαός σας έδωσε, με αυτή τη δύναμη να υπερασπιστείτε αυτό το λαό από τους λύκους, είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σωκρ. Σαβελίδης. Να προστατέψετε, πρόσθεσε, τους ανθρώπους, τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους σχολικούς φύλακες, τον καθηγητή και τα σχολειά, τους γονείς και τους μαθητές…

Ακόμη μίλησαν η Πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών, Δέσποινα Κουρτέση και η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών.

Μηχανοκίνητη πορεία

Μηχανοκίνητη πορεία έκαναν χθες το πρωί από το Δημαρχείο του Βόλου, δεκάδες εργαζόμενοι στους Δήμους της Μαγνησίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, των σχολικών φυλάκων. Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους καθηγητές που είχαν αποκλείσει από νωρίς τα γραφεία σε μία προσπάθεια να αποσταλούν οι καταστάσεις με τα ονόματα των συναδέλφων τους που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.

Σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Μαγνησίας θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ το μεσημέρι θα αναχωρήσουν λεωφορεία για το συλλαλητήριο της ΠΟΕ / ΟΤΑ για την Αθήνα, έξω από το Σύνταγμα, όπου και θα διανυκτερεύσουν έξω από τη Βουλή, καθώς αύριο ξεκινά η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου